Hyppää sisältöön

Suomalaisella raviurheilulla historiallinen päivä – molemmat UET Grand Prix -karsintavoitot Suomeen

Ruotsin pääraviradalla Solvallassa ajetut kaksi UET Grand Prix -karsintalähtöä päättyivät suomalaisjuhliin. Mika Forssin ajama Lewis Ale ja Ari Moilasen ohjastama Graceful Swamp ravasivat karsintalähdöissään ykköseksi ja jättivät kansainväliset kilpakumppaninsa jäännössijoille.

 

Lewis Ale ja Mika Forss hallitsivat ensimmäistä karsintaa lähdöstä maaliin. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Ensin juhlat järjesti Lewis Ale, joka oli heti lähtökiihdytyksessä muita selvästi parempi ja otti kärkipaikan. Mika Forss sai säädellä ajokkinsa kanssa vauhdin mieleisekseen, eikä muista ollut lopussa mitään vastusta. Tuomas Korvenojan valmentama Lewis Ale ravasi sateisessa kelissä kovan voittoajan 11,9/2140a ja tienasi 200 000 Ruotsin kruunua eli noin 19 500 euroa.

”Lewis Ale teki tänään todella hienon suorituksen, ja on totta kai kova juttu olla mukana kotimaassa ajettavassa finaalissa”, Mika Forss myhäili.

Sinivalkoinen menestys jatkui heti perään, kun Graceful Swamp ja Ari Moilanen ottivat Lewis Alen tapaan vastustajilta luulot pois lähtökiihdytyksessä. Cab Lanen laukka ensimmäisessä kaarteessa tasoitti Graceful Swampin tietä johtopaikalle, mistä Moilasen ajokki piti loppuun saakka helposti pintansa. Erkki-Pekka Mäkisen valmennettava teki voittotuloksen 12,6/2140a ansaitsi myös 200 000 kruunua.

Urallaan yli 53 300 kilpailua ajanut ja niissä lähes 6900 voittoa ajanut Ari Moilanen innostui kehumaan Graceful Swampia eli ”Sämpylää” vuolain sanoin.

”Olen ajanut urallani tuhansia hevosia, mutta tämä menee niistä ykköseksi”, Moilanen ylisti. ”Graceful Swamp on aivan poikkeuksellinen yksilö. Se on todella vauhdikas, mutta myös erittäin viisas ja rauhallinen hevonen.”

Erkki-Pekka ja Ilona Mäkisen silmäterä Graceful Swamp toi Suomeen toisen karsintavoiton. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Menestyksestä tekee entistä merkityksellisemmän se, että UET Grand Prix’n eli Eurooppaderbyn finaali ajetaan tänä vuonna Suomessa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Pääravirata Vermo Areena isännöi EM-raveja 11.-12. lokakuuta, ja UET GP:n finaali huipentaa viikonlopun.

UET Grand Prix on eurooppalaisten nelivuotiaiden klassikkokilpailu, jonka suomalaishevonen on onnistunut voittamaan kahdesti: Jexpress Dahlia vuonna 1992 ja Brad de Veluwe vuonna 2012. Tänä vuonna asetelmat näyttävät suomalaisittain hyviltä.

”Tämä on huippujuttu koko Suomen raviurheilulle”, Vermon kilpailupäällikkö Miika Lähdeniemi hehkuttaa. ”Jo yksi kotimainen UET-finalisti olisi ollut meille järjestäjille mieleen, mutta molempien karsintojen voittaminen oli jättipotti. Odotamme suurta urheilujuhlaa EM-raveissa 11.–12. lokakuuta.”

UET Grand Prix’n finaaliin etenee kaikkiaan 12 hevosta tänään Tukholmassa ja viime tiistaina Pariisissa ajetuista karsinnoista. Finaalin lähtöradat valitaan Solvallan Kriterium-ravien yhteydessä sunnuntaina 29.9. klo 12.30 Suomen aikaa. Vermon EM-ravit huipentavassa finaalissa kilpailumatka on 2120 metriä ja ykköspalkinto peräti 200 000 euroa.

Vapaasti käytettäviä valokuvia UET Grand Prix -karsinnoista 

Videolinkki Lewis Alen karsintavoittoon

Videolinkki Graceful Swampin karsintavoittoon

UET GP:n finalistit (suluissa syntymämaa):


Donatello Garbo (Tanska)

Face Time Bourbon (Ranska)

Florida Sport (Ranska)

Follow You (Ranska)

Frisbee d'Am (Ranska)

Forfantone Am (Ruotsi)

Graceful Swamp (Suomi)

Lewis Ale (Suomi)

Lover Boy (Belgia)

Max Brady (Norja)

Mister F Daag (Saksa)

Stoletheshow (Norja)


Lisätietoja:

Hanna Laakso
Tiedottaja, Suomen Hippos
hanna.laakso@hippos.fi
040 837 8403