Hyppää sisältöön

Seuraa orilaitumen elämää – Orilive avautuu sunnuntaina

Nuorten orihevosten temmellystä ja laidunelämää voi seurata sunnuntaista klo 11 alkaen Orilivessä, joka lähettää ympäri vuorokauden livekamerakuvaa Miehikkälässä sijaitsevalta varsalaitumelta.


006_Oriit_2v_laitumelle_Ypaja_2012
Arkistokuvassa kaksivuotiaat oriit laitumella.

Livekuvan välityksellä on mahdollista seurata muun muassa, miten orilauman johtajuus ratkeaa, millainen on lauman hierarkia ja miten hevoset nukkuvat.

Kymen-Karjalan hevosjalostusliitolla on pitkät orilaidunperinteet, ja parhaimmillaan hevosten keväistä laitumelle laskua on seurannut jopa 3000 henkilöä. Nyt paikan päältä lähetetään ensimmäistä kertaa livekuvaa.

Kamera saa virtansa aurinkopaneeleista ja on asetettu kuvaamaan osaa noin 30 hehtaarin pinta-alasta. Orilivessä käytetään samaa tekniikkaa kuin suositussa, joka kevät yli 5 miljoonaa katsojakertaa keränneessä Norppalivessä.

”Orilive on hieno esimerkki digitalisaation tuomista mahdollisuuksista. Hevosten laidunelämää voi seurata auringolla tuotetun energian voimin kotisohvalta", toteaa Iina Rastas Fortum HorsePowerista. Varsojen laiduntamista on tarkoitus kuvata vähintään kuukauden ajan. Striimauksesta vastaa Fortum HorsePower, joka on kiertotalouteen perustuva kokonaispalvelu hevostallien kuivike- ja lantahuoltoon.

”Oriille on varattuna kaksi eri lohkoa. Ainakin ensimmäisen viikon ajan niiden pitäisi näkyä hyvin. Toisaalta eihän se norppakaan koko ajan kivellä kellinyt, eli tulee se jännitys, näkyykö niitä hevosiakaan. Kokeilemme myös kameran siirtämistä toiselle lohkolle, jonne varsoille jaetaan suolat ja kivennäiset”, Kymen-Karjalan hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Jenni Timlin kertoo.

Miehikkälän orilaidunten historiassa viheriöltä on voitu bongata nimekkäitä suomenhevosia, kuten Vokker, Paavin Poika ja Boker. Tällä kertaa laitumelle lasketaan yhteensä 13 orivarsaa, jotka ovat iältään 2-3-vuotiaita.

Orilive avautuu linkissä www.fortumhorsepower.com/fi/orilive


Lisätietoja:

Iina Rastas

Fortum HorsePower

puh +358 40 5938 353

iina.rastas@fortum.com