Hyppää sisältöön

Suomalaishevoset mukana kisaamassa isosta potista Seinäjoella

Seinäjoki Race avaa Suomen kansainvälisen ravikilpailukauden tämän viikon lauantaina 13. huhtikuuta. Voittaja palkitaan 70 000 eurolla.

Lexus Dream pääsee näyttämään kykynsä isossa lähdössä lauantaina Seinäjoella. Ruunaa hoitaa Johanna Kyläkoski. Kuva: Hippos

Suomalaishevosia kymmenen hevosen suurkilpailussa on mukana viisi: Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando, Antero Tupamäen valmentama Atupem, Markku Niemisen valmentama Lexus Dream, Katja Melkon valmentama Elian Web sekä Anne Luttisen valmentama Ranch Kelly.

Maa, jota hevonen edustaa, määräytyy yleensä hevosen omistajan mukaan. Usein hevosen taustajoukoista löytyy kuitenkin ihmisiä eri maista. Seinäjoki Racessa on mukana muun muassa ruotsalaisen Johan Untersteinerin valmentama Pastore Bob, jonka taustalta löytyy myös sinivalkoista väriä. Hevosen omistaa kimppatalli, ja yksi omistajista on suomalainen Kari Lähdekorpi.

Italian edustajaa Trendy OK:ta valmentaa italialainen Alessandro Gocciadoro, ja sen hoitaja on suomalainen Anu Niskanen. Myös Ruotsissa valmentautuvan ja hollantilaisessa omistuksessa olevan Dreammokon hoitaja Taija Lapatto on kotoisin Suomesta.


Porukan kuopus on kujeileva viikari

Seinäjoki Racen nuorin hevonen on viisivuotias Lexus Dream, joka tulee urjalalaisen ravivalmentajalegendan Markku Niemisen tallista. Ruunan hoitaja on Johanna Kyläkoski, joka kertoo, että kutsu Seinäjoki Raceen otettiin vastaan innostuneella fiiliksellä.

”Isojen lähtöjen kutsuista aina haaveillaan. Tämä hevonen oli jo viime vuonna sen tuntuinen, että näihin kilpailuihin voidaan lähteä kokeilemaan. Tietenkään emme vielä tiedä, mihin se riittää, mutta ei meidän ollenkaan tarvitse tuossa joukossa hävetä”, Kyläkoski kommentoi.

Lexus Dream kävi hiittireissulla Teivon raviradalla keskiviikkona. Kyläkosken mukaan hevonen tuntui tosi hyvältä, eikä mitään negatiivista ole edellisen lähdön jälkeen ilmaantunut.

Viisivuotias ruuna on jo aikuisen hevosen iässä, mutta hoitaja kuvailee sitä silti viikarivarsana.

”Sillä on aina omia kujeitaan, on oikein leikkisä ja eloisa kaveri. Lexus Dream tykkää muun muassa touhuta kultaisennoutajamme Akun kanssa, ja jos tarhassa on esimerkiksi joku pallo tai muu, se leikkii koko ajan”, Kyläkoski kertoo.

Itse kilpailupäivänä hoitajan tehtäviin kuuluu muun muassa hevosen valmistelu ja valjastus kilpailuun. Kyläkoskella on Seinäjoella mukana yhteensä viisi hoidettavaa hevosta. Hän toteaa, että päivän aikana ehtii tuskin paljon jännittämään päälähtöä.

”Valjastuskatoksilla teen vähän kuin omaa kilpailusuoritustani, jotta saan valmisteltua kaikki hevoset radalle. Ravipäivän kulku suunnitellaan ihan paperille jo kotona. Suunnittelu on tärkeää, jotta kaikki sujuu”, hän kertoo.

Kutosradalta kiihdyttävä Lexus Dream tunnetaan huippunopeana hevosena. Kyläkoski toteaa, että tällä kertaa lähtölistalla Lexus Dreamin sisäpuolella on useampi kova avaaja, mikä tekee lähdöstä entistäkin mielenkiintoisemman.

”Keulapaikka ei ole ehkä tällä kertaa tälle mahdollinen. Toivon, että sille löytyy hyvä juoksupaikka ja saadaan hyvä suoritus. Ettei jäisi tällä kertaa jossiteltavaa, kuten parissa edellisessä startissa on jäänyt.”

Suomessa syntyneen Lexus Dreamin on kasvattanut Toni Lasila, joka myös omistaa hevosen yhdessä Toni Rytkölän kanssa.


Menestystamma jatkaa virkeänä

Anne Luttisen valmentama, Kelly’s Teamin omistama ja Katri Rantalan kasvattama Ranch Kelly sai rata-arvonnassa numeron kymmenen.

Ohjastaja Hannu Torvisen mukaan paikka ei ole paras mahdollinen, mutta ei se huonoinkaan.

”Superhyvillä mielillä lähdetään Kellyn kanssa Seinäjoelle”, Torvinen sanoo. ”Minusta tuntuu, että tamman kunnon suhteen ollaan tällä hetkellä tosi paljon edellä, kun verrataan samaan ajankohtaan viime vuonna.”

”Kymppipaikalta päästään seuraamaan numeroa yhdeksän. Toivotaan, että lähdössä mennään ensimmäiset tuhat metriä tosi kovaa. Ainakin Kellyn viime juoksun perusteella se pystyy tulemaan ihan älyttömän kovaa jopa viimeiset 700 metriä. Toki, jos lähdön aikana tulee tilanne, että voidaan ajaa rohkeasti eteenpäin, ei se mahdoton ajatus ole. Uskon kuitenkin, että pyrimme olemaan ensimmäisen kierroksen vähän näkymättömiä ja lopussa mahdollisimman näkyviä.”

Seinäjoki Race ajetaan 2100 metrin ryhmäajona, eli hevoset kiihdyttävät matkaan lähtöauton takaa ja juoksevat Seinäjoen 

Ravikeskuksen kilometrin radalla kaksi täyttä kierrosta.

Hannu Torvinen on 11-vuotiaan Ranch Kellyn hovikuski, ja tammasta on tullut ohjastajalle äärimmäisen tärkeä työkaveri.

”Hevosessa ei näy sen ikä kyllä ollenkaan. Se on niin virkeä ja nauttii edelleen juoksemisesta valtavasti”, Torvinen sanoo.


Poikkeusyksilö lähtee kisaan huippukunnossa

Ravivalmentaja Katja Melkko tuo Seinäjoelle ruuna Elian Webin, jonka on kasvattanut suomalainen West Breeding Oy ja omistaa Talli Webbie. Katja Melkko laajensi ravivalmennustoimintansa viime vuonna Suomesta myös Ruotsiin, missä Elian Web eli ”Eetu” on kilpaillut viimeisimmät lähtönsä.

Seinäjoki Racea edeltävässä kisassa ruuna laukkasi, mitä valmentaja ei kuitenkaan jäänyt murehtimaan.

”Laukka tuli kovassa vauhdissa ensimmäiseen kurviin. Eetu vain menetti tasapainonsa. Laukan jälkeen hevonen kulki hurjasti”, Melkko sanoo.

Elian Web kiihdyttää Seinäjoki Racessa eturivin uloimmalta paikalta, radalta kahdeksan. Elian Webille tuo rata on osunut jo useammassa tärkeässä kisassa sen uran aikana.

"Lähtörata on taas meillä haastava, käsittämättömän huonoa tuuria on ollut paikkojen suhteen suurissa lähdöissä. Katsotaan, kuinka juoksu tuolta menee. Meille riittää se, että hevonen esiintyy tasollaan, sen suurempia tavoitteita ei ole. Hienoa olla Seinäjoki Racessa mukana", Melkko sanoo. 

Elian Web loukkasi jalkansa toissa kesänä. Hevonen on noussut kuntouksen jälkeen takaisin huippukuntoon, mistä valmentaja on kiitollinen.

”Eetu loukkasi jalkansa pahasti toissa kesänä. Olen kiitollinen, että ruuna on kohonnut takaisin huipputasolle. Eetu on todellinen poikkeusyksilö, aivan uskomaton hevonen ja kilpailija."

Tämän vuoden Seinäjoki Racessa starttaavat Italian Trendy OK, Ruotsin On Track Piraten, Pastore Bob ja Selmer I.H., Hollannin Dreammoko sekä kotimaan Atupem, Ranch Kelly, Elian Web, Chief Orlando ja Lexus Dream.

Seinäjoki Race juostaan Seinäjoen ravikeskuksessa (Ravitie 9, 60120, Seinäjoki) lauantaina 13. huhtikuuta. Ravitapahtuma alkaa kello 13. 

Kuvat Lexus Dreamista, Ranch Kellystä ja Elian Webistä ovat saatavilla Hippoksen kuvapankista

Median edustajat ovat tervetulleita lehdistötilaisuuteen ennen ravipäivän alkua kello 12.30 Seinäjoen ravikeskuksen ravintola Pruunin yläkerrassa sijaitsevaan lehdistökabinettiin. Luvassa on taustajoukkojen viime hetken ennakkohaastatteluja, ja paikalla on muun muassa Elian Webin valmentaja Katja Melkko. Ennakkoilmoittautumista ei vaadita. Lehdistökabinetti on käytettävissä median työskentelyyn myös ravien ajan ja ravien jälkeen. Tervetuloa!


Seinäjoki Race 2019 -lähtölista

1 Chief Orlando / Antti Teivainen
2 Atupem / Santtu Raitala
3 Dreammoko / Wilhelm Paal
4 Pastore Bob / Johan Untersteiner
5 Trendy OK / Alessandro Gocciadoro
6 Lexus Dream / Ari Moilanen
7 Selmer I.H. / Mika Forss
8 Elian Web / Jorma Kontio
9 On Track Piraten / Hans R Strömberg
10 Ranch Kelly / Hannu Torvinen
 
Lisätietoja:

Hanna Laakso
Tiedottaja, Suomen Hippos
040 837 8403
hanna.laakso@hippos.fi


Jyri Saranpää
Seinäjoen ravikeskuksen toiminnanjohtaja
0500 567 764
jyri.saranpaa@seinajoenravit.net

Mikael Mattfolk
Seinäjoki Race -promoottori
050 501 3711
stallravas@gmail.com