Hyppää sisältöön

Sara Hautamäki voitti Juniorikypärät-kilpailusarjan, Salamakypärien voittaja on Jere Hurme

sara hautamäki voitti juniorikypärät-kilpailun

Sara Hautamäki voitti Juniorikypärät-kilpailusarjan. Kuva: Hanna Närhinen

Nuorten ohjastajien kilpailusarjojen Juniori- ja Salamakypärien voittajat selvisivät Jyväskylässä lauantaina. Juniorikypärien voittajaksi ohjasti seinäjokelainen Sara Hautamäki ja Salamakypärien voittajaksi lietolainen Jere Hurme.

Salamakypärät-kilpailusarjassa Varsinais-Suomen kaksikko Jere Hurme ja Patri Filatoff ovat taistelleet koko syksyn sarjan voitosta. Ennen viimeistä osalähtöä Hurme johti kolmen pisteen erolla ennen Filatoffia.

Viimeisen lähdön voittoon kiri Kaisa Mikkolan ohjastama Astrum. Mikkola voitti kauden aikana kaksi osalähtöä ja sijoittui kokonaiskilpailussa kolmanneksi.

”Meni ihan hyvin, olen tyytyväinen. Sain kivoja hevosia ajettavaksi ja pärjäsin kohtalaisesti. Aina voisi mennä paremminkin, mutta olen tyytyväinen”, Mikkola summasi.

Filatoffin ohjastama Werner Ors sijoittui lähdössä toiseksi ja Filatoff sai siitä 12 pistettä. Hurme johti ennen lähtöä kolmeen pisteen erolla, ja kun hänen ohjastamansa Cool On Photos kiri kolmanneksi, riitti hänen saamansa kymmenen pistettä voittoon. Hurmeen lopullinen pistesaalis Salamakypäristä oli 121 pistettä ja Filatoffin 120, joten voitto tuli pienimmällä mahdollisella marginaalilla.

”Ihan hyvillä mielin lähdettiin liikkeelle. Taustajoukot sanoivat, että hevonen on hyvässä kunnossa ja kestää pitkän kirin. Etukäteen huoletti, että Patrin hevonen on niin hyvä, ja jos se saa samanlaisen juoksun, kun sai viimeksi Vermossa, ei meidän olisi teoriassa pitänyt pärjätä. Viimeisessä kurvissa Kaisa (Mikkola) oli minun selässä ja näin sen lähtiessä kiriin, että se voi mennä Patrista ohi. Silloin toiveet alkoivat nousta. Omalla hevosella meinasi hieman ravi hukkua, ilman sitä haparointia olisin voinut olla toinen”, Hurme kertasi lähdön tapahtumia.

Tavallisestä lähdöstä poiketen Hurmeelle oli tärkeää miettiä lähdön aikana Salamakypärien pistetilannetta.

”Enemmän mietin pistetilannetta kuin sitä, miten lähdössä muuten käy”, Hurme sanoi.

Arjessa Hurme työskentelee Harri Koivusen tallilla ja hän sai myös kauden aikana ajaa Koivusen valmentamilla hevosilla Salamakypärien osalähdöissä. Kauden kaksi osalähtövoittoa tuli Koivusen valmentamilla Burnoutilla ja Minecraftilla.

Jere Hurme ja Burnout
Jere Hurme voitti Burnoutilla kesällä. Kuva: Pekka Salonen

”Meni alkulähdöt heikosti, oli huonoja lähtöpaikkoja. Viimeiset 6-7 lähtöä olin kaikki kolmen parhaan joukossa ja olen saanut ajaa hyvillä hevosilla. Positiivinen kausi on ollut. Sain ajaa vieraidenkin valmentajien hevosia jonkun verran”, Hurme summasi kilpailua.

Tulevalle vuodelle Hurme ei ole asettanut tarkkoja tavoitteita.

”Kun pääsisi ajamaan tasaisesti kilpaa. Jos Patri (Filatoff) osallistuu ensi vuonna Salamakypäriin, häntä on varmaan lähdettävä kiusaamaan mukaan”, Hurme naurahti.

Hurme ja muut Salamakypärät viettävät iltaa yhdessä mökillä, jonne he ovat varanneet hyvää ruokaa ja juomaa sekä paljun.

”Tämä ilta vietetään yhdessä ja huomenna lähdetään kotiin”, Hurme kertoi.

Salamakypärät-sarja, joka on tarkoitettu kokelasohjastajille eli ammattivalmentajien tallilla työskenteleville 16-29-vuotiaille ohjastajille, järjestettiin tänä vuonna yhdeksännen kerran.

Sara Hautamäki voitti Juniorikypärät-kilpailusarjan

Juniorikypärät-kilpailusarjassa seinäjokelainen Sara Hautamäki oli karannut jo ennen viimeistä osalähtöä tuntuvaan johtoon. Hänen kokonaiskilpailun voittoaan uhkasi vain Siiri Mäkinen, jonka olisi täytynyt voittaa viimeinen osalähtö, jotta kokonaiskilpailun voitto olisi ollut mahdollinen.

Hautamäki sai viimeiseen osalähtöön ohjastettavaksi Teemu Keskitalon omistaman ja valmentaman Hellon. Samalla hevosella Hautamäki voitti myös aiemmin syksyllä ajetun neljännen Juniorikypärät-osalähdön. Tärkein tehtävä Hautamäellä oli päästä matkaan ravia, ja siinä hän onnistuikin.

”Kyllä aika paljon mietin, varsinkin lähdön jälkeen, että jes päästiin ravia. Nyt pitää vain selvitä loppumatka”, Hautamäki kertasi alun jännittäviä hetkiä.

Siiri Mäkisen ohjastama Cazorla Byd johti lähtöä pitkään, mutta lopussa valjakosta kirivät ohi ensin Carolina Krokvikin ohjastama Xantine Croft, ja aivan viimeisillä metreillä Hautamäki sai kannustettua Hellon voittajaksi. Samalla varmistui hänen ylivoimainen voitto Juniorikypärät-kilpailussa.

”Ajattelin viimeisellä takasuoralla, että ei tämä huonosti voi mennä. Se tuntui tosi hyvältä ja vedin korvat auki, että kun päästään vapaalle kääntää, niin se lähtee sitten, ja niin se lähtikin”, Hautamäki kertasi.

Hautamäki ajoi sarjan aikana kolme voittoa, kaksi kakkossijaa ja yhden nelossijan. Vuosi 2021 on ollut nousujohteinen Hautamäelle myös Juniorikypärien ulkopuolella, hän on tuplannut ajettujen lähtöjen määrän edellisvuoteen verrattuna ja ohjastanut neljä voittoa.

”Tuntuu super hyvältä. Mennyt kausi niin hyvin, että ei olisi tämän paremmin voinut mennä”, Hautamäki hehkutti.

Raviurheilulla on tärkeä asema Hautamäen elämässä, mutta tulevaisuuden ala saattaa löytyä hevosten ulkopuolelta. Tänä vuonna opiskelupaikka Vaasan yliopistoon ei vielä auennut, mutta Hautamäki aikoo yrittää ensi vuonna uudestaan.

”Viestintä kiinnostaa tällä hetkellä, sosiaalinen media ja markkinointi. Myös hevoset kiinnostaa tosi paljon, minulla on nyt yksi oma valmennettava”, Hautamäki kertoi.

Hautamäki voitti Juniorikypärien sarjan 81 pisteellä. Toiseksi sijoittui Siiri Mäkinen ja kolmanneksi Ronja Röpelinen. Kärkikolmikko osallistui sarjaan myös viime vuonna. Hautamäki sijoittui viime vuonna sarjassa kolmanneksi.

16-25-vuotiaiden ohjastajien sarja Juniorikypärät järjestettiin tänä vuonna toisen kerran. Sarjan ohjastajat voivat olla myös raviurheilun harrastajia, heidän ei tarvitse olla hevosalan ammattilaisia kuten Salamakypärien.

Salamakypärien voittaja Jere Hurme, Juniorikypärien voittaja Sara Hautamäki ja Montekypärien voittaja Heta Huuskola palkitaan Ravigaalassa Tampere-talossa 22. tammikuuta.

 

Tulokset, Juniorikypärät 2021

 1. Sara Hautamäki 81 pistettä
 2. Siiri Mäkinen 60
 3. Ronja Röpelinen 56
 4. Mira Peltonen 43
 5. Tomi Kitunen 42
 6. Carolina Krokvik 41
 7. Santeri Juutinen 38
 8. Henri Mäkinen 37
 9. Onni Tuomela 35
 10. Sandra Soininen 31
 11. Riia Laine 31
 12. Johanna Säteri 21

Tulokset, Salamakypärät 2021

 1. Jere Hurme 121 pistettä
 2. Patri Filatoff 120
 3. Kaisa Mikkola 109
 4. Tino Paldan 88
 5. Mats Havulehto 85
 6. Vilja Kivinen 85
 7. Milla Markkanen 84
 8. Anette Antti-Roiko 75
 9. Oona Halme 72
 10. Sakari Talikka 68
 11. Terno Grönstrand 66
 12. Riku Lehtonen 58