Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen hallitus käsitteli kokouksessaan 20.9. neljää lääkeainetapausta

Hevoset vapautettiin kilpailukiellosta, Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta jatkaa asian käsittelyä

Hippoksen hallitus päätti kokouksessaan 20.9. odottaa Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunnan jatkoselvitystä Markku Niemisen valmentaman Lexus Dreamin tapauksessa. Hevonen antoi positiivisen lääkeainetestinäytteen Jyväskylässä 8.6.2019. Lexus Dream vapautetaan kilpailukiellosta 20.9.2019 alkaen.

Hallitus päätti odottaa Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunnan jatkoselvitystä myös Henri Uusi-Marttilan valmentaman Pocket Mattin tapauksessa. Hevonen antoi positiivisen lääkeainetestinäytteen Turussa 8.7.2019. Pocket Matt vapautetaan kilpailukiellosta 20.9.2019 alkaen.

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta on katsonut tarpeelliseksi käsitellä asian uudelleen. Tämän takia Hippoksen hallitus jättää tapaukset pöydälle ja tekee lopullisen päätöksen myöhemmässä kokouksessaan.


Positiivinen lääkeainetestinäyte

Kausalan raveissa 8.6.2019 kilpailleesta Tolängas Ramir -nimisestä ponista otetusta virtsanäytteestä on löytynyt setiritsiiniä. Poni sijoittui kilpailussa toiseksi (palkinto 50 euroa). Ponia valmentaa Henna Koivisto Korialta.

Setiritsiini on antiallerginen lääkeaine ja sitä voidaan käyttää mm. allergian aiheuttamien iho- ja ylähengitystieoireiden hoitoon. Ihmisille rekisteröityjä valmisteita kuten Histec ja Heinix on käytetty hevosten hoidossa. Lääkintäohje suosittelee tällaisten lääkevalmisteiden varoajaksi 4 vuorokautta (96 tuntia).

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta käsitteli tapausta kokouksessaan 10.9.2019 ja totesi dopingrikkomuksen sekä puutteellisen lääkekirjanpidon. Suomen Hippoksen hallitus on kokouksessaan 20.9.2019 asettanut Henna Koiviston 12 kuukauden kilpailukieltoon ajalle 20.9.2019–20.9.2020 ja määrännyt 1000 euron sakon. Ponin Tolängas Ramir voittamaa palkintoa (50 euroa) ei makseta.

Valmentajan kilpailukielto koskee hänen kokonaan omistamiaan hevosia sekä toimimista ohjastajana, vastuullisena valmentajana ja hevosenkäsittelijänä ravikilpailutoiminnassa. Poni Tolängas Ramir vapautetaan kilpailukiellosta, kun voitettu 50 euron palkinto on maksettu takaisin.


Positiivinen lääkeainetestinäyte

Vermon raveissa 29.5.2019 kilpailleesta Maisteri Jutila -nimisestä hevosesta otetusta virtsanäytteestä on löytynyt glausiinia. Hevonen sijoittui kilpailussa ensimmäiseksi (palkinto 2000 euroa). Hevosta valmentaa Sanna-Kaisa Liukkonen Orimattilasta.

Glausiini on kasvialkaloidi, jota voidaan käyttää muun muassa keuhkoputkia avaavana lääkkeenä, yskänlääkkeenä ja kipulääkkeenä.

Valmentajan esittämä lääkekirjanpito ja saadut muut selvitykset eivät selitä matalaa pitoisuutta virtsassa. Glausiinia esiintyy tietyissä kasveissa, mutta Suomen olosuhteissa kasviperäinen ympäristökontaminaatio on epätodennäköinen.

 

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta käsitteli tapausta kokouksessaan 10.9.2019 ja totesi lääkeainerikkomuksen sekä puutteellisen lääkekirjanpidon. Suomen Hippoksen hallitus on kokouksessaan 20.9.2019 asettanut Sanna-Kaisa Liukkosen 1 kuukauden kilpailukieltoon ajalle 20.9.2019–20.10.2019 ja määrännyt 300 euron sakon. Hevosen Maisteri Jutila voittamaa palkintoa (2000 euroa) ei makseta.

Valmentajan kilpailukielto koskee hänen kokonaan omistamiaan hevosia sekä toimimista ohjastajana, vastuullisena valmentajana ja hevosenkäsittelijänä ravikilpailutoiminnassa.  Hevonen Maisteri Jutila vapautetaan kilpailukiellosta, kun voitettu 2000 euron palkinto on maksettu takaisin.

Lisätietoja: 

Vesa Mäkinen
Toimitusjohtaja, Suomen Hippos

040 532 8923
vesa.makinen@hippos.fi