Hyppää sisältöön

Suomalainen superhevonen matkaa UET Grand Prix -karsintoihin Ruotsiin

Erkki-Pekka Mäkisen valmentama Graceful Swamp voitti elokuun lopussa Suomen Derbyn, ja seuraava tavoite on kohdata Euroopan parhaat nelivuotiaat lämminveriset UET Grand Prix’ssa. Valmentaja lähtee karsintoihin erittäin luottavaisena.

Erkki-Pekka Mäkinen tuuletti Derby-voittoa Vermo Areenalla elokuun lopussa. Kuva: Hippos /Hanna Laakso

UET Grand Prix on nelivuotiaiden Euroopassa syntyneiden lämminveristen oriiden ja tammojen suurkilpailu, jonka finaali kilpaillaan tänä vuonna Suomessa.

Ensimmäiset karsinnat UET Grand Prix’n finaaliin juostiin tämän viikon tiistaina Pariisissa Vincennesin raviradalla. Karsintalähdöt menivät odotetusti Face Time Bourbonille ja Mister F Daagille. Voittajien lisäksi UET GP:n finaaliin etenivät karsinnoissa toiseksi ja kolmanneksi tulleet Frisbee D’Am, Lover Boy, Florida Sport ja Follow You.

Loput UET Grand Prix’n finaalipaikat ratkeavat tämän viikon lauantaina 28. syyskuuta Ruotsin pääradalla Solvallassa. Kahdessa karsintalähdössä juoksee myös kolme suomalaisvaljakkoa: Derby-voittaja Graceful Swamp, Kriterium-voittaja Lewis Ale sekä suomalaisvalmennuksessa ja -omistuksessa oleva lahjakas tamma Staro Miami. Ruotsissa ajettavista kahdesta karsintalähdöstä etenee myös yhteensä kuusi hevosta finaaliin, joka juostaan lauantaina 12. lokakuuta Vermo Areenalla.

Tamperelainen ravivalmentaja Erkki-Pekka Mäkinen matkustaa Graceful Swampin kanssa Ruotsiin perjantain aamulaivalla. Ruotsin päärata Solvalla on Mäkiselle itselleen jo entuudestaan tuttu paikka, ja Graceful Swamp matkustaa yleensä rennosti, mikä on kilpahevoselle tärkeä piirre.

”Olemme perillä perjantaina illalla, ja hevonen saa nukkua yhden yön Solvallassa. Minusta niin on parempi”, Mäkinen kertoo matka-aikataulusta.

Ihmehevoseksikin tituleerattu ori kilpaili ja voitti viimeksi elokuun lopussa Derby-finaalissa, minkä jälkeen se sai olla ensin hetken aikaa helpommalla ja palasi sitten normaaliin treeniin. Mäkisen mukaan hevosella on kaikki kunnossa, eikä hän pelkää karsintavastustajia lainkaan.

”Sen verran olen näitä seurannut, että minun hevoseni olisi kesällä pystynyt voittamaan ne kaikki, jos olisimme kilpailleet Ruotsissa. En usko, että se häviää lauantain lähtöä juoksemalla, jotain erikoista pitää sitten käydä”, valmentaja tuumaa.

”Häviämään en siis lähde, vaikka nöyrin mielin kuitenkin. Jos tappio tulee, niin se tulee. Mutta tämä on vaan ihmeellinen hevonen. Suomalaiset eivät ole ehkä vieläkään ymmärtäneet, että meillä on täällä nyt kansainvälisen tason supertähti.”

Graceful Swampin omistaa Pekka Mäkinen Kp ja sen on kasvattanut Ari Takaneva. Hevosta hoitaa Erkki-Pekka Mäkisen puoliso Ilona Mäkinen.

Kuusaan Virma Oy:n kasvattamaa Lewis Alea valmentaa Tuomas Korvenoja. Hevosen omistaja on Lewis Ale Stable ja hoitaja Tiia Pihamaa.

Staro Miamia valmentaa Aripekka Pakkanen. Hevosen hoidosta vastaa valmentajan tytär Etta Pakkanen. Ruotsissa syntyneen tamman on kasvattanut Staffan B Nilsson ja sen omistaa Martti Simonen.

UET Grand Prix'n kaksi karsintalähtöä Ruotsin pääraviradalla Solvallassa ajetaan tämän viikon lauantaina kello 17.42 ja 18.05 Suomen aikaa. Lewis Ale starttaa ensimmäisessä karsinnassa numerolla kuusi. Staro Miami ja Graceful Swamp kiihdyttävät toisessa karsinnassa numeroilla kuusi ja seitsemän.

Vermo Areenan EM-ravit 11.–12. lokakuuta pitävät sisällään UET Grand Prix -finaalin lisäksi muun muassa 3- ja 5-vuotiaiden lämminveristen EM-kilpailut.

Vapaasti käytettäviä ennakkokuvia suomalaishevosista sekä ranskalaisista karsintavoittajista
Karsintojen lähtöradat

Erkki-Pekka Mäkisen haastattelu Vermo Areenan ennakkostudiossa

Lisätiedot:

Pekka Kaidesoja
EM-ravien projektipäällikkö
pekka.kaidesoja@vermo.fi
040 595 0903


Hanna Laakso
Tiedottaja, Suomen Hippos
hanna.laakso@hippos.fi
040 837 8403

em-ravit.fi