Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen hallituksen päätös oriin Armed Hall jälkeläisistä

Suomen Hippoksen hallitus käsitteli kokouksessaan 20.4.2018 oriin Armed Hall jälkeläisten kilpailuoikeuksia. Armed Hall on virheellisesti rekisteröity 2014 Suomeen Virossa tehdyn vientisertifikaatin mukaisesti. Armed Hallia on käytetty siitokseen ja sille on merkitty jälkeläisiä Heppa-tietokantaan vuosina 2010-2017.

Hippoksen hallitus totesi päätöksessään, että vuonna 2007 tehdyn päätöksen perusteella oriin jälkeläisillä ei Suomessa ole kilpailuoikeutta. Tämä koskee myös oriin jälkeläisten jälkeläisiä. Päätöksen perusteella Armed Hallin jälkeläisten ja näiden jälkeläisten kilpailuoikeudet on poistettu.

 

Päätöksenteon taustaa:

 

Armed Hall on syntynyt USA:ssa vuonna 2002 vuoden toisena alkiona. Kansainvälisen käytännön vuoksi saman vuoden sisällä syntynyttä toista alkiovarsaa ei voi rekisteröidä USA:ssa, eikä sille myöskään myönnetä kilpailuoikeutta Euroopan raviliiton UET:n jäsenmaissa.

 

Armed Hall tuotiin kaksivuotiaana Eurooppaan ja se rekisteröitiin Viroon vuonna 2004. Viro ei tuolloin ollut UET -jäsenmaa.  Suomessa Armed Hall on kilpaillut Viron rekisterissä vuosina 2004 – 2006.  

 

UET käsitteli Armed Hallin tapausta liiton yleiskokouksessa, Viron jäsenhakemuksen yhteydessä tammikuussa 2006, ja siellä tehdyn päätöksen perusteella oriin kilpailuoikeus peruttiin UET –jäsenmaissa, myös Suomessa, 5.7.2006 alkaen. Koska Armed Hallin rekisteröinti Viroon vuonna 2004 oli tehty ilman USTA:n (USAn raviliitto) vientisertifikaattia, oriilla ei ollut missään UET-maissa kilpailuoikeutta, eikä sen jälkeläisiä voi rekisteröidä kilpailuoikeudella.

 

Suomen Hippoksen hallitus käsitteli jalostusvaliokunnan esityksestä Armed Hallin siitoskäyttöä kokouksessaan 24.9.2007 ja teki tuolloin päätöksen, jonka mukaan oriin jälkeläisiä ei voi Suomessa rekisteröidä kilpailuoikeudella.

 

Lisätietoja: 

Vesa Mäkinen, Suomen Hippoksen toimitusjohtaja

puh. 040 532 8923
vesa.makinen@hippos.fi