Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen hallitus ilmoitti tyytymättömyytensä käräjäoikeuden päätöksiin

Suomen Hippoksen hallitus on päättänyt ilmoittaa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudelle tyytymättömyytensä sen päätöksiin. Käräjäoikeus julkaisi maanantaina päätöksen, jossa se hyväksyi varsojen tunnistukseen liittyvien sääntörikkomusten tapauksissa kantajien kanteet.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksen mukaan Suomen Hippoksella ei ollut ravikilpailusääntöjen nojalla oikeutta antaa kantajille sakkoja tai muuttaa hevosten kilpailustatusta.

”Ilmoitus tyytymättömyydestä tulee jättää viikon sisällä päätöksen vastaanottamisesta eli tulevaan maanantaihin mennessä. Maanantain jälkeen Suomen Hippoksella on vähintään kolme viikkoa aikaa päättää lopullisesta ratkaisusta jatkon suhteen”, Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen kertoo.

Mistä on kyse?

Hippos käynnisti keväällä 2018 selvityksen sääntöjen vastaisista tunnistuksista, kun ilmeni, että vuosina 2012-2017 syntyneitä lämminverisiä ravihevosvarsoja oli merkitty kantakirjaan osittain virheellisten asiakirjojen perusteella. Selvisi, että hevosia oli tunnistettu Suomen kantakirjaan ja kilpailurekisteriin merkitsemistä varten ulkomailla, vaikka tunnistus on Suomen Hippoksen ravikilpailu- ja jalostusohjesääntöjen mukaan tehtävä Suomessa.

Sääntörikkomuksiin suhtaudutaan Hippoksessa vakavasti, ja virheellisiä tunnistuksia tehneille tunnistajille sekä kyseisten hevosten kasvattajille määrättiin selvitysten perustella sanktiot. Osa sanktioihin määrätyistä tahoista oli tyytymättömiä päätökseen ja teki asiasta kanteet.

Keväällä 2018 tehdyn Hippoksen selvityksen mukaan osa kyseisen tapauksen varsoista on tunnistettu ulkomailla, mutta tunnistuspaikaksi on merkitty asiakirjoihin suomalainen paikkakunta. Hippos määräsi kyseisten hevosten kasvattajille sääntöjen vastaisesta tunnistamisesta sakkorangaistuksen, jonka poistamista kantajat vaativat.

Pieni osa varsoista on ”etätunnistettu” eli Hippoksen auktorisoima tunnistaja ei ole tunnistanut hevosta sen vieressä, kuten tunnistusasetus vaatii. Näiden hevosten kasvattajille Hippos määräsi sakkorangaistuksen, minkä lisäksi hevosten kilpailustatus muutettiin FI-statuksesta FIU-statukseen. FIU-hevoset eivät ole oikeutettuja osallistumaan Suomessa syntyneille rajattuihin lähtöihin eikä niiden tulosten perusteella makseta kasvattajapalkintoja. Kantajat vaativat sakon poistamista sekä hevosten statuksen palauttamista.

Lisätiedot:

Vesa Mäkinen
Toimitusjohtaja, Suomen Hippos
vesa.makinen@hippos.fi
p. 040 532 8923