Hyppää sisältöön

Sattuman kautta huippuponien kasvattajaksi – ”Kasvattini ovat saavuttaneet kaiken, mistä olen osannut edes unelmoida”

Ponikuninkaalliset 2021. Ponikuningas Thorvald, Maria Kiukas, Julia Kiukas, Ponikuningatar Jumi ja Sofia Kiukas. Kuva: Hippos / Siiri Haapalainen.

Heidi Malinin kasvatit ovat vuoden 2021 A-ponien ponikuninkaalliset. Ponikuningas Thorvald, Maria Kiukas, Julia Kiukas, Ponikuningatar Jumi ja Sofia Kiukas. Kuva: Hippos / Siiri Haapalainen.

Lahtelainen Heidi Malin on ponikasvattaja, jonka kasvatit voittivat viime viikonloppuna Vermon Ponikuninkuusraveissa sekä ponikuninkaan että ponikuningattaren tittelit. Tittelit eivät ole Malinin kasvattajauran ensimmäiset eivätkä varmastikaan viimeiset. 

Viime viikonloppuna Heidi Malin sai kokea todellisen ponikasvattajan unelman, kun hänen kasvattinsa Jumi ja Thorvald voittivat vuoden ponikuningatar- ja ponikuningas-tittelit. Harvinaisen saavutuksesta tekee, että ponit ovat samasta emästä eli ne ovat sisaruksia keskenään. Kasvattajana ponikuninkaan titteli oli Malinille jo viides ja ponikuningattaren titteli ensimmäinen.

Kiistämättä menestynein Malinin kasvateista on mikkeliläisen Maria Kiukkaan omistama ja valmentama juuri kruunattu ponikuningas Thorvald. 14-vuotias ori on urallaan ottanut useita suurkilpailuvoittoja ja on muun muassa nelinkertainen ponikuningas. Kuitenkin alkujaan Thorvald on oikeastaan monen sattuman tulos, sillä Malinin ponikasvattajan ura lähti liikkeelle aivan sattumalta.

”Tutuillamme oli ratsastuskoulu, jossa kasvattieni emä Fireriver’s Rosalinda oli tuntiponina. Kyläretkellä ihailin Rosalindaa ja sanoin leikilläni silloisen omistajan, Helena Rosti-Salon äidille Anne Rostille, että jos minulla olisi joskus shetlanninponi, niin tuon ottaisin”, muistelee Malin.

Eräänä päivänä puhelin sitten soi ja Rosti kysyi Malinilta, olisiko hän oikeasti kiinnostunut ponista. Yhtäkkiä Malinin pihassa suomenhevosen kaverina seisoikin usean tulevan huippuponin emä Fireriver’s Rosalinda.

”Rosalinda ei oikein toiminut tuntiponina. Se oli luonteeltaan ystävällinen, mutta melko tulinen ja nakkeli pikkulapsia satulasta. Rosalindalla oli kuitenkin shetlanninponiksi poikkeuksellisen irtonaiset ja matkaa voittavat liikkeet”, pohjustaa Malin.

Malinin luona Rosalindasta kuoriutui kuitenkin monitoimiponi, joka kilpaili niin raveissa kuin ratsastuskilpailuissa, voittaen usein isojakin hevosia.

Thorvaldin ensimmäinen startti 3-vuotiaana Mikkelissä.
Kiukkaan siskokset ja Thorvald ensimäisessä startissaan Mikkelissä 25.9.2010. Kuva: Hippos / Heidi Malin.

Kiukkaan perhe tuli osaksi Malinin ponien elämää, kun Rosalinda voitti Turun poniraveista ilmaisen astutusoikeuden Gläntan’s Piratille. 2006 syntynyt Rosalindan varsa Keiju-Prinssi oli joululahja Malinin kummitytölle Sofia Kiukkaalle, joka on Maria Kiukkaan toinen isosisko.

”Kiukkaan tytöt innostuivat poniraveista oikein todella ja muutaman vuoden kuluttua Kiukkaaseen menivät myös Thorvald ja Jumi. Tytöt ovat rakentaneet kaikki ponit alusta asti itse. Thorvald siirtyi Marian omistukseen, kun se oli juossut hankintahintansa minulle radoilta. Maria on siis omalla työllään maksanut itse ponin ja treenannut sen alusta asti”, kertoo Malin.

Malin seuraa tiiviisti kasvattiensa jokaisen startin ja saapuu joskus myös paikan päälle startteja seuraamaan. Malinista on tärkeää, että jokainen Rosalindan varsa on mennyt sellaiseen kotiin, jossa ne ovat saaneet mahdollisuuden.

”Kasvattini ovat saavuttaneet kaiken, mistä olen edes osannut unelmoida. Suurin asia minulle henkilökohtaisesti on kuitenkin ollut saada seurata nuorten ja ponien kasvamista yhdessä. Poniraviurheilu opettaa tekemään työtä, ottamaan vastuuta, viestimään ja kunnioittamaan vastustajia. Nuoret ovat myös saaneet nähdä paikkoja, joihin eivät olisi ehkä muuten koskaan menneet. Se on opettanut nuorille varmasti myös voittamista ja ennen kaikkea häviämistä ja vastoinkäymisten ylittämistä. Myös yhteys kummityttö Sofiaan on pysynyt ponien kautta aktiivisena kaikki vuodet. Se on minulle tärkeää”

Viime viikonloppuna jo neljännen ponikuninkuutensa voittanut Thorvald osoitti Malinille jo varsana, että ponista tulisi jonain päivänä vielä jotain.

”Se oli ainoa shetlanninponivarsa suomenhevosorilaitumella ja oli lauman pomo. Se oli myös aina kova liikkumaan. Opetin sen itse ajolle varsana ja se osasi heti ravata”, muistelee Malin.

Thorvaldin lisäksi Malinin kasvateista ponikuninkaaksi on yltänyt Sofia Kiukkaan joululahjaponi Keiju-Prinssi vuonna 2015. Ensimmäinen ponikuningatar-titteli Malinin kasvattajauralle tuli tänä vuonna nuorimman kasvatin Jumin kanssa.

”Tykkään Jumin kilpailuvietistä ja liikkeistä. Luonteeltaan se on totisempi kuin Thorvald ja varsana se oli ehkä vielä kovempi juoksemaan omia aikojaan kuin veljensä. Jumi oli ensimmäisenä talvena pihatossa Caijuksen paras kaveri. Ne myös treenasivat toisiaan koko ensimmäisen talven. Jumi kävi härkkimässä muita varsoja ja meni sitten aina Caijuksen taakse turvaan, joka puolusti sitä”, naurahtaa Malin.

Malinin kasvattien nimien takaa löytyy hauskoja tarinoita ja tarinaperinteitä.

”Olen opiskellut aikoinani sivuaineena yliopistossa perinteentutkimusta ja olen aina pitänyt tarustoista. Keiju-Prinssin on nimennyt Sofia Kiukas, joka sai päättää 6-vuotiaana lahjaponin nimen itse. Poikaponista ei voinut tulla Keiju-Prinsessaa. Thorvald on taas saanut nimensä viikinkijumala Thorin mukaan ja Jumi suomalaisen henkiolennon mukaan. Valkyria on jumaltarustoista myös, mutta Lennartsonin halusi nimetä tuttuni, joka osti varsan heti emän alta”

Thorvaldin tutummin Tortun ja Maria Kiukkaan matkaa on ollut kasvattajan ilo seurata, mutta matka on ollu tärkeä myös Kiukkaalle itselleen. Ensimmäisen oman ponin kanssa kasvaminen, voittaminen ja jaettu ilo on erilaista, mitä muiden ponien tai hevosten kanssa koskaan tulee kokemaan.

”Torttu on aina ollut minulle rakas. Ollaan kasvattu, koettu ja opittu paljon yhdessä. Onnistumiset sen kanssa tuntuvat aivan erilaisilta, sillä se on ensimmäinen ponini”, kertoo Kiukas.

Thorvald ja Maria Kiukas. Kuva: Hippos / Siiri Haapalainen.
Thorvald ja Maria Kiukas Vermon Ponikuninkuusraveissa 2021. Kuva: Hippos / Siiri Haapalainen.

Thorvaldin viimeinen kilpailukausi on ollut suurkilpailuvoitosta voittoon kulkemista. Se on kauden starteissaan tullut toiseksi vain kaksi kertaa. Kauden päätyttyä Thorvald jää viettämään ansaittuja eläkepäiviään Kiukkaan kotiin. Ensi keväänä Kiukas aikoo osallistua ponin kanssa myös orinäyttelyyn.

Thorvald starttaa seuraavan kerran Seinäjoen Kuninkuusravisunnuntaina a A-ponien suomenmestaruudessa. Thorvald ja Kiukas ovat aiemmin voittaneet suomenmestaruuden vuonna 2017.