Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen arkisto sijoitetaan uusiin kohteisiin

Suomen Hippoksen laajat arkistot muuttavat kuluvan kevään mittaan uusiin sijoituspaikkoihin. Tärkeimmäksi asiaksi arkistojen suhteen koettiin turvallinen säilytys, pitkäaikaisarkistointi sekä arkistotutkimuksen tavoitettavuus.

Suomen Hippoksen arkistossa on korvaamattoman arvokasta tietoa suomenhevosen ja suomalaisen hevosen historiasta. Jatkossa materiaali on entistä paremmin tutkijoiden hyödynnettävissä.

Suomen Hippos muuttaa uusiin toimitiloihin kuluvan kevään aikana. Tällöin myös satojatuhansia liuskoja, lukuisia arkistomappeja ja laatikoita käsittävä Hippos-talossa oleva vanha arkistokokonaisuus jaetaan useampaan eri kohteeseen. Arkistot siirretään maalis-huhtikuun aikana.

Vanha suomenhevosen jalostusarkisto sijoitetaan Ypäjälle Suomen Hevosurheilumuseon uusiin, keväällä valmistuviin arkistotiloihin. Suomen Hippoksen arkistot saavat seurakseen FWB-yhdistyksen arkiston, puolustusvoimien hevosjalostusta ja ratsuväkeä koskevan arkiston, vanhan kirja-arkiston sekä Ypäjän laitoksia koskevan arkiston.

Organisaation kilpailu- ja järjestöarkisto sijoitetaan Helsinkiin Urheiluarkistoon. Sitä koskeva työ alkaa heti, kun arkisto on siirretty uusiin tiloihinsa Stadionille. Kyseinen arkistokokonaisuus on luonnollisinta sijoittaa Urheiluarkistoon - näin aineistot ovat samassa paikassa muiden urheilujärjestöjen arkistojen kanssa. Urheiluarkisto ja Urheilumuseo on ollut mukana ohjaamassa myös Hevosurheilumuseon toimintaa jo kahden vuosikymmenen ajan.

Arkistojen siirtoa Hevosurheilumuseolle ja Urheiluarkistolle koordinoi Suomen Hippos. Työhön on saatu mukaan pitkän linjan hevosalan asiantuntijoita, joilla on tarkka tuntemus arkistojen sisällöstä. Materiaalin suojelu ja säilyttäminen ovat työskentelyn kulmakiviä.

Arkiston siirtäminen on aikaa ja asiantuntemusta vaativa moniammatillinen ponnistus, jolla osaltaan varmistetaan suomalaisen hevoskulttuurin ja -historian säilyminen tuleville polville. Tarkoituksena on jatkossa luoda ja tarjota entistä laajemmin palveluita hevosalasta kiinnostuneille tutkijoille. Laajan siirtotyön valmistuttua arkistot tulevat olemaan selkeillä säännöillä kaikkien niistä kiinnostuneiden käytettävissä.

Yhteistyössä: Suomen Hippos, Suomen Hevosurheilumuseo, Urheiluarkisto

Lisätietoja:

Minna Mäenpää

jalostusjohtaja

Suomen Hippos ry

minna.maenpaa@hippos.fi

p. 040 511 2067