Hyppää sisältöön

Saphira ja Viivi Mäki-Jaakkola A-ponien montén Suomen mestareiksi jälleen: ”Ihan huikea fiilis”

Lahden Kuninkuusravilauantai avattiin shetlanninponien montén Suomen mestaruus –lähdöllä. Hallitseva mestari Saphira ravasi vahvasti voittoon yhdessä omistajansa Viivi Mäki-Jaakkolan kanssa.

Saphira ja Viivi Mäki-Jaakkola nappasivat SM-kullan, Ekslätts Sacrifice ja Bea-Noora Kyynäräinen (oik.) hopean. Pronssille kirivät Marjaleena ja Viivi Pasanen (vas.) Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Kärkikamppailu hallitsevan ja entisten mestareiden välillä oli tiukkaa. Ilona Rekilän ratsastama Dynamit III menetti lopulta vahvan kärkipaikkansa liiallisten laukkojen takia. Kärkikahinoissa oli tiukasti mukana myös Bea-Noora Kyynäräinen Ekslätts Sacrificella, joka jäi lopulta kuitenkin kymmenen metriä ykkössijalle ravanneen Saphiran ja Viivi Mäki-Jaakkolan taakse. Ponin voittoaika oli 2.22,1a / 1640 metriä. Kolmannelle sijalle ravasi Veera Pasasen ratsastama Marjaleena.

Mäki-Jaakkola halasi poniaan tiukan kilpailun päätteeksi.

”Vähän oli maalisuoralla pitelemistä, ettei laukkaa enää”, hän kertoi radan tunnelmista. 

Montén Suomen mestaruus oli Saphiralle jo viides. Ensimmäiset voittonsa se ravasi vuosina 2013 ja 2014. Yhdessä Viivi Mäki-Jaakkolan kanssa poni on voittanut mestaruuden vuosina 2017 ja 2018. Voitto oli ponille ensimmäinen Mäki-Jaakkolan omistuksessa.

”Ostettiin poni viime vuoden syksyllä. Sovittiin vanhojen omistajien kanssa, että poni jää meille ja sitten me ostettiin se”, nuori omistaja hymyili. 

Saphira on osoittanut olevansa vahva erityisesti montéssa. Mäki-Jaakkola kertookin ponin selvästi tykkäävän lajista ja ravaavan parhaiten nimenomaan ratsastajan kanssa. 12-vuotiaan tamman menestyksen salaisuutena lienee säästeliäs ja maltillinen treeni.  

”Tämä on ehdottomasti sen juttu. Saphira on kuitenkin sen verran vanha poni jo, että treenaamme vain pari kertaa viikossa”, omistaja kertoi.