Hyppää sisältöön

Seinäjoki Race aloittaa kansainvälisen suurkilpailukauden Suomessa – ”Poikkeusajoista huolimatta luvassa on kansainvälistä huippuraviurheilua”

Atupem juhli Seinäjoki Racen voittoa vuonna 2019. Kuva: Hippos/Hanna Viskari

Vuoden ensimmäisiin Suomessa ajettaviin kansainvälisiin lämminveriravureiden suurkilpailuihin lukeutuva Seinäjoki Race ajetaan Etelä-Pohjanmaalla lauantaina 17. huhtikuuta. 2100 metrin matkalla Suomen kärkiravurit kohtaavat ulkomaalaisia huippunimiä.

Keväällä 2020 koronan takia peruuntunut Seinäjoki Race palaa tutulle paikalle kilpailukalenteriin. Viime vuoden ravikilpailutauko sattui suurkilpailun kanssa ikävästi samaan aikaan, mutta yleisörajoituksista huolimatta Seinäjoella odotetaan huippuravurien kohtaamista suurella innolla.

”Kun kyseessä on pitkän historian omaava radan pääkilpailu, niin onhan se hienoa että päästään järjestämään Seinäjoki Race ja ylipäätään koko ravit”, Seinäjoen Ravikeskuksen toiminnanjohtaja Jyri Saranpää kertoo.

”Historiassa tavoitteena on ollut saada kansainvälistä huippuraviurheilua Suomeen ja pitää siitä kiinni. Tämäkin vuosi on ollut radalle todella haastava, mutta kun saatiin järjestämiseen toimivat raamit, niin todella kova kattaus on luvassa. Poikkeusajoista huolimatta luvassa on kansainvälistä huippuraviurheilua.”

Vuonna 1975 ensimmäistä kertaa ajetun kilpailun voittajataulukko pitää sisällään useita suomalaisen raviurheilun legendaarisimpia nimiä. Viimeisien suomalaisvoittaja kilpailussa nähtiin vuonna 2019, kun Santtu Raitala ohjasti Atupemillä upean ykkössijan. Sinivalkoinen edustus on vahvaa myös tänä vuonna.

”Vaikka kilpailun suurimmat ennakkosuosikit saattavatkin monien mielestä tulla tänä vuonna ulkomailta, on suomalaisten kattaus vahva. Tammat ovat olleet vahvoja pitkin kevättä. Ori- ja ruunapuolen huiput ovat olleet tauolla, mutta kyllä suomalaiset varmasti tarjoavat hyvän panoksen. Yksittäiset suurkilpailulähdöt ovat taktiikoiltaan monesti erikoisia ja juoksunkulku määrittää lopullisen järjestyksen”, Saranpää kertoo.

”Toivotaan, että kaikki olisivat parhaimmillaan ja että kaikki saisivat optimaalliset juoksut. En usko, että lähdöstä puuttuu vauhtia. Paras tulee varmasti jälleen voittamaan.”

Ulkomailta lähdössä nähdään neljä osallistujaa, kun Heavy Sound, Dear Friend, Generaal Bianco ja Vernissage Grif saapuvat Seinäjoelle. Kilpailijoista Heavy Sound ja Vernissage Grif ovat juosseet Suomessa aikaisemmin. Heavy Sound voitti St Michel –ajon vuonna 2018 ja Vernissage Grif vei vastaavan kilpailun toisen sijan vuonna 2020.

Ulkomaalaishevosten kilpailua Seinäjoella ovat varjostaneet koronavirustilanne sekä Euroopassa alkuvuodesta levinnyt hevosten herpesvirus. Valmistelut ovat sujuneet kuitenkin edellisvuosien raameja noudattaen. Potentiaalisien kilpailijoiden kontaktointi aloitetaan jo varhaisessa vaiheessa.

”Pidempiaikaisia keskusteluja ja pohjustuksia tehdään jo vuoden alusta alkaen. Kuulostellaan taustajoukkojen kiinnostusta ja seurataan näyttöjä. Sitten ne suhdanteet muuttuvat viikkojen kuluessa. Moninkertainen määrä hevosia on ollut papereissa mukana ja näin viimeisinä hetkinä nähtiin, ketkä olivat valmiita tulemaan.”

Suurkilpailujärjestäjän on otettava huomioon useita asioita. Jokainen lähtee tavoittelemaan lähdössä voittoa, mutta kisoissa pyritään antamaan näyttöjä myös jatkoa ajatellen.

”Eri kilpailujärjestäjät ovat kiinnostuneita eri hevosista, ja parhaiden hevosten taustajoukot koittavat jopa vältellä toistensa kohtaamista. Lisäksi kilpailijat hakevat näyttöjä tuleviin suurkilpailuihin kuten pian ajettavaan Elitloppetiin. Jos tallissa on useita huippuhevosia, niiden ilmoittaminen eri kilpailuihin on arkipäivää. Tässäkin valossa saimme ulkomailta kovat nimet vastakkain”, Saranpää taustoittaa prosessia.

Maahantulossa raviurheilijoita koskevat samanlaiset suositukset, kun kaikkia muita Suomeen saapuvia henkilöitä. Koronarajoituksien ollessa voimassa ovat kilpailujärjestäjät olleet yhteydessä viranomaisiin ja Seinäjoella kansainväliset vieraat eristetään kilpailutilanteen ulkopuolella omaan ”kuplaansa”. Kuplaan eivät pääse, kuin sinne osoitetut henkilöt.

”Kuplaan on järjestetty myös oma näytteenottotila. Lisäksi tallialueelle on rajattu oma vartioitu oleskelualue, jonne tehdään kaikki tarpeelliset puitteet. Vieraat majoittuvat samassa hotellissa, josta kulkeminen raviradalla on ohjeistettu tarkoin. Rajaviranomaisille on lisäksi toimitettu täsmällinen reittiaikataulu kunkin henkilön osalta erikseen. Toivomme järjestäjien puolesta, että kaikki paikallaolijat ottavat erityisjärjestelyt huomioon, vaikka paikalla onkin kiinnostavia maailmantähtiä”, Saranpää kertoo.

Seinäjoki Race 2021, lähtölista

1. Heavy Sound* / Kenneth Haugstad
2. Stonecapes Queila / Hannu Torvinen
3. Ubertino Grif / Santtu Raitala
4. Vernissage Grif* / Alessandro Gocciadoro
5. Hotshot Luca / Pekka Korpi
6. Dear Friend* / Johan Untersteiner
7. Grainfield Aiden / Esa Holopainen
8. Willow Pride / Ari Moilanen
9. Generaal Bianco* / Olli Koivunen
10. Peanuts / Jukka Torvinen