Hyppää sisältöön

Sävel-Taika yllätyskirillä kuningatarkilpailun avausmatkan voittoon: ”Sydäntä lämmittää”

Kuningatarkilpailun avausmatka Lahden Jokimaan Kuninkuusraveissa oli odotetun mielenkiintoinen ja päättyi loppusuoran rynnistykseen, jossa Olavi Oja-Nisulan ohjastama, omistama ja valmentama Sävel-Taika yllätti keulahevoset ja kuittasi voiton.

Olavi Oja-Nisula pääsee Sävel-Taian kanssa makoisista asetelmista sunnuntain osamatkoille. Kuva: Hippos/Iita-Maria Ahtiainen

Tammojen kuningatarkilpailusta odotettiin jo ennakkoon mielenkiintoista, mutta 2100 metrin avausmatka ylitti värikkäillä tapahtumillaan kovatkin odotukset.

Alkukauden menestyjä Juliette Lax näytti pitkään vahvalta voittajakandidaatilta, mutta taipui loppusuoran alussa pahasti. Kun tilaa aukesi sekä sisä- että ulkoradoilta, voittokamppailuun nousi taustalta useampi hevonen. Lopulta kovimman vaihteen sai silmään Olavi Oja-Nisulan Sävel-Taika. 

”Takasuoralla tuntui, että hevonen katseli molemmin puolin, mistä pääsisi jo menemään. Olimme viidennessä parissa, mutta olen oppinut luottamaan, että se tulee lopun hyvin”, Oja-Nisula kertasi.

”Voittohan oli lopulta selvä, näinkin hidas mies ehti tuulettaa”, hän jatkoi nauraen.

Ilmajoella hevosia valmentavan Oja-Nisulan suojatti Sävel-Taika ei kuulunut vielä 2100 metrin matkalla ennakkosuosikkien joukkoon, sillä se on tunnetumpi pitkän matkan jaksamisestaan. Viime vuonna Rovaniemellä se sijoittui kokonaiskilpailussa toiseksi, mutta kuluvalla kaudella 11-vuotiaan tamman otteissa on ollut tahmeutta.

”Hevonen vaivaantui keväällä ja sitä treenattiin sen jälkeen ylivarovasti. Se oli vain tukkoinen, mutta kaksi viimeistä starttia tuntui jo siltä, että alkaa irrota”, Oja-Nisula sanoi.

”En olisi sitä ilmoittanut mukaan, jos viimeisimmät startit eivät olisi olleet hyviä.”

Huipputammojen pakka on ollut sekaisin pitkin kesää ja Sävel-Taian paikalla kuningatarkilpailussa ehdittiin spekuloida useaan otteeseen. Oja-Nisula oli voiton jälkeen silminnähden tyytyväinen hevosensa suoritukseen, vaikka osasikin odottaa tamman olevan nousukunnossa.

”Kyllä sydäntä lämmittää”, ohjastaja huokaisi.

Sävel-Taika viettää väliyön Kouvolassa Aki Laurilan tallissa, missä se on viettänyt elämästään ensimmäiset seitsemän vuotta. Tamman on kasvattanut Talli Sävel.

”Antaa hevosen olla tarhassa myöhään iltaan ja aamulla vielä. Sitten tullaan huomenna katsomaan, miten menee”, Oja-Nisula tyytyi sanomaan.

Kuningatar- ja kuninkuuskilpailut jatkuvat sunnuntaina Lahden Jokimaalla mailin sekä 3100 metrin osamatkoilla. Ravikuningattareksi seppelöidään osamatkoilla parhaan yhteisajan saavuttaneet hevoset.

Kuninkuuskilpailussa ensimmäisen osamatkan voiton vei Henri Bollströmin ohjastama ja Pauli Raivion valmentama Tähen Toivomus.

Vapaasti käytettäviä kuvia >