Hyppää sisältöön

"Suomalaiset ratsuhevoskasvattajat tekevät äärimmäisen laadukasta työtä" – Ratsuoripäivät järjestetään Ypäjällä 28.-30.3.

”Suomalaiset ratsuhevoskasvattajat tekevät äärimmäisen laadukasta työtä, ja FWB hevosten laatu on huomattu myös maailmalla. Kasvattajien ja suomalaisen kasvatuksen tukeminen on eräs Suomen Hippoksen ydintehtäviä, ja Ratsuoripäivät ovat yksi keskeinen osa kasvatustoimintaa”, linjaa orilautakunnan sihteeri, Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää. Perinteiset Ratsuoripäivät Ypäjän Hevosopiston tiloissa 28.-30.3. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna 12. kertaa.

 

Celantus2
Vuodern 2018 voittaja esteori Celantus

 Orilautakuntaan kuuluvat tänä vuonna:

 

Anna Pajanen (pj)

Orilautakunnan puheenjohtaja vuodesta 1999, tamma- ja varsalautakunnan jäsen, Annalla on pitkän linjan kokemus hevostalouden opetuksen ja kehityksen tehtävissä.  

 

Anne-Mari Pekonen

Kansallisen tason GP-tuomari,I ja II-tason valmentaja. Hän on toiminut koulutuomarina yli 20 vuotta ja toiminut pitkään orilautakunnan askellajituomarina.

 

Maria Colliander

Korkeimman tason kv-koulutuomari(FEI 5* judge) ja kv nuorten hevosten tuomari (FEI 5* judge) Colliander on arvostellut nuorten hevosten MM-kisoissa Verdenissä jo 10 kertaa ja toiminut useasti orilautakunnassa ja nuorten hevosten askellajitapahtumissa tuomarina.

 

Carl-Harry Frey

Kilparatsastaja, valmentaja ja Master-ratsastuksenopettaja. Hän on kilpaillut esteratsastuksessa kv-tasolla, voittanut kenttäratsastuksen SM-kultaa junioreissa ja nuorissa. Toiminut useita vuosia estetuomarina orilautakunnassa.

 

Mikael Nolin

Viidettä kertaa Suomen orilautakunnassa mukana oleva Mikael Nolin toimii SWB:n orilautakunnan estetuomarina. Hän on kilpailija, nuorten hevosten kouluttaja ja tuomari 3-vuotistesteissä ja laatuarvostelussa.

 

Minna Mäenpää (lautakunnan sihteeri)

Suomen Hippoksen jalostusjohtaja. 

 

Asiantuntijajäsenenä kv-kouluratsastaja Terhi Stegars

Luxemburgissa omaa talliaan pitävä Terhi Stegars on maamme menestyneimpiä kouluratsastajia. Hän on edustanut Suomea sekä EM että MM-kilpailuissa, ja osallistunut myös maailmancupin finaaliin. Hänellä on yli 250 GP voittoa ja sijoitusta.


Ratsuoripäivien eläinlääkärinä toimii Meeri Rantanen. Hän työskentelee Tampereen hevosklinikalla.

Mitä Ratsuoripäivillä tapahtuu?

Oripäivillä ratsu- tai ratsuponioriille haetaan jalostukseenkäyttöoikeutta suomalaisen lämminverisen ratsuhevosen eli FWB:n ja suomalaisen ratsuponin eli SRP:n jalostukseen. 3-vuotiaat ratsuoriit suorittavat irtohypytys- sekä askellajikokeet ja ne esitetään tuomareille ratsain. 4-5-vuotiaat suorituskyvynkokeen oriit tekevät kolmen päivän aikana askellaji- ja estekokeet sekä oman että testiratsastajan esittäminä. Ratsuponioriit suorittavat yleisen oritestin, joka sisältää sekä este- että askellajikokeet. Toisessa maassa jalostukseen hyväksytyt ja FWB-kantakirjaan tarjottavat oriit sekä kilpailutulosten perusteella arvosteltavat oriit, osallistuvat Oripäiville vain lauantaina, jolloin ne esitetään ratsain. Kaikille Oripäiville osallistuville hevosille tehdään rakennearvostelu ja eläinlääkärin suorittama hevostarkastus.