Hyppää sisältöön

Seinäjoki Race ravataan lauantaina – lähtölista näyttää tältä

Suomen ravikesä alkaa toden teolla ensi viikonloppuna, kun Seinäjoella ravataan perinteikäs Seinäjoki Race –ravikilpailu. Kutsukilpailussa vauhtiaan mittelevät avoimella tasolla kilpailevat lämminveriset ravurit. Tänä vuonna kilpailuun on kutsuttu viisi kotimaisessa omistuksessa olevaa hevosta. Voittaja kuittaa 70.000€ ykköspalkinnon.

Ulkomaista tasoa kisaan tarjoavat italialaiset ja ruotsalaiset ravitähdet. Lopullinen kilpailijalista lähtöratoineen varmistui sunnuntaina, kun aiemmin kutsuttujen joukossa ollut ruotsalaistähti Jairo jäi pois sairastelun vuoksi. Tilalle saatiin kuitenkin niin ikään ruotsalainen Quick Fix, joka voitti Seinäjoki Race:n vuonna 2015.  Lähtöratojen arvonnassa parhaan paikan kotimaisista hevosista sai Next direction. Muut starttaavat takarivistä.

Lähtorata, Nimi, Ikä, Sukupuoli, Rekisteröintimaa, Valmentaja

1. Peace of Mind, 9v, Ori, Italia, Alessandro Gocciadoro, (hoitaja: Anu Niskanen)

2. J.H.Mannerheim. 5v, Ruuna, Ruotsi, Johan Untersteiner

3. Next Direction, 5v, Ruuna, Suomi, Timo Hulkkonen

4. Quick Fix, 9v Ruuna, Ruotsi, Lufti Kolgjini

5. Call Me Keeper, 8v Ori, Ruotsi, Daniel Reden

6. Midnight Hour, 7v, Ruuna, Suomi, Ossi Nurmonen

7. T.Rex, 8v, Ruuna, Suomi, Tapio Mäki-Tulokas

8. I’m Just a Sund, 6v, Ruuna, Suomi, Kaisa Toivonen

9. Workout Wonder, 6v, Ori, Suomi, Jarno Kauhanen

10. Pastore Bob, 5v, Ruuna, Ruotsi, Johan Untersteiner

Peace of Mind

Italialainen Peace of Mind on esittänyt viime aikoina kovaa kuntoa. Tamma on voittanut viimeisestä kahdeksasta kilpailustaan kuusi, ja 9-vuotias Peace of Mind vaikuttaa olevan elämänsä kunnossa.

Vincennesin vuosien 2014-2016 talvimeetingiin osallistunut ja niissä hyvin pärjännyt tamma otti viime kauden lopulla kaksi arvokasta ykkössijaa. Peace of Mind oli ykkönen Gran Premio Duomossa ja Gran Premio Palio dei Communissa. Gran Premio Gaetano Trullinissa Peace of Mind oli toinen.

Aiempien vuosien suurin saavutus tuli 4-vuotiaana, kun tamma voitti Gran Premio Antonio Carenan.

Peace of Mindiä valmentaa ”Keltainen mies” Alessandro Gocciadoro, joka on noussut Italian treenareiden eturiviin. Hän piti viime kesänä tallia Ruotsissa, ja tänä vuonna suunnitelmissa on sama kuvio.

Peace of Mindiin tuo sinivalkoista väriä tamman hoitaja, suomalainen Anu Niskanen.

J.H.Mannerheim

Seinäjoki Racen nuoriso-osastoon kuuluva 5-vuotias J.H.Mannerheim ei lukeutunut vielä kolmevuotiaana ikäluokkansa ykköskaartiin. Ruuna starttasi ensimmäisellä kilpakaudellaan kuusi kertaa, eikä ottanut yhtään voittoa.

4-vuotiaana J.H.Mannerheim rynnisti ryminällä ikäistensä eturiviin. Ruuna selvisi Ruotsin Derbyn loppukilpaan karsintavoittajana. Finaalissa J.H.Mannerheim oli epäonninen, sillä ruuna karahti keulasta voittaneen Cyber Lanen kantaan kiinni. Lopputuloksena oli jaettu viides sija.

Myös tämän kauden avauksessa pussinsuu pysyi kireällä, eikä J.H.Mannerheim päässyt näyttämään iskukykyään. 

Kuten nimestä voi päätellä, J.H.Mannerheimilla on suomalaistaustaa. Ruunan kasvattaja on Suomesta aikoinaan Ruotsiin muuttanut Häggmanin perhe. Heidän yhtiö Gnosjö Personaluthyring omistaa hevosen. J.H.Mannerheim on Halmstadin menestysmiehen Johan Untersteinerin toinen edustaja Seinäjoki Racessa.

Next Direction

Vain 5-vuotias Next Direction on tehnyt urallaan nousujohteista työtä. Ruuna selvisi 3-vuotiaana Kriteriumin finaaliin, mutta joutui jäämään siitä pois.

Vauhti kiihtyi 4-vuotiaana. Next Direction voitti keväällä Kuopio Stakesin ja oli Glenn Kosmos Memorialissa toinen. Kauden jälkipuoliskolla Timo Hulkkosen suojatti voitti Einari Vidgrénin Muistoajon ja Derby-karsinnan. Loppukisassa ruuna taisteli väkivahvasti kakkoseksi. Kautensa Next Direction päätti ylivoimaiseen Kasvattajakruunu-voittoon.

Viisivuotissesongin ensimmäinen ykkössija tuli Kaustisen pitkän matkan mittelöstä, missä voimistaan tunnettu ruuna käytti parhaita puoliaan ja jätti taakseen nimekkäät kilpakumppanit.

Midnight Hour

Ravigaalassa Vuoden lämminverisenä palkittu ”Pihtiputaan pikajuna” oli jo varsana menestyksekäs.  Ruuna sijoittui 3-vuotiaana Oulu Expressissä ja 4-vuotiaana Glenn Kosmos Memorialissa toiseksi. Nelivuotiskeväällä Midnight Hour kuitenkin loukkaantui. Edessä oli lähes kymmenen kuukauden tauko. Rakettimainen nousu maamme eliittiin alkoi syksyllä 2016, kun ruuna muutti Nurmosten treeniin

NextDirection
Arkistokuvassa Next Direction

Viime kausi oli viittä vaille täydellinen. Midnight Hour voitti Åby Stora Prisissä sekä ensimmäisen alkuerän että finaalin. Lisäksi ruuna oli ykkönen St Michelissä ja Joensuu-ajossa. Suur-Hollola-ajossa Midnight Hour jäi vaille kiritilaa ja sijoittui kuudenneksi.

Vuosi sitten Midnight Hour pääsi Seinäjoki Raceen mukaan yleisöäänestyksen perusteella. Ruuna täytti paikkansa ottelemalla kunniakkaasti viidenneksi. 

Quick Fix

 Vuoden 2015 Seinäjoki Race -kisan voittaja tuli viime hetkellä mukaan lähtölistalle, kun sairastunut Jairo vetäytyi pois.

 

Quick Fix on tuulennopea kansainvälisten suurlähtöjen vakiokävijä. Ruuna voitti Cagnes-sur-Merin radalla ajettavan Prix de la Côte d'Azurin vuonna 2016. Samana vuonna Quick Fix oli Sweden Cupissa kolmas.

Komean ennätyksensä 09,9 ruuna viiletti noin vuosi takaperin voittostartissaan Kalmarissa. Quick Fixin tuorein kisa on Solvallan Kultadivisioonafinaali, missä ruuna sijoittui kuudenneksi.


Quick Fixin valmentaja on vauhdikas jägersrolaistreenari Lutfi Kolgjni. Hän on juhlinut Seinäjoki Racen voittoa myös vuonna 2016. Tuolloin ykkönen oli kilpailuennätyksen 12,1 noteerannut El Mago Pellini.

Call Me Keeper

Seinäjoki Racen konkariporukkaan kuuluva Call Me Keeper on kansainvälisten suurlähtöjen jyrä ja Prix d'Amerique-osallistuja vuodelta 2017. Ori joutui viime joulukuun startissa pahaan kolariin, mutta osoitti jälleen sitkeytensä ja toipui siitä täyteen iskuun.

 

Voittoja ei kivikovista Vincennesin talvimeetingin lähdöistä tällä kertaa lohjennut, mutta Prix de la Marnessa ori oli kakkonen ja Prix du Luxembourgissa neljäs.

Pitkästä aikaa Pohjoismaissa kisaavan Call Me Keeperin tähänastisen uran isoin ykkönen tuli kesällä 2016 Jämtlands Stora Prisistä. Arvoltaan se oli 700 000 kruunua.


Ori oli voitokas jo varsana. Call Me Keeper vei 3-vuotiaana nimiinsä kuusi ensimmäistä starttiaan.

Alle nelikymppinen Daniel Redén kuuluu ruotsalaistreenarien ehdottomaan eliittiin. Redén oli Ruotsissa viime kauden rahatilastossa kolmas ja rahat per startti -rankingissa ykkönen.

T.Rex

8-vuotias T.Rex lukeutuu Seinäjoki Racen kovaan kotimaiseen kaartiin. Tanskassa syntynyt ruuna käynnisti huhtikuun alussa kolmannen kilpakautensa Tapio Mäki-Tulokkaan treenistä. Kaksikon yhteiset 42 starttia ovat tuoneet huimat 28 voittoa!

T.Rex avasi Suomessa keväällä 2016 heti viiden voiton suoralla. Sen jälkeen ruuna oli toinen, ja takoi tämän jälkeen jälleen viiden ykkössijan putken.

T.Rexin meriittilistalta löytyvät niin Kulta- kuin Hopeadivisioonafinaalien voitot. 21. huhtikuuta edessä on ruunan debyytti kansainväliselle suurkilpailutasolle.

T.Rexin valmentaja on tammelalainen Tapio Mäki-Tulokas. Hevosen omistaa T.Rex Stable, jossa Mäki-Tulokas on itsekin mukana. Menestysvalmentaja on luonnehtinut T.Rexiä ”hänen elämänsä hevoseksi”.

Workout Wonder

Varsavuosina Yhdysvaltojen ikäluokkalähdöissä mukavasti menestynyt Workout Wonder debytoi Suomessa nelivuotiaana. Ori oli Eugen Pylvänäisen Muistoajossa toinen käyttämällä tavaramerkkiään, rakettimaista loppukiriä.

Nelivuotissesongin kohokohta oli Solvalla GP:n voitto.

Viime kaudella Workout Wonder vakiinnutti paikkansa Suomen huipulla, vaikka voittoja tuli vain yksi. Ykkönen lohkesi Prins Danielin lähdöstä ja toi kutsun Elitloppetiin. St Michelissä ”Stevie” oli toinen ja Solvallan Jubileumspokalenissa kolmas.

Tämä kausi alkoi epäonnisesti, mutta kevään edetessä rytmi on löytynyt. Viimeisimmässä startissaan ori kiskaisi hurjalla loppuvedolla Helsinki-ajon voittoon.

Workout+Wonder1
Arkistokuvassa Workout Wonder

Vuodentakaisessa Seinäjoki Racessa Workout Wonder laukkasi loppukurviin kesken rajun nousun ja menetti kärkisijan.

Oriin valmentaja on eläinlääkäri Jarno Kauhanen. Omistaja on Workout Club, jossa on mukana tunnettuja totopelaajia.

I'm Just a Sund

Ruotsissa syntynyt I'm Just a Sund nostatti jo varsakausinaan kotimaassaan lupauksia. Suurin saavutus oli Scarlet Knight -kolmevuotislähdön voitto Solvallassa.

Vauhdikas ruuna debytoi Suomessa loppukesästä 2017. Syksyn tullen I'm Just a Sund lähti suorastaan lentoon, sillä ruuna otti neljä näyttävää voittoa peräkkäin. Niiden joukossa oli Turussa ravattu viisivuotislähtö L. Fabritius Memorial, missä taakse jäivät Workout Wonder ja kumppanit.

Tämä kausi käynnistyi Vermossa vakuuttavalla kirivoitolla. Tuoreimmassa startissa I'm Just a Sund sai vaativan juoksun ja taipui viidenneksi.

im-just-a-sund-ravit
Arkistokuvassa I'm just a sund taustajoukkoineen

I'm Just a Sundin valmentaja on kirkkonummelainen Kaisa Toivonen. Omistaja on lohjalainen Totochampions Stable, joka on yhtä kuin maineikas ravipelaaja Janne Mäenpää perheineen.

Pastore Bob

Viime vuoden lopulla Kari Lähdekorven osaomistukseen ja vuoden valmentajana Ruotsissa palkitun Johan Untersteinerin treeniin siirtynyt Pastore Bob aloitti uusista väreistä nelossijalla, mutta sitten alkoi tapahtua. Pastore Bob on nakutellut nyt kolme komeaa ja arvokasta voittoa peräkkäin. Varsinaisen myrskyvaroituksen ruuna antoi pääsiäisenä pistellessään Prins Carl Philipin pokaalissa mailin lukemiin 10,6. Voiton arvoa nostaa se, että Pastore Bob oli mukana huimassa 07-avauksessa.

Jo varsana ruuna oli kelpo menijä, vaikka suuret saavutukset väistivätkin. E3-finaalissa Pastore Bob oli neljäs.

Lisätietoja:

Juha Lyyski, Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry:n puheenjohtaja

040-416 2064

 

Mikael Mattfolk, Seinäjoki Race -kilpailun promoottori

050-501 3711