Hyppää sisältöön

Siirin Valtsu jatkoi voittokulkuaan Pikkuprinssissä – ”Tämä on lahjakkaampi kuin Retu”

Petri Laine tervehtii kuninkuusraviyleisöä

Petri Laine ja Siirin Valtsu ottivat kuninkuusraviyleisön onnittelut vastaan Pikkuprinssin voiton jälkeen. Kuva: Juho Hämäläinen

Oriveteläisen Petri Laineen tallissa asuu huippuori Parvelan Retun lisäksi myös 4-vuotias Siirin Valtsu, joka on toistaiseksi voittamaton ravilähdöissä. Seinäjoen Kuninkuusraveissa Siirin Valtsu ravasi Hannu Torvisen ohjastamana Pikkuprinssiksi. Valmentaja Laine on myös Siirin Valtsun omistaja ja kasvattaja.

Siirin Valtsu aloitti kilpailemisen 3-vuotiaana ja on viime vuoden elokuusta asti kilpaillut voitosta voittoon. Nyt 4-vuotiaana ori on ehtinyt voittamaan Pikkuprinssin lisäksi myös SHKL Cupin finaalin. Pikkuprinssi-lähdössä Torvinen ohjasti Siirin Valtsun johtavan Vieskoffin rinnalle, josta hevonen vyöryi varmaan voittoon ajalla 26,7a/2100 metriä. Pikkuprinssin voitosta Siirin Valtsu palkittiin 15 000 eurolla.

”Olen ollut muutaman viikon aikalailla luottavainen. Olen aina sanonut, että tämä on lahjakkaampi kuin Retu, mutta eihän Retun saavutuksiin voi päästä. Joku hevonen voi päästä, mutta samasta tallista, olisihan se nyt jo ihan älytöntä. Mutta lahjakkaampi tämä on, ja tähän asti hevosen kanssa on mennyt kaikki putkeen”, Petri Laine kertoi.

Laine on noussut viimeistään Parvelan Retun ja Siirin Valtsun menestyksen myötä koko raviurheilevan Suomen tietoisuuteen, mutta lajin parissa hän on ollut jo pitkään.

”Olin 10-vuotias, kun vaari osti minulle ensimmäisen hevosen, sellaisen ruuna Hemman. Se oli tosi kiva kilpahevonen siihen aikaan, juoksi melkein 300 000 markka-aikana rahaa. Sen kanssa vähän harjoiteltiin tätä touhua. Eipähän sitä nyt vieläkään täysin osata, mutta ihan kohtuullisesti on mennyt. Vaarihan minut opetti hevostouhuihin silloin, en ole mitään kouluja käynyt. Mutta hyvin tuntuu menevän”, Laine kommentoi vaatimattomaan tyyliinsä.

Hannu Torvinen on Laineen luottokuski, Torvinen on ajanut kaikki Siirin Valtsun lähdöt. Torvinen ohjastaa myös Laineen toista huippuhevosta Parvelan Retua.

”Se tuli silloin, kun Pörnä-Tyttö ja Maisiri (Siirin Valtsun emä) kilpailivat samoissa lähdöissä ja täytyi olla toinenkin kuski. Silloin Hannu tuli, eikä ole ollut hassumpi valinta. Hannu ajaa hevosen ehdoilla. Pidetään starttien välissä yhteyttä. Silloin harvoin, kun käydään radalla ja jos on kaksi hevosta, Hannu ajaa toista hevosta”, Laine kertoi kaksikon yhteistyöstä.

Laineen tallin menestys on ollut hurjaa viime vuosien aikana. Vuosina 2019 ja 2020 hänen valmennettaviensa voittoprosentit ovat olleet 86 ja 72. Tänä vuonna Laineen tallin hevoset ovat hävinneet vain yhden lähdön. Kuninkuusravien perjantaina Parvelan Retu voitti 6-vuotispokaalin.

”Pistetään kiviä sen verran, että pysyy jalat maassa. Täytyy vain nauttia näistä hetkistä, kun on saavutettu tällaisia hienoja voittoja”, Laine sanoi.

Kuten kaikilla huippuhevosilla, menestys ei ole yhden ihmisen työn takana. Myös Siirin Valtsun takana on osaava tiimi, joka tekee töitä hevosen eteen. Siirin Valtsua hoitaa Ida Laine.

”Menestys ei ole yksin minun ansiota, minulla on tosi hieno taustatiimi täällä, joka tekee isoa työtä. Iso kiitos heille”, Laine sanoi liikuttuneena.