Hyppää sisältöön

Sata hevosta juhlistaa Suomen sataa vuotta Helsingin Kaivopuistossa toukokuussa

Hevonen on kulkenut suomalaisten rinnalla koko historiansa ajan. Yhteiskunta muuttuu, mutta ihmisen ja hevosen välinen kumppanuus säilyy. Hevoset osallistuvat näyttävästi Suomi 100 -juhlavuoteen. Juhlinnan huipentuma on Hevoset Kaivarissa -päätapahtuma Helsingin Kaivopuistossa 20.-21. toukokuuta. Mukaan on kutsuttu yli sata hevosta ja paikalle odotetaan 30 000 kävijää.

- Kyseessä on ainutkertainen tapahtuma, jossa hevosiin pääsee tutustumaan niiden eri rooleissa kaikin aistein. Esillä on koko hevostalouden kirjo poneista ratsuihin ja ravureihin, harrastajista ammattilaisiin sekä eri lajit, Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri ja tapahtuman ideoinut Fred Sundwall toteaa.

- Yleisö saa nauttia ratsastuslajeja ja ravitoimintaa esittelevistä näytöksistä sekä pienimuotoisista kilpailuista. Alueella voi tutustua hevosiin ja siellä pääsee myös itse kokeilemaan mm. talutusratsastusta sekä valjakko- ja ravikärryillä ajelua. Tapahtumassa ajetaan Suomen ensimmäiset ravihevosten Kaupunkiajot.

Hevoset Kaivarissa on suunnattu koko perheelle ilmaisella sisäänpääsyllä. Mukana on myös suuri keppihevostapahtuma, hevosvarusteiden ja -tarvikkeiden expo. Tallien ja yhdistysten omasta näyttelytilasta saa lisää tietoa pääkaupunkiseudun monipuolisesta hevostoiminnasta.


hevosetkaivarissakuva


KAUPUNKIAJOT PÄHKINÄNKUORESSA

- Kaupunkiajot ajetaan keskellä Kaivaria, ravisuora on noin 200 metriä pitkä ja 7 metriä leveä
- Yleisö pääsee lähelle näkemään ja kokemaan ravihevosten vauhdin
- Kilpailumuotona on kaksintaistelu, jossa voittaja etenee jatkoon
- Kilpailemassa 8 suomenhevosta, 8 lämminveriravuria ja 8 ponia
- Kärryillä huippuohjastajia ja nuoria nousevia tähtiä
- Lauantaina lämminveriset ja sunnuntaina suomenhevoset
- Kutsukilpailu, ilmoittautuneista valitaan lopulliset kilpailijat kilpailuun sopivuuden perusteella
- Kilpailu toteutetaan Ravivalmentajat ry:n kanssa yhteistyössä

Urheiluhevosen vauhdilla ja  työhevosen voimalla mukaan juhlaan


Suomenhevonen on luontevasti juhlinnan keskipisteessä, sillä sen kantakirja täyttää ensi vuonna 110 vuotta. Suomenhevosten juhlintaan pääsee mukaan vuoden kärkitapahtumissa, kuten Vermon Kuninkuusraveissa ja Suomenratsujen Kuninkaallisissa Ypäjällä.

- Vahvat työhevoset hämmästyttävät toukokuussa Ypäjällä suomenhevosten valtakunnallisessa työmestaruuskilpailussa. Yleisö pääsee nauttimaan arvokkaista kansallisperinteistä ja suomalaisista hevostaidoista. Juhlavuoden kunniaksi Kuopion Itsenäisyyspäivän raveissa kaikki lähdöt ajetaan suomenhevosilla, Suomen Hippoksen kehityspäällikkö Suvi Louhelainen valottaa.

Mukana juhlassa ovat eturivissä myös maamme suurimmat hevostapahtumat ja -kilpailut. Ratsastuksessa järjestetään ennätysmäärä tapahtumia aina kansainvälisiin kilpailuihin asti. Pääkilpailut ovat Helsinki International Horse Show lokakuussa ja kesäkuun Finnderby, jossa mitellään mm. Suomen mestaruudet koulu-, kenttä- ja pararatsastuksessa.

Laakson ratsastusstadion huipentaa kesäkauden GP-finaaleissa. Järvenpään Ratsastuskeskus Aino nousee merkittäväksi kisaisännäksi, ohjelmassa mm. esteratsastuksessa SM, GP-sarja ja kolme kansainvälistä kilpailua sekä vikellyksen PM. Savijärvellä Sipoossa ajetaan valjakoiden Pohjoismaiden mestaruuksista.

Juhlavuoden kunniaksi Suomen Ratsastajainliiton jäsentalleilla on Tervetuloa ratsastamaan -kampanja, jolla toivotetaan tervetulleiksi ratsastuksen pariin kaikki kiinnostuneet. Ratsastusta harrastaa noin 170 000 suomalaista.

Raviurheilu on myös vahvasti mukana juhlinnassa. Juhlateema on näyttävästi esillä tunnelmallisissa kesäraveissa sekä vuoden isoimmissa ravitapahtumissa, joita ovat Vermon Kuninkuusravien ohella mm. Kymi GP Kouvolassa, St Michel Mikkelissä, Kriterium Tampereen Teivossa ja suomenhevosten Derby Jyväskylän Killerillä.

- Raviurheilun vauhti ja fiilikset tuodaan toukokuussa keskelle Kaivopuistoa, kun Hevoset Kaivarissa -tapahtumassa ajetaan kilpaa Suomen ensimmäisissä Kaupunkiajoissa ravisuoralla. Myös Kuninkuusraveista tulee varmasti ennennäkemätöntä juhlaa, Louhelainen iloitsee.

- Raviurheilu on isojen tunteiden laji. Yli puolet kilpahevosista omistetaan yhdessä ja porukan kesken, jaetaan ilot ja suuret tunteet. Ravihevosista kasvaa niiden kilpauran myötä ystäviä omistajilleen, hoitajilleen ja valmentajilleen. Ravihevosten kanssa arjessa ahkeroi noin 50 000 suomalaista, ja raveissa niitä seuraa vuosittain liki 700 000 katsojaa, Louhelainen sanoo.

Mahdollisuuksien hevonen tuhannessa tapahtumassa

Hevosalan yhteinen hanke, Mahdollisuuksien hevonen, on mukana virallisessa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmassa. Juhlavuoden järjestelyistä vastaa laaja joukko hevostoimijoita. Pääkoordinaattorina toimii Hippolis ry yhdessä Suomen Hippoksen ja Suomen Ratsastajainliiton kanssa.

Juhlavuosi rakennetaan yhteistyössä suomalaisten hevosalan harrastajien ja ammattilaisten kanssa, kaikkiaan järjestetään yli tuhat hevostapahtumaa ympäri Suomen. Niissä tuodaan esille hevosen merkitys työssä, sodassa, urheilussa ja harrastuksessa maamme historiassa, mutta samalla myös nykypäivässä.

- Hevostalous on merkittävä elinkeinona ja työllistäjänä, mutta sen vaikutus ei ole mitattavissa pelkästään euroina. Hevosilla on suuri sosiaalinen merkitys. Ne tarjoavat meille tasa-arvoisen liikuntaharrastuksen, urheilun jännitystä ja juhlaa sekä ainutlaatuisen kosketuksen luontoon. Hevosten kautta löytyy myös ystäviä ja tukiverkosto, ja ne ovat tänään tärkeässä roolissa myös syrjäytymisen ehkäisyssä ja kuntoutuksessa, Hippoliksen toiminnanjohtaja Anne Laitinen painottaa.

- Mahdollisuuksien hevonen on kaikkien aikojen suurin hevosalan yhteinen ponnistus. Sitä rakentavat suomalaiset hevosihmiset yhdessä ympäri maan tuhannen tapahtuman ja teon kautta. Juhlimme itsenäisyyttä hevosten kanssa ja kerromme alan merkittävyydestä tämän päivän yhteiskunnassa, suomenhevosen ollessa päätähti.

Paikalliset tapahtumat ovat merkittävässä roolissa. Ne voivat olla pieniä tai suuria tekoja hevosten kanssa tai hevosiin liittyen. Luvassa on kuva- ja kirjoituskilpailuja, vierailu kouluille, päiväkoteihin ja vanhustentaloille sekä juhlavuoden teemojen näkyminen ravi- ja ratsastustapahtumissa. Myös talutusratsastuksia ja hevosajeluja järjestetään.

- Heti tammikuussa käynnistyy Kummihevonen-kampanja, jossa ravihevoset, ratsut ja ponit ilahduttavat eri-ikäisiä suomalaisia ympäri Suomen. Kummihevoset välittävät iloa kouluille, päiväkodeille, palvelutaloille ja erityisryhmille sekä kirjeitse, videoin ja kuvin että tapaamisissa. Kummihevoset tuovat pirskauksen iloa arkeen, Laitinen toteaa.

karttakaivari


Lisätietoa juhlavuodesta

Nettisivut: http://hippolis.fi/juhlavuosi
Hevoset Kaivarissa: http://hippolis.fi/hevoset_kaivarissa/
Päätapahtumia 2017: http://hippolis.fi/juhlavuosi/paatapahtumia/