Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen hallitus haki jatkoaikaa käräjäoikeuden päätöksiin liittyen

Suomen Hippoksen hallitus on ilmoittanut tyytymättömyytensä Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksiin koskien sääntöjen vastaisia tunnistamisia ja hakenut tapauksessa jatkoaikaa elokuun 2019 loppuun saakka.

Maanantaina ylimääräisen kokouksen pitänyt Suomen Hippoksen hallitus käsitteli muun muassa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöstä, jossa se hyväksyi varsojen tunnistukseen liittyvien sääntörikkomusten tapauksissa kantajien kanteet.

Suomen Hippos on ilmoittanut tyytymättömyytensä Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksiin ja hakenut jatkoaikaa valituksen tekemiseen elokuun 2019 loppuun saakka. Hippos selvittää kilpailusääntöjen ja käräjäoikeuden päätösten perusteella mahdollisuuksia kilpailuoikeuksien rajoittamisiin.  

Hippos harkitsee myös tutkintapyynnön tekemistä poliisille vääränsisältöisten asiakirjojen tekoon yllyttämisestä, laatimisesta ja toimittamisesta Hippokseen.

Hippoksen sääntökokonaisuus tunnistamiseen liittyen uudistetaan siten, että se ovat voimassa 1.1.2020 alkaen. Lisäksi kasvattajien sitoutuminen Hippoksen sääntöihin ja tunnistusten oikeellisuus varmistetaan Heppa-järjestelmään viimeistään syyskuussa 2019 tehtävillä muutoksilla.

Mistä on kyse?

Hippos käynnisti keväällä 2018 selvityksen sääntöjen vastaisista tunnistuksista, kun ilmeni, että vuosina 2012-2017 syntyneitä lämminverisiä ravihevosvarsoja oli merkitty kantakirjaan osittain virheellisten asiakirjojen perusteella. Selvisi, että hevosia oli tunnistettu Suomen kantakirjaan ja kilpailurekisteriin merkitsemistä varten ulkomailla, vaikka tunnistus on Suomen Hippoksen ravikilpailu- ja jalostusohjesääntöjen mukaan tehtävä Suomessa.

Sääntörikkomuksiin suhtaudutaan Hippoksessa vakavasti, ja virheellisiä tunnistuksia tehneille tunnistajille sekä kyseisten hevosten kasvattajille määrättiin selvitysten perustella sanktiot. Osa sanktioihin määrätyistä tahoista oli tyytymättömiä päätökseen ja teki asiasta kanteet.

Keväällä 2018 tehdyn Hippoksen selvityksen mukaan osa kyseisen tapauksen varsoista on tunnistettu ulkomailla, mutta tunnistuspaikaksi on merkitty asiakirjoihin suomalainen paikkakunta. Hippos määräsi kyseisten hevosten kasvattajille sääntöjen vastaisesta tunnistamisesta sakkorangaistuksen, jonka poistamista kantajat vaativat.

Pieni osa varsoista on ”etätunnistettu” eli Hippoksen auktorisoima tunnistaja ei ole tunnistanut hevosta sen vieressä, kuten tunnistusasetus vaatii. Näiden hevosten kasvattajille Hippos määräsi sakkorangaistuksen, minkä lisäksi hevosten kilpailustatus muutettiin FI-statuksesta FIU-statukseen. FIU-hevoset eivät ole oikeutettuja osallistumaan Suomessa syntyneille rajattuihin lähtöihin eikä niiden tulosten perusteella makseta kasvattajapalkintoja. Kantajat vaativat sakon poistamista sekä hevosten statuksen palauttamista.

Lisätiedot:

Juha Rehula
Hallituksen puheenjohtaja, Suomen Hippos
p. 050 511 3017

Vesa Mäkinen
Toimitusjohtaja, Suomen Hippos
p. 040 532 8923