Hyppää sisältöön

Sunnuntaina mielenkiintoisia oheislähtöjä Mikkelissä – Niko Huuskola iskuasemissa Salamakypärissä

Sunnuntaina St Michel -raveissa on päälähdön lisäksi luvassa myös monta muuta jännittävää ja hyvätasoista lähtöä. Luvassa on sekä suomenhevosten että lämminveristen ikäluokkalähtöjä, parhaat suomenhevostammat kilpailevat mailin matkalla ja kokelasohjastajat näyttävät osaamistaan Salamakypärien osakilpailussa.

Niko Huuskola voitti edellisen Salamakypärät-osakilpailun. Kuva: Hippos / Hanna Närhinen

4-vuotiaiden lämminveristen Eugen Pylvänäisen Muistoajossa kilpailee Raviliiga HIFK:n Mascate Match, joka on voittanut viisi edellistä lähtöään. Pekka Korven valmentama tamma saa Mikkelissä kansainvälisen haastajan, sillä ruotsalainen Daniel Redén lähettää kilpailuun Yhdysvalloissa syntyneen Golden Tricksin, joka on ansainnut urallaan yli 300 000 euroa.

Molemmilla huipputammoilla on hyvät lähtöradat, mikä voi edesauttaa uusien ennätysten syntyä. 4-vuotiaiden tammojen Suomen ennätys on 11,2a / 1609 metriä, ja sitä pitää nimissään aikansa huipputamma Skully Gully. Mascate Matchin lyhyen matkan ennätys on viime vuonna juostu 12,3a. Golden Tricks puolestaan juoksi kesäkuussa ajan 10,7a, joten luvassa on vauhdikas kamppailu.

5-vuotiaiden Varsakunkku-finaalissa ikäluokkansa hallitsija Parvelan Retu hakee jo 19. peräkkäistä voittoa. Suomenhevostammojen Tammatähdessä annetaan viimeisiä näyttöjä Seinäjoen Kuninkuusraveihin. Osallistujien valinnat tehdään ensi viikon keskiviikkona 22. heinäkuuta.

Kokelasohjastajien kilpailusarjan Salamakypärien kausi on puolivälissä, Mikkelissä ajetaan sarjan viides osakilpailu. Kilpailu on ollut tänä vuonna erittäin tasainen, neljä ohjastajaa on kuuden pisteen sisällä toisistaan sarjataulukossa. Kilpailua on johtanut ensimmäisestä osakilpailusta alkaen Riku Lehtonen.


Edellisen osakilpailun Kaustisella voittanut Niko Huuskola nousi harppauksella pistetaulukossa, ja on tosissaan mukana kilpailemassa sarjan voitosta. Huuskola on mukana Salamakypärissä kolmatta kertaa, edelliskausilla sijoitukset kokonaiskilpailussa ovat olleet kahdeksas ja yhdeksäs.

”Olen kehittynyt joka osa-alueella niin hevosten kuin ihmistenkin kanssa toimiessa. Esimerkiksi nykyään osaan paljon paremmin tutustua vieraaseen hevoseen lämmityksessä ja sitä kautta alkaa suunnittelemaan, kuinka toimia lähdössä. Myös hevosten taustajoukkojen ja muiden ihmisten kanssa vuorovaikutus on kehittynyt ja on luonnollisempaa”, Huuskola kertaa Salamakypärävuosien kehityskaartaan.

Mikkelissä Huuskola ohjastaa tauolta palaavaa Alice Suttonia, jolla kävi hyvä tuuri rata-arvonnassa, sillä valjakko pääsee kiihdyttämään eturivin sisimmältä paikalta.

”Ihan kärkipään sijoitusta lähdetään hakemaan. Muutama hyvä hevonen on vastassa, mutta hyvällä juoksulla voidaan haastaa mikä vain lähdön hevosista”, Huuskola odottaa.

Salamakypärät on kokelasohjastajille suunnattu kilpailusarja. Kokelaslisenssin saadakseen täytyy ohjastajan työskennellä jonkun ammattivalmentajan tallilla. Huuskola on töissä Aripekka Pakkasen tallilla Ypäjällä.

”Työskentelen hevosenhoitajana, passihevosten hoitamisen lisäksi jonkun verran kengitän. Ja vuoden alusta lähtien olen vastannut valmennuspaikkojen kunnossapidosta. Tulin tänne töihin Ruotsista viime vuoden helmikuussa”, Huuskola kertoo.

Pakkasen talli sijaitsee Ypäjän Hevosopiston tiloissa, ja normaalisti Hevosopiston opiskelijat ovat myös osa Pakkasen tallin arkea.

”Korona-aikaan meillä ei ole ollut opiskelijoita tallissa. Tavallisessa tilanteessa meillä pyörii opiskelijaryhmät, joita me hevosenhoitajat opetamme töiden ohessa. Opiskelijat tekevät ja opettelevat tallihommia”, Huuskola kertoo.

Salamakypärien lähtö nähdään sunnuntaina St Michel –ravien kolmantena lähtönä noin kello 14.17. St Michel –ravien jälkeen seuraava osakilpailu ajetaan Vermossa 12. elokuuta.