Hyppää sisältöön

Suomalaisponit matkalla Elitloppetiin

Suomesta kutsun Elitloppet viikonvaihteen Mini- ja Lilla Elitloppetiin sai neljä ponia. Sinivalkoisia värejä lähtee edustamaan shetlanninponeista Dynamit III, Euforia sekä viime vuoden Mini Elitloppet -voittoa hallussaan pitävä Pomona II ja B-poneista Miniatyr.

Pomona II osallistuu Mini Elitloppetiin jo seitsemättä kertaa urallaan. Tänä vuonna se selvitti tiensä Mini Elitloppetiin voittamalla Vermon Mini Finlandian SE-ajalla. Ohjastustehtävissä nähdään ensimmäistä kertaa tamman toinen omistaja sipoolainen 14-vuotias Emil Havulehto. Pomonan omistaa yhdessä veljensä Emilin kanssa ponia valmentava Mats Havulehto.


Pienmestarusu 2018
MIkkelin Pienmestaruuden 2018 voiitajaseremonioissa Oona Halme, Pomona II ja Emil Havulehto, joka nähdään ensimmäistä kertaa Pomonan ohjaksissa. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää
"Ollaan nyt seitsemättä kertaa mukana ja kolme voittoa on plakkarissa, eikä tässä ainakaan lyötynä lähdetä matkaan. Pomona II lähtee torstaina kohti Solvallaa ja lähden itse sitten perjantaina perässä", kertoo Mats Havulehto. "Odotukset meillä on todella korkealla, vuoden kolme ensimmäistä lähtöä ovat olleet todella hyviä, ja poni on mennyt jokaiseen starttiin huomattavasti eteenpäin. Uskon, että poni petraa vielä Vermon startin jälkeen huomattavasti."

"Poni on kotona ollut hyväntuntuinen eikä oikeastaan löydy mitään moitittavaa. Uskon, että Solvallassa Pomona pystyy oikeastaan tekemään mitä vaan", Mats Havulehto kertoo odotuksista Mini Elitloppetin suhteen.

Mini Elitloppetissa vahva suomalaisedustus


Äänekoskelainen 14-vuotias Tuukka Varis ja hänen omistamansa, valmentamansa ja ohjastamansa Euforia lähtevät Mini Elitloppetiin ensimmäistä kertaa. Euforia sijoittui toiseksi Mini Finlandiassa Pomona II:n jälkeen, tehden samalla Suomessa syntyneiden vanhempien A-ponitammojen Suomen ennätyksen.

Euforia_tuukka_HHM
Euforia ja Tuukka Varis. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää

Eveliina Hietasen valmentama ja Jari Lukkarilan ja Patricia Haglundin omistama Dynamit III osallistuu jo neljättä kertaa kisaan. Ohjastajana Dynamitin ratailla nähdään tällä kertaa Mini Elitloppetin ensikertalainen, 11-vuotias Ilona Rekilä.

IMG_9280
Dynamit III ja ponin valmentaja Eveliina Hietanen. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää

Miniatyr ainoana suomalaisena Lilla Elitloppetissa


Ainoana suomalaisena B-ponina Lilla Elitloppetiin kutsun saanut Miniatyr selvtti tiensä Solvallaan voittamalla Vermon Pikku Finlandian. Tänä vuonna kaikki neljä lähtöään voittanut Miniatyr kilpailee Lilla Elitloppetissa jo neljättä kertaa. Miniatyrin omistaa ja sitä valmentaa haminalainen 19-vuotias Pinja Iltanen.


Miniatyr Pinja Iltanen Pori 27042019 kuva Hippos Hanna Laakso
Miniatyr ja Pinja Iltanen. Kuva: Hanna Laakso


Suomen Hippos myöntää Elitloppet-stipendit nuorille poniraviurheilijoille


Vuonna 2018 Elitloppet viikonvaihteeseen kutsun sai peräti kuuden ponivaljakon suomalaisjoukkue. Tänä vuonna kutsun sai neljä ponivaljakkoa.

Mini- ja Lilla Elitloppet ovat ponien kutsukilpailuja, eivätkä ole suoranaisesti Suomen edustustehtäviä kuten esimerkiksi ponien Pohjoismaiden mestaruudet. Näin ollen matkatukea Elitloppetiin suuntautuvaan matkaan ei ole aiempina vuosina maksettu PM-kisojen tapaan.

"Viime vuosina Elitloppettiin on saanut kutsun niin merkittävä määrä poneja ja nuoria poniraviurheilijoita, että keskusjärjestö on päättänyt poikkeuksellisesti tukea nuoria poniraviurheilijoita Elitloppet -stipendillä. Tänä vuonna nuorille maksettava Elitloppet-stipendi on 500 euroa per ponivaljakko ja se maksetaan toteutuneiden matkakulujen mukaan. Stipendikäytäntö tarkistetaan vuosittain ja on kohdennettu vain ponien Elitloppet-matkaan, ei muihin kutsukilpailuihin", kertoo nuorisotoiminnan koordinaattori Helena Hyvämäki-Mäenpää Suomen Hippoksesta.

Solvallan ponilähtöjen lähtölistat 

Ponien kansainväliset Mini ja Lilla Elitloppet -suurkilpailut ravataan Tukholmassa Solvallan raviradalla sunnuntaina 26. toukokuuta. Shetlanninponien Mini Elitloppetissa ohjastajana saavat kilpailla 8-15-vuotiaat ja B-ponien Lilla-Elitloppetissa 13-25-vuotiaat. Ponilähdöt avaavat Elitloppet-viikonlopun pääpäivän. Elitloppet on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista ravitapahtumista, ja viikonlopun aikana paikalle odotetaan jopa 60 000 katsojaa.

 

Lisätietoja:


Helena Hyvämäki-Mäenpää
nuoristoiminnan koordinaattori
Suomen Hippos ry
helena.hyvamaki-maenpaa@hippos.fi
040 6464 609