Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen hallitus käsitteli kokouksessaan 25.10. kahta positiivista lääkeainetapausta

Käsittelyssä olivat Markku Niemisen valmentaman Lexus Dreamin sekä Henri Uusi-Marttilan valmentaman Pocket Mattin tapaukset.

Hippoksen hallitus käsitteli 25.10. kokouksessaan kahta lääkeainetapausta, jotka jäivät edellisessä kokouksessa odottamaan Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunnan uudelleen käsittelyä.

Jyväskylän raveissa 8.6.2019 kilpailleesta Lexus Dream -nimisestä hevosesta otetusta virtsanäytteestä löytyi setiritsiiniä. Urjalalaisen Markku Niemisen valmentama hevonen voitti kilpailun, jonka ykköspalkinto oli 25 000 euroa.

Setiritsiini on antiallerginen lääkeaine ja sitä voidaan käyttää mm. allergian aiheuttamien iho- ja ylähengitystieoireiden hoitoon. Ihmisille rekisteröityjä valmisteita kuten Histec ja Heinix on käytetty hevosten hoidossa. Lääkintäohje suosittelee tällaisten lääkevalmisteiden varoajaksi 4 vuorokautta (96 tuntia). Suomen Hippos muistuttaa, että kun hevosta lääkitään lääkeaineilla, joita ei ole rekisteröity tuotantoeläimille, siitä aiheutuu hevoselle elinikäinen teurastuskielto. Tämä tulee merkitä myös hevospassiin.

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta käsitteli tapausta kokouksessaan 8.10.2019 ja totesi ravikilpailusääntöjen 45 pykälän (45 § Lääkintä ja lääkkeet) rikkomuksen ja nollatoleranssirikkomuksen. Sen nojalta Suomen Hippoksen hallitus antoi Markku Niemiselle varoituksen ja määräsi valmentajalle 200 euron sakon. Lexus Dreamin voittamaa palkintoa ei makseta, ja lähdön voittajaksi nousee President Lindy.

Suomen Hippoksen lääkintäohjeen mukaan nollatoleranssirikkomuksesta on kyse silloin, kun hevosen näytteestä löytyy jäämäpitoisuus lääkeainetta, ja vastuuvalmentaja on lääkinnyt hevosta ravikilpailusääntöjen ja lääkintäohjeen mukaisesti. Asian selvittämisessä oleellista on hevosen asianmukainen lääkityskirjanpito sekä hevosta hoitaneen eläinlääkärin antamat tiedot. Reseptipakon alaisista lääkkeistä tulee lääkityskirjanpidosta löytyä eläinlääkärin kirjoittama hoitoselvitys tai lääkemääräys kyseiselle hevoselle. Nollatoleranssirikkomuksesta annettava rangaistus on tyypillisesti varoitus, tapauskohtaisesti sakko tai 1-4 kuukauden kilpailukielto.

Pocket Mattin tapauksessa kyse lääkeainerikkomuksesta

Turun raveissa 8.7.2019 kilpailleesta Pocket Matt -nimisestä hevosesta otetusta virtsanäytteestä löytyi niin ikään setiritsiiniä. Euralaisen Henri Uusi-Marttilan valmentama hevonen sijoittui kilpailussa kolmanneksi, ja palkintosumma oli 300 euroa.

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta käsitteli tapausta kokouksessaan 8.10.2019 ja totesi ravikilpailusääntöjen 45 pykälän (45 § Lääkintä ja lääkkeet) rikkomuksen ja lääkeainerikkomuksen. Sen nojalla Suomen Hippoksen hallitus asetti kokouksessaan Uusi-Marttilan yhden kuukauden kilpailukieltoon ajalle 25.10.2019–24.11.2019 ja määräsi hänelle 300 euron sakon. Pocket Mattin voittamaa palkintoa ei makseta.

Valmentajan kilpailukielto koskee hänen kokonaan omistamiaan hevosia sekä toimimista ohjastajana, vastuullisena valmentajana ja hevosenkäsittelijänä ravikilpailutoiminnassa. Pocket Matt on vapautettu kilpailukiellosta aiemmin.

Suomen Hippoksen lääkintäohjeen mukaan lääkeainerikkomuksesta on kyse silloin, kun hevosen näytteestä löytyy jäämäpitoisuus lääkeainetta ja voidaan epäillä lievää sääntö- tai varoaikarikkomusta. Lääkeainerikkomuksessa löydetty jäämäpitoisuus on niin alhainen, että sillä ei todennäköisesti ole ollut vaikutusta hevosen suorituskykyyn. Lääkeainerikkomuksesta annetaan tyypillisesti kilpailukielto, jonka pituus on 1-12 kuukautta.

Vaikka molemmissa nyt käsitellyissä lääkeainetapauksissa on kyse samasta aineesta, setiritsiinistä, Eläinkilpailujen antidopingtoimikunta arvioi tapaukset erilaisiksi virtsanäytteestä löydetyn pitoisuuden sekä toisessa tapauksessa puuttuvan eläinlääkärin lääkemääräyksen vuoksi. Vaikka setiritsiiniä voi hankkia omaan käyttöön apteekista ilman reseptiä, hevoselle sen käyttö ilman lääkemääräystä ei ole sallittua.

Lisätiedot:

Martti Tala, asiantuntijaeläinlääkäri, Suomen Hippos

p. 040 354 0338

martti.tala@hippos.fi