Hyppää sisältöön

Suomen ensimmäinen paraponiravilähtö kilpailtiin lauantaina Vermossa – ”Tämä oli erittäin onnistunut projekti”

Matias Metsälän ohjastama Skogsborgs Winnie vei historian ensimmäisen para-poniravilähdön voiton. Apuohjastana toimi Ari Moilanen. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Yhdeksän valjakkoa starttasi lauantaina Vermossa ajettuun paraponiravilähtöön. Historiallisen lähdön voitti Matias Metsälän ohjastama Skogborgs Winnie.

Lauantaina Vermo Areenalla tehtiin kotimaista urheiluhistoriaa, kun Suomen historian ensimmäinen paraponiravilähtö järjestettiin yhdeksän valjakon voimin.

Lähdön ohjastajilla on joko fyysinen tai kehitykseen liittyvä vamma. Ponien kanssa rattailla istuivat apuohjastajat, joista monet ovat tuttuja nimiä ravimaailman huipulta.

Lähtö kilpailtiin 1120 metrin matkalla, eli valjakot kiersivät kaviouraa yhden kierroksen ajan. Lähdön voiton vei lopulta Matias Metsälän ohjastama Skogsborgs Winnie. Valjakon apuohjastajana toimi Suomen kokeneimpiin raviohjastajiin lukeutuva Ari Moilanen.

”Se oli hyvä suoritus! Alussa oltiin aika lailla tuolla pussissa, mutta kyllä sieltä vaan Matias kiemurteli valjakon ulos ja siitä kiriin. Helposti kyllä voitettiin”, apuohjastaja Ari Moilanen kehui Metsälän suoritusta radan haastattelussa.

Paraponiravilähdön järjestivät yhteistyössä Suomen Paralympiakomitea, Suomen Hippos ry sekä Vermo Areena.

Kipinä lähdön järjestämiseen tuli aktiivisien raviharrastajien puolelta ja yksi kilpailun puuhamiehistä oli lähtöön osallistunut Eetu Fossi.

”Malmivaaran Hannan kanssa ideoitiin, että miten voitaisiin tämmöinen lähtö järjestää. Puolitoista vuotta tätä ideoitiin. Olen erittäin tyytyväinen, ja tämä oli erittäin onnistunut projekti”, Fossi kiitteli lähdön jälkeen.

Omaan suoritukseensa ohjastaja oli myös tyytyväinen, ja valmistautuminen oli aloitettu hyvissä ajoin.

”Kyllä minua jännitti, mutta olin luottavainen. Olen pelannut myös Catch Driveria, ja seuraan paljon Suomen ja Ruotsin raveja. Se auttaa tosi paljon tekemiseen.”

Paraponilähtöön osallistuivat Katja Peltomaa, Ville Lehtinen, Matias Metsälä, Peppi Hautala, Eetu Fossi, Joni Roivanen, Ilari Eerola, Teemu Karisto ja Heikki Valli. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen

”Tämänpäiväinen ei jää tähän”

Lähdön suunnittelun yhteydessä perustettiin Suomen para-ravi -ja ratsastusyhdistys. Yhdistyksen yhtenä perustajana ja puheenjohtajana toimii Hanna Malmivaara.

”Tyttäreni Peppi, joka tänään myös ohjasti, niin hän on pyytänyt vuosikausia, että hän haluaa ajaa kilpaa. Eetu Fossi otti yhteyttä, ja sanoi, että järjestäppäs ravit, jossa hän voi ajaa kilpaa. Siitä se sitten lähti. Himangan Tomi nappasi minun kirjeestäni kiinni, että tässähän on ideaa”, Malmivaara taustoitti.

”Yhdistys on sitä varten, että voimme ihan tosissaan järjestää näitä. Tämänpäiväinen ei jää tähän, ja tulemme jatkossakin järjestämään lähtöjä. Siihen tarvitaan kuitenkin apua ja järjestäytymistä asioiden suhteen.”

Lähtöön osallistui lopulta yhdeksän innokasta ohjastajaa.

”Ohjastajat ovat tuttuja ja puolituttuja, niiden kautta, kun kaikki puhuu toisilleen niin ne sitten löytyivät.”

Suomen Hippos luovutti yhdistykselle lauantaina Erkki Rajakosken rahaston 500 euron apurahan. Rahaston apurahoja myönnetään suomalaisen raviurheilun ja hevostalouden edistämiseksi tehtäviin tarkoituksiin.