Hyppää sisältöön

Seuraa tallietikettiä – varmista ihmisten ja hevosten hyvinvointi

Koronavirus aiheuttaa poikkeuksellisen tilanteen myös talleille ja tallinpitäjille. Tallien päivittäiset rutiinit kannattaa käydä läpi tarkasti, ja tehdä muutoksia tilanteen vaatimalla tavalla. On tärkeää pitää huolta hevosten hyvinvoinnista ja vähentää henkilökunnan tartuntariskiä.

Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Ihmiset tallilla


Hevosten hoitoon osallistuvien henkilöiden tulee välttää lähikontaktia muiden tallilla olijoiden kanssa. Jos mahdollista, tallilla ei saa olla yli kymmentä henkilöä samanaikaisesti. Tallipäivän rutiinit kannattaa suunnitella niin, että ihmiset eivät turhaan oleskelisi pienissä yhteisissä tiloissa kuten varustehuoneissa tai kahvihuoneissa. On myös tärkeää pitää huolta hyvästä käsihygieniasta (käsienpesuohje).

Koronavirus ei tartu hevosiin eikä niiden välityksellä voi saada tartuntaa. Hevosten varusteita käsitellessä tulee kuitenkin noudattaa varovaisuutta. Jos varusteita käsittelee useampi henkilö, tallilla voi pitää käsineet kädessä tai käyttää kertakäyttöhanskoja.

Tallille ei saa tulla sairaana, tai jos henkilöllä on hengitystieinfektioon viittaavia oireita.

Vierailijoiden kuten hevosenomistajien ja muiden henkilöiden, jotka eivät osallistu hevosten hoitamiseen, suositellaan välttävän talleja. Tallilla käyvät vain hevosten hyvinvoinnin kannalta tärkeät henkilöt. Ravivalmentajat voivat välittää hevosten kuulumisia esimerkiksi sosiaalisen median kautta tai soittamalla omistajille. 

Hevosten kuljetus


Suomen Hippos suosittelee ihmisten ja hevosten liikkumisen välttämistä Suomessa. Lisäksi muistutetaan, että valtioneuvoston linjausten mukaisesti ulkomaille ei pidä matkustaa. Suomen Hippos ei siis suosittele kilpailumatkoja Ruotsiin hevosten kanssa.


Hevosalan yhteinen valmiusryhmä tallien hätätilanteisiin


Hevoset tarvitsevat jatkuvaa ja säännöllistä ruokintaa, hoitoa ja ulkoilua. Koronavirustilanne voi vaarantaa hevosten hyvinvoinnista huolehtimisen esimerkiksi yrittäjän tai henkilökunnan sairastumisen vuoksi.

Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry on ryhtynyt koordinoimaan hevosalan vapaaehtoisten alueellista valmiusryhmää, jonka kautta talleille olisi saatavissa tuurausapua nopeastikin.

Jokaisen tallinpitäjän tulee tehdä ennakkosuunnitelma ja selvittää varahenkilöt, jotka vastaavat hevosten hoidosta silloin, jos tallinpitäjä tai henkilökunta sairastuu. Ota selvää lomituspalvelujen saatavuudesta. Nyt on korkea aika tehdä suunnitelma poikkeustilanteiden osalta.

Lue tallinpitäjän ohjeet varautumisesta poikkeustilanteisiin tästä

Lue myös:

MTK:n ohjeistus maatiloille

THL:n ohjeistus 

Ruokaviraston ohjeistus 

Suomen Ratsastajainliiton suosituksia tallitoimintaan poikkeusoloissa

Lue lisää: