Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen hallitus käsitteli 15.2.2019 kokouksessaan nollatoleranssirikkomuksen

Lahdessa Jokimaan raveissa 30.11.2018 kilpailleesta Dauntless Girl -nimisestä hevosesta otetusta virtsanäytteestä on löytynyt matala pitoisuus ranitidiiniä, jota käytetään mahahaavan hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Suomessa ei ole markkinoilla hevoselle rekisteröityä ranitidiini-valmistetta, mutta ihmisvalmisteita voidaan käyttää myös hevosille. Lääkintäohjeen mukaan mahahaavan hoitoon käytettävien lääkkeiden varoaika on ollut neljä vuorokautta.

Dauntless Girl -hevosta valmentaa Mika Taittonen ja sen omistaa Lightning Stable. Valmentajan antaman selvityksen mukaan hevosta on lääkitty suun kautta Ranixal 300mg tableteilla annetun varoajan (96 h) puitteissa. Selvityksen mukainen lääkitys on todennettavissa toimitetussa lääkityskirjanpidossa. Lisäksi valmentaja toimitti tiedot Ranixal-lääkityksestä puhelimitse ennen laboratorioanalyysin valmistumista. Lääkkeen puhelinreseptillä määrännyt eläinlääkäri tavoitettiin, ja hän vahvisti valmentajan kertomuksen.

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta on käsitellyt tapausta kokouksessaan 29.1.2019. Toimikunta totesi Suomen Hippos ry:n ravikilpailusääntöjen 45§ rikkomuksen sekä nollatoleranssirikkomuksen virtsanäytteestä löydetyn matalan ranitidiinipitoisuuden perusteella. Virtsanäytteessä todettu pitoisuus on matala eikä sillä todennäköisesti ole ollut vaikutusta hevosen suorituskykyyn suoritushetkellä. Valmentajan antama selvitys vastaa löydöstä.

Suomen Hippoksen hallitus totesi kokouksessaan 15.2.2019 ravikilpailusääntöjen 45§:n rikkomuksen ja nollatoleranssirikkomuksen. Hallitus määräsi hevosen vastuuvalmentajalle Mika Taittoselle 200 euron sakon. Dauntless Girl -hevonen vapautetaan kilpailukiellosta.

Nollatoleranssirikkomuksesta on kyse silloin, kun hevosen näytteestä löytyy jäämäpitoisuus lääkeainetta ja vastuullinen valmentaja on lääkinnyt hevosta ravikilpailusääntöjen ja lääkintäohjeen mukaisesti. Suomen Hippoksen lääkintäohje.

Suomen Hippos ei suosittele ranitidiinivalmisteiden käyttöä kilpahevosilla. Uudesta linjauksesta ranitidiinivalmisteiden osalta tiedotettiin 22.1.2019.

Lisätietoja:

Martti Tala
Asiantuntijaeläinlääkäri
Suomen Hippos

martti.tala@hippos.fi

020 760 5244 / 040 354 0338