Hyppää sisältöön

Suomen H.V. Tuuri sijoittui toiseksi Solvallan Elitkampen-lähdössä – tuloksena suomenhevosten historian toiseksi kovin kellotus

Suomalaishevoset ovat pärjänneet länsinaapurin kylmäverilähdöissä kiitettävästi. Kuva vuoden 2021 Elitkampen-lähdöstä. Kuva: TR Media / Lars Jakobsson

Maailman kovimpiin kylmäverilähtöihin kuuluva Elitkampen juostiin sunnuntaina Tukholman Solvallan raviradalla. Voiton vei suursuosikki Odd Herakles, mutta urhean vastuksen antoi lähdön ainoa suomenhevonen H.V. Tuuri.

Solvallan Elitloppet-ravit tunnetaan huippuravilähdöistä ja kylmäveriravureiden osalta viikonloppu huipentui sunnuntaina vauhdikkaaseen Elitkampen-lähtöön. Voiton vei hurjan juoksun päätteeksi toisella radalla juossut Odd Herakles, joka oli myös yksi lähdön suurimmista ennakkosuosikeista.

Lähdön ainoa suomenhevonen H.V. Tuuri kiihdytti viidenneltä radalta vauhdikkaasti matkaan, ja suomalaisvaljakko pääsi ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä keulapaikalle. Ensimmäisen 500 metrin kellotus 14,5 kertoo paljon lähdön vauhdeista.

Suomalaishevosen rinnalle tuli heti Odd Herakles, ja kaksikko karkasi lähdön muilta hevosilta voittotaistoon. Noin sata metriä ennen maalia norjalaishevonen vyöryi H.V. Tuurin ohi ja tuloksena oli komea voittoaika 18,6a/1640m. Suomalaisvaljakon aika oli sama.

Nopeampaa on mennyt suomenhevosista vain vuoden 2016 Elitkampen voittaja Vitter (18,5a). Samassa lähdössä toiseksi sijoittui Jokivarren Kunkku, jonka kanssa H.V. Tuuri jakaa toisen sijan kaikkien aikojen suomenhevostilastoissa.

Vaikka alussa lähtö oli kylmäverirodulle perin vauhdikasta, ei kaikkea tarvinnut keulapaikan takia laittaa peliin.

”Ekat 200-300 metriä ajettiin kovaa ja sitten saatiin vähän rauhoittaa vauhtia. Eikä lähtökiihdytyksessäkään tarvinnut ajaa täyttä missään vaiheessa”, H.V. Tuurin ohjastaja Iikka Nurmonen kommentoi TotoTV:n haastattelussa.

H.V. Tuuri on urallaan juhlinut ravilähdön voittoa mm. Pariisin Vincennesin raviradalla, mutta avoimissa lähdöissä hevonen on verrattain uusi näky. Esitys Elitkampenissa ei kuitenkaan jättänyt ketään kylmäksi.

”Mentiin täyttä ja vauhti oli kaarteessa tosi kovaa. Ehkä se näkyi vähän lopussakin, mutta hevonen tsemppasi hienosti”, valmentaja Ossi Nurmonen kommentoi TotoTV-lähetyksessä lähdön jälkeen.

”Kyllähän tänne matkustetaan vuorokausikaupalla, niin eihän hevoset parane siinä. Nämä ruotsalaiset ovat saaneet lyhyemmät kilpailumatkat. Olen tosi tyytyväinen hevoseen.”

Jos loppukausi sujuu H.V. Tuurilla hyvin, nähtäneen se elokuun kuninkuuskilpailussa. Alkukauden esitykset nostavat sen monien papereissa kilpailun suurimpien ennakkosuosikkien joukkoon.

H.V. Tuurin omistaa Talli Tuurilla Mennään ja kasvattajana toimii Lootus-Talli.