Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen hallituksen päätökset kahdesta lääkeainerikkomuksesta

Suomen Hippoksen hallitus käsitteli kokouksessaan 19.12. kahta lääkeainerikkomusta. Kyösti Lindgren asetettiin 12 kuukauden kilpailukieltoon ja Hannu Hietaselle määrättiin 500 euron sakkorangaistus.

Positiivinen lääkeainetestinäyte

Oulun raveissa 14.10.2019 kilpailleesta Kitzune G.G. nimisestä hevosesta otetusta virtsanäytteestä on löytynyt tematsepaamia. Hevonen sijoittui kilpailussa kahdeksanneksi ja sitä valmentaa kajaanilainen Kyösti Lindgren.

Tematsepaami on bentsodiatsepiineihin kuuluva lääkeaine, joka vaikuttaa pääasiallisesti keskushermostoon. Sitä voidaan käyttää muun muassa rauhoittavana aineena tai lihasrelaksanttina, ja sillä on voinut olla vaikutusta hevosen suorituskykyyn.

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta käsitteli tapausta kokouksessaan 9.12. ja totesi Suomen Hippos ry:n ravikilpailusääntöjen 45§ rikkomuksen sekä dopingrikkomuksen virtsanäytteestä todetun tematsepaamin sekä puuttuvan lääkekirjanpidon perusteella.

Suomen Hippoksen hallitus asetti Kyösti Lindgrenin 12 kuukauden kilpailukieltoon ajalle 19.12.2019–18.12.2020 ja määräsi hänelle 1000 euron sakon. Hevosen Kitzune G. G. voittamaa 100 euron palkintoa ei makseta.

Valmentajan kilpailukielto koskee hänen kokonaan omistamiaan hevosia sekä toimimista ohjastajana, vastuullisena valmentajana ja hevosenkäsittelijänä ravikilpailutoiminnassa. Hevonen Kitzune G.G. vapautetaan kilpailukiellosta, kun voitettu 100 euron palkinto on maksettu takaisin.

Lääkintämääräysten rikkominen

Harjoituskauden näytteenoton yhteydessä tehtiin tarkastuskäynti Hannu Hietasen talliin Laihialle 18.10.2019. Lääkekaapin todettiin sisältävän lääkevalmisteita, joiden alkuperästä ja käytöstä ei ole luotettavaa selvitystä.

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta (EKADT) käsitteli tapausta kokouksessaan 9.12. ja totesi Suomen Hippos ry:n ravikilpailusääntöjen 45§ rikkomuksen lääkevalmisteiden puutteellisten alkuperä- ja käyttötietojen perusteella.

Suomen Hippoksen hallitus määräsi valmentajalle 500 euron sakon.

Lisätietoja:

Martti Tala
Asiantuntijaeläinlääkäri, Suomen Hippos
martti.tala@hippos.fi
020 760 5244 / 040 354 0338