Hyppää sisältöön

St Michel -ravien Maailmanmatkaajat-ohjastajakilpailussa mukana tuttuja urheilutähtiä sekä Euroopan parhaita raviohjastajia – ”Hienoa päästä tuommoisen yleisön eteen”

Antti Pihlström

Antti Pihlströmin raviohjastajauran avausvoitto tuli viidennellä yrittämällä. Kuva: Terhi Piispa-Helisten

St Michel -sunnuntaina ajettavassa lähdössä urheilumaailman puolelta ohjastamassa nähdään hiihtäjä Iivo Niskanen, jääkiekkoilija Antti Pihlström, lumilautailija Janne Korpi, estejuoksija Jukka Keskisalo sekä pesäpalloilija Juha Puhtimäki. Lähdössä mukana on myös St Michel -ajon historiassa voittaneita ohjastajia.

St Michel -ravit ovat yksi kotimaisen ravikansan kesän odotetuimmista viikonlopuista. Lauantain Kavioliiga-ravien päälähtönä nähdään jännittävä kylmäveristen Suurmestaruus-ajo ja sunnuntai huipentuu perinteiseen St Michel -ajoon.

Tänä vuonna yksi koko viikonlopun odotetuimmista lähdöistä on myös sunnuntaina ajettava Maailmanmatkaajat -lähtö, jossa ravien ajoluvan omaavat huippu-urheilijat kohtaavat St Michel -ajon voiton ohjastaneita kuskeja.

Yksi lähdön urheilijoista on ravilähdöissä useaan otteeseen viihtynyt jääkiekkoilija Antti Pihlström. Pihlströmillä on takanaan 21 ravilähtöä ja sunnuntaina Mikkelissä nähtäneen ohjastajauran suurin yleisö.

”Ihan jännät fiilikset. Hienoa päästä varsinkin tuommoisen yleisön eteen ajamaan. Kivat kilpakumppanit myös, niin jännä nähdä mitä tapahtuu”, Porin torstairaveihin ohjastamaan matkaamassa ollut Pihlström kertoo.

Ohjastustehtäviä Pihlströmillä onkin riittänyt kesällä. Vaikka otteet ohjastajapenkillä ovat olleet aloittelijalle hyviä, tuovat toistot kaivattua rutiinia.

”Nyt yritetään ajaa jonkin verran kilpaa, ennen kuin jääkiekkotreenit alkavat. Kun rutiinia tulee, niin helpompaa mennä starttiin ja tehdä lähdön aikana ratkaisuja”, Pihlström kertoo.

Maailmanmatkaajat-lähtö on sunnuntain lähtö numero neljä, joka starttaa kello 14.07. Mikkeli on tunnettu nopeasta kaviourastaan, eikä kilpailtava 1609 metrin matka ainakaan vähennä lähdön tempoa.

”Eiköhän siinä mennä täyttä koko matka. En ole vielä hirveästi muita hevosia kerennyt katsomaan. Sitten lähempänä aletaan miettimään tarkemmin lähtöä. Kysytään valmentajalta, millaista juoksua hän on hevoselle ajatellut”, Pihlström kertoo.

Olympiavoittaja sekä maailmanmestareita – St Michel -ohjastajia unohtamatta

Sunnuntain lähdön ohjastajista kotimaista kärkeä edustavat Esa Holopainen, Antti Teivainen, Tapio Perttunen, Iikka Nurmonen ja Ari Moilanen. Lisäksi ruotsalainen kulttimainetta nauttiva Örjan Kihlström nähdään saman lähtöauton takana. Ruotsista mukana nähdään myös kokenut Ulf Ohlsson. Jokainen ammattiohjastajista Perttusta lukuunottamatta on urallaan voittanut St Michel -ajon.

Urheilutähdistä selkeästi kokenein ohjastaja taas on lumilautailija Janne Korpi, joka muistetaan nuorten MM-kullasta vuodelta 2005 sekä aikuisten MM-pronsseista vuosilta 2007 ja 2013. Korpi on myös osallistunut talviolympialaisiin vuosina 2006, 2010, 2014 ja 2018. Korpi ohjasti heinäkuun alussa Suomen suurimpiin ravilähtöihin kuuluvan Suur-Hollola-ajon voiton Run For Royaltyn kanssa. Hippoksen tilastoissa Korpi on ohjastanut 836 starttia, joista 83 on päätynyt voittoon. Janne Korvella on mahdollisuus viedä St Michel -ajon voitto, sillä hän ohjastaa lähdössä edellä mainittua Run For Royaltya.

Lähdön vähiten kokenut ohjastaja taas on kolminkertainen olympiavoittaja Iivo Niskanen, joka debytoi ohjastajana Vieremän juhannusraveissa. Tuloksena oli tuolloin 11. sija.

Vuonna 2020 raviohjastajana debytoinut estejuoksun Euroopan mestari Jukka Keskisalo on ottanut tuntumaa ohjastamiseen kuuden lähdön verran ja paras tulos on toistaiseksi avausstartin toinen sija.

Pesäpalloilusta suuren yleisön tuntema Juha Puhtimäki on ollut viime vuosina aktiivinen ohjastaja-valmentaja. Ohjastajauran 40 starttia ovat tuoneet 3 voittoa ja valmennettavat ovat startanneet 98 kertaa, joista tuloksena mukavat 9 voittoa.

Ravit ja ohjastaminen selkeästi kiinnostavat ammattiurheilijoita, mutta mikä lajissa erityisesti vetää puoleensa?

”Vauhti ja se että urheilijat haluavat aina voittaa, niin se varmasti kiinnostaa. Valmennuspuoli kiinnostaa myös monia, varsinkin jos omasta lajista saisi jotain oppeja siirrettyä hevospuoleen”, Pihlström pohtii.

Maailmanmatkaat-ohjastajakilpailu Mikkelissä sunnuntaina kello 14.07 (hevosen tai ohjastajan nimestä klikkaamalla pääset katsomaan tilastoja Hippoksen Mobiiliheppa-palvelussa

 1. One Who Run / Tapio Perttunen
 2. Big Chip / Antti Teivainen
 3. Classic Primavera / Janne Korpi
 4. Global Bring it On / Örjan Kihlström
 5. Anything Goes* / Jukka Keskisalo
 6. Light Up / Antti Pihlström
 7. Global Army / Ulf Ohlsson
 8. Bella Follo / Iivo Niskanen
 9. Arnie’s Emilie / Esa Holopainen
 10. Olympic Blue Chip* / Ari Moilanen 
 11. Wera Winner / Juha Puhtimäki
 12. Immersive Workout / Iikka Nurmonen (jää pois)
Iivo Niskasen ohjastajaura starttasi juhannuksena ja jatkuu St Michel -sunnuntaina Mikkelissä. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen