Hyppää sisältöön

Sisukas Polara vei Kainuu ajon voiton uudella rataennätysajalla – ”Kyllä tällekin ruunalle joku ennätys kuuluu”

Kajaanin lauantairaveissa Kainuu ajon voittoon piti jännittävien vaiheiden jälkeen petäjäveteläisen Antti Tupamäen tallin Polara. Voitto irtosi uudelle rataennätysajalla 22,3. Lämminveristen päälähdössä Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama T.Rex palasi voittokantaan.

Polara Vaellus maaliintulo kajaani 13.6. kuva anu kovalainen
Kainuu ajon voittaja selvitettiin maalikamerassa. Niukkaan voittoon taisteli Antti Tupamäen tallin Polara. Kuva: Anu Kovalainen

Raviviikko jatkui lauantaina Kajaanissa, jossa päivän kohokohtiin lukeutuivat kylmäveriravureiden Kainuu ajo sekä lämminveristen rataennätyskoe.

Kainuu ajossa lähtöauton takaa löytyivät avoimien kylmäverilähtöjen tutut hallitsijat, kun mm. Josveis, Koskelan Akseli sekä Polara ottivat mittaa paremmuudestaan. Reipastahtisen avauksen jälkeen keulapaikalla juossut Josveis sai viimeisellä kierroksella painetta tutulta kilpakumppanilta, kun Antti Tupamäen ohjastama sekä valmentama Polara vaati toisella radalla vauhtia. Maalisuoran alussa keulaan vyörynyt Polara sai haastajakseen Henri Bollströmin ohjastaman Vaelluksen, ja kaksikko kävikin tasaisen kamppailun lähdön voitosta. Lopulta maalikamerakuvan perusteella ykköseksi vahvistettiin hirmuisen esityksen tehnyt Polara.

”Polara tuntui oikein hyvältä ja halusi mennä itse kovaa. Annoin sen mennä, ettei lähdössä kävellä missään kohdassa”, ohjastaja-valmentaja Antti Tupamäki kommentoi ruunan esitystä

Maalisuoran tasainen kamppailu näytti päättyvän Vaelluksen voittoon, mutta urhoollinen Polara vastasi kilpakumppanin haasteeseen viimeisille metreille asti.

”Henkalla (Bollström) oli kärryt edellä, mutta kai tämä vähän kontrasi ennen maalia. Pelkäsin Vaellusta siinä perässä, se tuli koko ajan puserossa kiinni.”

Kajaanin raviradan kylmäveriravureiden rataennätys ennen lauantain Kainuu ajoa oli 22,7, jonka alittamisesta voittajalle luvattiin maineen ja kunnian lisäksi mukava tuhannen euron bonus. Kajaanissa olosuhteet olivat erinomaiset ja Polaran voittojuoksun myötä radan uusi ennätys kuuluu aikaan 22,3. Uuden kärkiajan valmentaja otti mielellään vastaan.

”Kyllä tällekin ruunalle joku ennätys kuuluu”, totesi Tupamäki voittajahaastattelun päätteeksi.


T.Rex palasi voittajaseremonioihin

T.Rex Santtu Raitala kuva Anu Kovalainen
Kajaanissa paluun voittajaseremonioihin teki Santtu Raitalan ohjastama T.Rex. Kuva: Anu Kovalainen

Lämminveristen avoimessa lähdössä suursuosikkina matkaan starttasi Santtu Raitalan ohjastama sekä Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama T.Rex, joka haali alkuvuodesta peräti viisi voittoa. Koronatauon jälkeen ruuna on tehnyt kelpo esityksiä, mutta onni ei ole aina ollut pedon matkassa. Kajaanissa kauan odotettu paluu voittakantaan kuitenkin tapahtui. Toisessa parissa ulkona matkannut ja maalisuoralla eleettömään voittoon vyörynyt T.Rex osoitti sen, että virettä ruunasta löytyy. Kaikkea voittajan ei tarvinnut laittaa lauantaina peliin.

”Lopulta se oli helppo voitto. Hidastuksista ja uusinnoista voi katsoa, että hevonen vaan pyörittelee korvia maalin lähestyessä. Silloin tietää, että ei ole kaikki kivet kupissa”, Santtu Raitala kommentoi T.Rexin esitystä.

10-vuotias T.Rex on kilpaillut lämminverihuipulla jo pitkään, eikä pedon esiintyminen voittajaseremonioissa vaikuttaisi olevan tulevaisuudessakaan harvinaista.

”Juuri Annikalle (Aalto) sanoin, että oli hieno onnistua Rexin kanssa tänään. Koko muukin ravisuomi näkee, että tässä on hevosta vielä paljon jäljellä, ja että miten hienossa vireessä hevonen on.”

Tulokset Kainuu ajo

Tulokset lämminveristen avoin lähtö, rataennätyskoe

Vapaasti käytettäviä kuvia Hippoksen kuvapankista.