Hyppää sisältöön

Sara Hautamäki starttaa johtopaikalta Montekypärät-kilpailusarjan viimeiseen osalähtöön

Sara Hautamäki ja Langen's Motörhead ovat voittaneet jo neljä Montekypärät-osalähtöä (Kuva: Kaisa Stengård)

Montekypärät on kilpauransa alkuvaiheessa oleville monté-ohjastajille eli raviratsastajille suunnattu kilpailusarja. Seitsemäs ja viimeinen osalähtö kilpaillaan Turku Globe Trotter -raveissa perjantaina 6. lokakuuta. Ennen viimeistä osalähtöä kilpailusarjan johdossa on seinäjokelainen Sara Hautamäki, joka on voittanut jo neljä osalähtöä. 

Vuonna 2002 syntynyt Sara Hautamäki on harrastanut raviurheilua koko elämänsä. Ensimmäisen kosketuksen kilpailemiseen hän sai jo 10-vuotiaana ponien kärryillä. Hautamäen ura poniohjastajana käsitti 179 kilpailua, joista 23 päättyi voittoon. Siirryttyään kilpailemaan hevosten kanssa hän on ohjastanut 175 lähtöä, joista on kertynyt 19 voittoa ja 33 muuta Toto-sijaa. 

“Perheessäni on ollut ravihevosia koko elämäni ajan ja sitä kautta ravikärpänen pääsi puraisemaan jo nuorena. 10-vuotiaana ajoin poniravikortin ja kävin ajamaan kilpaa omalla ponillani. Siitä kaikki on lähtenyt”, Hautamäki kertaa hevostaustaansa. 

Montekypärät-kilpailusarjassa Hautamäki on voittanut neljä osalähtöä kuudesta vakio-ohjastettavansa Langen’s Motörheadin kanssa. Sen myötä hän on käytännössä varmistanut kilpailusarjan voiton. Lisäksi Hautamäki on ohjastanut tällä kaudella viisi muuta voittoa ja ratsastanut muun muassa suomenhevosten montén Suomen mestaruudessa, jossa sijoitus Boheemin kanssa oli neljäs. 

“Olen erittäin voitontahtoinen ja se ajaa minua yleensä parhaimpiin suorituksiin. Pystyn reagoimaan nopeasti lähdön aikana tapahtuviin käänteisiin. Kunnioitan hevosta ja toimin aina hevosen ehdoilla”, Hautamäki kuvailee itseään ohjastajana.

”Haluaisin päästä esille monipuolisena ohjastajana, joka taitaa sekä montén että kärrylähdöt”, Hautamäki kertoo. (Kuva: Maisa Hyttinen)

Esikuvakseen Hautamäki nimeää Suomen ykkösohjastaja Santtu Raitalan. Rauhallisuus, taktiset taidot sekä hevosten ja kilpakumppaneiden arvostaminen ovat Raitalan valttikortteja. Yksi Hautamäen uran merkittävimmistä hevosista on suomenhevostamma Turon Linda, jonka kanssa hän ohjasti ensimmäisen voittonsa hevosilla maaliskuussa 2019. 

“Turon Linda on ehdottomasti hevonen, joka on jäänyt erityisenä mieleeni. Ajoin Lindalla ensimmäiset voittoni ja muutenkin pitkälti kaikki urani alkuvaiheen lähdöt. Linda opetti minulle paljon raviurheilusta ja mahdollisti hienoja hetkiä nuorelle ohjastajalle”, Hautamäki kehuu. 

Hevosurheilu täyttää Hautamäen arjen. Hän toimii lainaohjastajana raveissa ympäri Suomen sekä kärryiltä että ratsain. Raviratsastus on fyysisesti vaativaa urheilua ja parhaat ratsastajat myös oheisharjoittelevat säännöllisesti. Lisäksi Hautamäki valmentaa yhtä omaa ravihevosta, Coltrane Fridoa. 

“Toivoisin, että tulevaisuudessa pääsisin ohjastamaan yhä aktiivisemmin kilpaa ja myös pärjäämään isommissa lähdöissä. Haluaisin päästä esille monipuolisena ohjastajana, joka taitaa sekä montén että kärrylähdöt”, Hautamäki kertoo tavoitteistaan ohjastajana. 

Montekypärien viimeiseen osalähtöön Sara Hautamäki lähtee niin ikään Langen’s Motörheadin kanssa. Lähtö on perjantain kymmenes ja starttaa noin klo 21:00. Kilpailusarjan voittaja palkitaan Ravigaalassa tammikuussa.

Tutustu Montekypärät-kilpailusarjaan
Lähtölistat Turun perjantairaveihin 6.10.