Hyppää sisältöön

Staro Miami häikäisi Tammatähdessä – Sunbeam toi Jenni Koskelalle kahdeksannen montén Suomen mestaruuden

St Michel –ravien lauantaina ajettiin lämminveristen montén Suomen mestaruus –finaali. Lähdössä nähtiin vauhtia, kun Elina Pakkasen ohjastama Dreaming Blues veti ensimmäisen kierroksen 11,5-vauhtia. Jenni Koskelan ohjastama Sunbeam tarkkaili tilannetta aivan kärkihevosten takana. Koskela löysi viimeisessä kaarteessa vapaat kiriväylät ja Sunbeam kiri lopulta ylivoimaiseen voittoon ajalla 13,2a / 2100 metriä.

Jenni Koskela & Sunbeam lämminveristen montén SM-finaali kuva juho hämäläinen
Jenni Koskela ratsasti Sunbeamin montén Suomen mestariksi. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen

Jenni Koskela on yksi Suomen menestyneimmistä montéohjastajista, hän on voittanut Suomen mestaruuksia yhteensä kahdeksan, kuusi lämminverisillä ja kaksi suomenhevosilla. Koskela on ohjastanut kaikki Sunbeamin montélähdöt, ja tuntee siten hyvin hevosen.

”Viimeksi jäi hampaankoloon Jokimaalla, kun jäätiin pussiin. Tuntui, että tämä menee mitä vaan, kun saadaan selkäjuoksu ja niinhän se meni. Ei huolettanut Trot Kronoksen karkumatka, tunsin alla, että nyt liikahtaa hevosella jalka ja se ottaa varmasti kiinni edellä menevän”, Koskela kertoi.

Yhteistyö Tapio Mäki-Tulokkaan kanssa on aiemminkin tuottanut menestystä, vuonna 2018 Koskela voitti Attack Diablon kanssa montén Suomen mestaruuden.

”Olen ajanut Topin (Mäki-Tulokkaan) hevosia jo jonkun aikaa, jollain hevosella menin ennen Attack Diabloa. Ja mikäs näillä ajellessa, kun ovat niin hyviä”, Koskela kehui Mäki-Tulokkaan valmennustallin hevosia.

Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Sunbeam on oikea montéspesialisti, hevosella on takanaan nyt seitsemän lähtöä raviratsastuksessa, joista se on voittanut neljä.

”Sunbeam on suoritusvarma hevonen ja äärettömän ravivarma, se ei laukkaa missään tilanteessa. Se on myös tosi nopea. Sunbeam on oikeasti hyvä hevonen montélähtöihin, ainakin Suomessa”, Mäki-Tulokas kertoi.

Voitostaan 7500 euroa ansainneen Sunbeamin omistaa Stable Old MacDonald, jonka takaa löytyy valmentaja Mäki-Tulokas ja Jussi Kauppinen.

”Omistamme hevosen puoliksi. Meillä on kimpassa Jussin kanssa hevosia, ja yhteistyö on toiminut tosi hyvin. Terveiset ja kiitokset hänelle”, Mäki-Tulokas totesi.

Staro Miami häikäisi lämminveristen Tammatähdessä

staro miami Mika Forss Mikkeli 18.7. kuva juho hämäläinen
Staro Miami ja Mika Forss tyylittelivät voittoon Tammatähdessä. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen

Mikkelin lämminveristen Tammatähdessä on nähty usein kovia tuloksia, eikä tämänkään vuoden lähtö tuonut poikkeusta. Johtavan Free Men rinnalla juossut Mika Forssin ohjastama Staro Miami piti yllä reipasta matkavauhtia, ja irtosi lopussa näytöstyyliin voittoon ajalla 10,2a / 1609 metriä.

”Aivan jäätävä tamma. Lähdön viivästyminen aiheutti meille vähän ongelmia, mikä näkyi kiihdytyksessä. Mutta se ei ollut tänään ratkaiseva seikka. Ajoin johtavan rinnalle, koska tamma tykkää juosta siitä”, Forss kertasi.

Ruotsissa syntynyt 5-vuotias Staro Miami on menestynyt hienosti ikäluokkansa suurkilpailuissa. Tänään 7000 euroa ansainneen tamman voittosumma lähenee jo 500 000 euroa. Valmentaja Aripekka Pakkanen on kilpailuttanut hevosta taitavasti läpi sen uran.

”Ei voi paremmin kilpailuttaa hevosta. Pientä epäonnea on ollut matkalla, Tammaderbyn laukka on jäänyt kaivelemaan. Olemme säännöllisesti yhteydessä valmennustiimin kanssa, ja joka kevät kun kausi on alkanut, hevonen on ollut hienolla mallilla”, Forss kertoi.

Staro Miami kuuluu Suomen tammaparhaimmistoon jo nyt, ja Forss näkee hevosessa vielä lisää potentiaali kehitykseen.

”Tämä on yksi kovimmista tammoista, jolla olen ajanut. Vielä, kun saamme tämmöisiä maileja lisää, niin kymmenyksiä lähtee paljon. Sittenhän tämä riittää tammoissa missä vain”, Forss kehui.

Staro Miamin omistaa Martti Simonen, joka oli paikan päällä Mikkelissä katsomassa hevosensa lähtöä.

”Ei olisi koskaan uskonut, että hevosen tarina on näin upea. Alusta lähtien Staro Miami on vain parantanut, ja kaikki on mennyt niin hienosti. Ei suoraan sanoja asialle, tämä tuntuu niin hyvältä”, Simonen tunnelmoi ja jakoi myös kehut koko tiimille hevosen takana.