Hyppää sisältöön

Sinivalkoinen Elitloppet lähestyy – Elian Webille loistavat asetelmat karsintaan

Yksi Euroopan suurimpiin ravikilpailuihin lukeutuva Elitloppet kilpaillaan ensi viikon sunnuntaina 31.5. Ruotsin Solvallan raviradalla. Suomalaisittain edessä on kaikkien aikojen Elitloppet-vuosi, kun huippukuntoiset Elian Web ja Chief Orlando kilpailevat peräti kolmen miljoonan kruunun ykköspalkinnosta. Onnea karsintalähtöjen sunnuntaisessa rata-arvonnassa oli erityisesti Elian Webillä, joka starttaa karsintalähdössään radalta yksi.

Elian Web lämmityksessä
Elian Web pääsee jahtamaan Elitloppetin finaalipaikkaa loistavista asetelmista. Kuva: Hippos/Ilkka Nisula

Sunnuntai-iltana riitti jännitettävää suomalaisella ravikansalla, kun lähtöradat Solvallan raviradalla sunnuntaina 31.5. juostaviin Elitloppet-suurkilpailun karsintoihin arvottiin. Suomalaisille arpaonni oli suotuisa. Kaksikko pääsee kilpailemaan finaalipaikoista eri karsintalähdöissä. Elian Webin rata 1. sekä Chief Orlandon rata 5. tarjoavat oivat asetelmat kärkisijojen tavoitteluun.

Elitloppet-karsintoihin kutsutaan perinteisesti kuusitoista kivenkovaa ravuria, joista kahden karsintalähdön kautta kahdeksan hevosta selviytyy myöhemmin samana päivänä ajettavaan finaaliin. Voittajalle finaalista on luvassa peräti kolme miljoonaa kruunua. Mailin matkalla ravattavassa kilpailussa lähtöpaikat näyttelevät isoa rooli. 

Ravikevät 2020 on tarjonnut suomalaisittain runsaasti ilonaiheita, kun huippukunnossa Ruotsissa kilpailevat Elian Web ja Chief Orlando valittiin ensimmäisten hevosten joukossa Elitloppetiin. Lumijokisen Katja Melkon valmentama Elian Web on ravannut yli 150 000 euron tienestit alkuvuoden aikana ja haminalaisen Pia Huusarin valmentama Chief Orlando taas revitteli kauden kolmanteen starttiinsa huiman voittoajan 1.09,7. Kaksikosta Elian Web on esiintynyt Elitlopetissa jo vuonna 2017, mutta tuolloin viisivuotiaan ruunan taival tyssäsi karsintalähtöön.

Suomalaiskaksikko varmisti paikkansa Solvallan suurkilpailuun jo huhtikuussa, mutta viimeisiä kutsuja saatiin odottaa vielä sunnuntaihin. Lopulta viimeiset kutsut saivat Milliondollarrhyme, Disco Volante ja Billie de Montfort. Lauantaina kutsun saivat Gävlen raveissa Vägen Till Elitloppet –lähdön voittanut Racing Mange sekä uransa ensimmäistä Elitloppet-voittoa edelleen metsästävä Propulsion.

Hyviltä lähtöpaikoilta suomalaisilla on oivat mahdollisuudet nousta finaaliin, jossa viime vuonna nähtiin Iikka Nurmosen ohjastama Next Direction. Tuolloin tuloksena oli kunnioitettava kuudes sija. Vastus on tänäkin vuonna kivenkovaa, mutta historian ensimmäinen suomalaisvoitto on lähempänä kuin koskaan.

Suomalaisravureita nähdään Elitloppet-viikonloppuna myös kylmäveriravureiden päälähdössä Elitkampenissa. Suomalaisedustajat ovat vuosittain tuttu näky kylmäverikamppailussa, mutta poikkeuksellisen lähdöstä tekee tänä vuonna Katja Melkon suojatti Vixus. Valmennettavat molempien rotujen päälähdöissä samana vuonna on saavutus, johon harva valmentaja on yltänyt. Vixuksen kanssa Suomea Elitkampenissa edustavat Antti Ojanperän valmentama Josveis sekä Antti Tupamäen tallin Polara.

Mikä ihmeen Elitloppet? Tutustu Yle Areenasta löytyvään Elitloppet kahdessa minuutissa –videoon!


Suomen Hippos seuraa tiiviisti Elitloppet-viikon tapahtumia. Vapaasti käytettäviä kuvia Elitloppet-kilpailijoista löytyy Hippoksen kuvapankista.

Chief Orlando sai kutsun Elitloppetiin – mukana jo kaksi suomalaisravuria


Elian Web taisteli Paralympiatravet-finaalin voittoon, ja samalla varmistui paikka Elitloppet-suurkilpailuun – ”Onnen kyyneleitä valui nyt runsaasti”

Ohessa kaikki Elitloppetiin kutsutut hevoset:

Karsinta 1:

1. Elian Web, Suomi

2. Billie De Montfort, Ranska

3. Tae Kwon Deo, Ruotsi

4. Attraversiamo, Ruotsi

5. Cokstile, Italia

6. Racing Mange, Ruotsi

7. Makethemark, Ruotsi

8. Propulsion, Ruotsi

Karsinta 2:

1. Vivid Wise As, Italia

2. Sorbet, Ruotsi

3. Disco Volante, Ruotsi

4. Missle Hill, Ruotsi

5. Chief Orlando, Suomi

6. Millondollarrhyme, Ruotsi

7. Looking Superb, Norja

8. Earl Simon, Ranska

Lisätietoja:

Juho Hämäläinen

Tiedottaja, Suomen Hippos

puh. 050-5539176