Hyppää sisältöön

Seinäjoki Race profiloituu nuorten tähtien esiinmarssina

Seinäjoki Racen osallistujalista on tullut uunista ulos. Valinnat nostivat tänä vuonna julkista keskustelua kenties enemmän kuin koskaan aiemmin. Viime hetken muutoksista huolimatta kilpailusta on odotettavissa korkeatasoinen kotimaisten ja ulkomaisten tähtien vai

JuhaLyyski
Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliiton pj Juha Lyyski

-Siitä huomaa, että kisa kiinnostaa laajasti, mikä on otettu järjestäjien taholla ilolla vastaan, luonnehtii Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry:n puheenjohtaja Juha Lyyski.

 

Hän lisää, että kun kyseessä on kutsukisa, kaikilla raviharrastajilla on mielipide siitä, ketä mukaan tulisi pyytää. Kutsuja on kuitenkin käytettävänä vain kymmenen.

 

-Maailman ykkösravureiden tavoittelu ei kohdallamme ollut – ainakaan tänä vuonna – realistista. Seinäjoki Race on profiloitunut nuorien ja tuoreiden hevosten esiinmarssiksi aiempina vuosina. Samalla linjalla päätettiin jatkaa myös tällä kertaa. Etsimme sitä pinnan alla vuoroaan odottavaa seuraavaa tähteä.

 

Lyyskin mukaan valinta- ja kutsuprosessi on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen työläs.

 

-Ruotsin Olympiatravet -karsintakaruselli vaikeuttaa listan muodostamista merkittävästi. Ruotsalaisilta on hankala saada suoria vastauksia kutsuihin ja tiedusteluihin, kun monet jahtaavat finaalilippua Olympiatravetiin. Tämä heijastuu tietenkin myös kotimaan kutsuihin.

 

Lisäksi Suomen pitkittynyt talvi aiheutti Lyyskin mukaan pulmia. Huippuhevosten kauden avaukset venyivät, ja esimerkiksi Elian Web putosi hokkikelien jatkumisen vuoksi pois potentiaalisten osallistujien joukosta.

 

Paikkojen jakaminen suomalaisten ja ulkomaalaisten hevosten välillä on ikuisuuskysymys.

 

-Olemme kartoittaneet, että karkeasti ottaen puolet osallistujista tulisi Suomesta ja puolet ulkomailta. Tilanne tietenkin elää vahvasti matkan varrella. Olemme kuitenkin halunneet säilyttää kansainvälisen kisan maineen. Linjat muuallekin maailmaan kuin Ruotsiin on syytä pitää auki tulevaisuuttakin silmällä pitäen.

 

Vimmaisimman jälkipelin on aiheuttanut viidennen kotimaisen paikan täyttäminen. Kutsu meni I'm Just a Sundille.

 

-Keskusteluja asian tiimoilta käytiin pitkään. Täsmennän, että I'm Just a Sund sopii hyvin kisamme profiiliin, kun kyseessä on nouseva hevonen, jonka avoimen tason debyytti tapahtuu juuri Seinäjoella. Viime vuonna ruuna voitti Turun viisivuotislähdössä esimerkiksi Workout Wonderin. Lisäksi I'm Just a Sundin tämän kauden avaus oli lupauksia herättävä.

 

Kotimaan joukkue on Lyyskin mielestä kaikin puolin iskukykyinen.

 

-Nuoren hurjan Next Direction kapasiteetti on tällä tasolla punnitsematta. Samoin on asian laita ”Tammelan teräsmiehen” T.Rexin kohdalla. Midnight Hour ja Workout Wonder ovat niittäneet jo aiemmin kansainvälistä menestystä. Ne ovat tässä mielessä suomalaisporukan ankkureita.

 

Tämänkertaista kisaa Lyyski pitää kaikin puolin mielenkiintoisena ja ennen kaikkea tasaisena. Kokoonpano täytti järjestäjien tavoitteet.

 

-Mukana on nimenomaan niitä nousevia hevosia, joiden kohdalla voi vain arvailla, missä rajat menevät. Vastapainona viime hetkillä mukaan tuli konkarikaartiakin. Esimerkiksi Call Me Keeper on kiinnostava nimi, onhan oriin edellisestä pohjoismaisesta startista kulunut aikaa lähes kaksi vuotta. Lisäksi kisan kansainvälisyyskulma saatiin tyydyttävälle tasolle.

 

Juha Lyyski toivottaa kaikki raviurheilun ystävät tervetulleiksi Seinäjoelle 21. huhtikuuta.

 

-Palkinto on ennätyksellinen 70 000 euroa. Ennen raveja pidetään seremoniat ja esitellään päälähdön osallistujien taustavoimia. Sitten aletaan ajaa tosissaan kilpaa. Lippujen hintoja on laskettu tälle vuodelle, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan huippuraviurheilusta.

 

 

Lisätietoja:

Juha Lyyski, Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry:n puheenjohtaja

040-416 2064/

 

Mikael Mattfolk, Seinäjoki Race -kilpailun promoottori

050-501 3711