Hyppää sisältöön

Santtu Suomesta on hurmannut belgialaisen ravifanijoukon 

Osa Les supporters du Picardie de l'Ecureuil Finlandais Santtu Raitala -fanijoukosta. Kuva: Lysianne Detremmerien arkisto

Santtu Raitala lähtee huomenna perjantaina raviohjastajien MM-kilpailujen ratkaisevaan viimeiseen osakilpailupäivään neljänneltä sijalta. Kilpailuja seuraa tiiviisti myös Santun fanijoukko ”Les supporters du Picardie de l’Ecureuil Finlandais Santtu Raitala”.   

Raviohjastajien MM-kilpailu huipentuu huomenna perjantaina Berliinissä ajettaviin viimeisiin osakilpailuihin. Ensimmäinen lähtö starttaa Berliinin Mariendorfissa Suomen aikaa klo 21.00.  

Tilanne kokonaiskilpailussa on kutkuttava. Johtopaikkaa pitävällä Hollannin Rick Ebbingellä on yli 30 pisteen johto, mutta Ebbingen takana tilanne on tasainen: Australian Peter McMullen, Belgian Hanna Huygens ja Santtu Raitala ovat vain muutamien pisteiden päässä toisistaan. Päätöspäivänä kilpaillaan vielä viisi osakilpailua ja voittaja tiedetään hieman ennen puolta yötä.

”Eilinen oli ihan hyvä tasainen päivä. Perjantain osalta en ole vielä analysoinut hevosten juoksuja tarkemmin, mutta sain tietoa, että minulle arvotut hevoset eivät ole ihan lähtöjen kärkihevosia. Tavoitteeni on tarjota hevosille sellaisia suorituksia, että ne saavat parhaan mahdollisen mahdollisuuden menestyä”, Santtu Raitala kertoo tunnelmista ennen päätöspäivää.

Kilpailuun osallistuvien ohjastajien kesken yhteishenki on hyvä, Raitala kertoo.

”On hienoa kun täällä on tosi paljon ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin toisiaan tavanneetkaan, ja joka päivän jälkeen olemme entistä yhtenäisempi joukko. Olemme päässeet viettämään yhdessä myös vapaa-aikaa ja kaikki täällä ovat kyllä hyvin ammattimaista porukkaa.”

Kolmessa maassa kilpaileminen tarjoaa myös kokemuksia eri maiden kilpailukäytännöistä ja kulttuureista, joista Raitala nostaa esiin esimerkkinä joustavamman radalle tulon.

”Esimerkiksi eilen radalla ei ollut esittelyjä ollenkaan, ja se tuntui hevosten näkökulmasta toimivalta systeemiltä: radalle saattoi mennä hevosen ehdoilla. Valmentajat olivat tästä tarkkoja ja ohjeistivat hyvin, ettei esimerkiksi kuuman ja herkän hevosen kanssa lähdetty radalle kuin vasta juuri ennen starttia”, Raitala pohtii.

Kohtaamisesta ohjastajien EM-kisoissa syntyi innokas fanijoukko 

Santtu Raitalan matkaa on seurannut koko viikon tiivis ja iloinen belgialainen fanijoukko, ”Les supporters du Picardie de l’Ecureuil Finlandais Santtu Raitala”, joka kertoo olevansa rakastunut kaikkeen Suomeen liittyvään ja aivan erityisesti Santtu Raitalaan. 

”Innostuin raviurheilusta edesmenneen veljeni Danielin kautta, joka oli ruotsalaisen ja suomalaisen raviurheilun suuri ihailija. Hänen kuolemansa jälkeen lupasin jatkaa hänen intohimonsa elämistä. Danielin suurin suosikki oli Santtu Raitala, jonka hän pääsi tapaamaan raviohjastajien EM-kisoissa Belgiassa viime vuonna”, fanijoukon perustaja Lysianne Detremmerie kertoo. 

”Kun tapasimme Santun, hän oli kiltti ja avulias liikuntarajoitteiselle Danielille, ja teki meihin vaikutuksen. Olemme Santulle tästä kohtaamisesta äärimmäisen kiitollisia. Päätimme alkaa seuraamaan tätä erittäin lahjakasta ohjastajaa, joka oli myös hyvin tasapainoinen ja kunnioittava eläimiä kohtaan – siis ammattilainen viimeiseen yksityiskohtaan”, Detremmerie jatkaa.  

”Sen lisäksi että hän on lahjakas, ihailemme hänen rauhallisuuttaan ja järkevyyttään. Santtu ansaitsee voittaa, ja meidän fanien silmissä hän on jo voittaja.”  

Ryhmä oli sunnuntaina paikan päällä Hollannin Wolvegassa ja eilen keskiviikkona Belgian Monsissa. MM-kisan osalta fanijoukot joutuivat jakamaan pettymystään, kun kahden ensimmäisen kilpailupäivän osalta juuri Santun hevosista kaksi jäi pois kilpailusta.  

Hevosten hyvinvointi tulee aina ensin, ja tiedän, että Santtu ajattelee samalla lailla. Mutta toki meitä harmitti, että Santulle ei ollut varahevosta näihin kahteen lähtöön.”  

Detremmerie kertoo, että ryhmä katsoo kaikki Santun lähdöt ja kaikki Santun tulokset on kirjattu päiväkirjaan. Hippos.fi ja Heppa ovat ryhmällä aktiivisessa käytössä, vaikka suomen kieli aina välillä haastaakin.  

”Katsomme kaikki Santun lähdöt Pohjoismaissa, toki pienellä viiveellä, Veikkaus Tv:stä. Kun katsoimme Kuninkuusraveja, pelkäsimme, pääseekö Santtu mukaan MM-kisoihin lainkaan, mutta onneksi kaikille kävi tilanteessa lopulta hyvin.”   

Faniryhmä kokoontuu usein kotikahvilaansa Le Picardiehen keskustelemaan Santun lähdöistä.  

”Sattumalta Santtu ajoi nyt elokuussa Teivossa hevosta nimeltä Picardie ja tuli toiseksi. Pienen ryhmämme nimi syntyi tästä yhteensattumasta.” 

Raviohjastajien MM-kilpailut huipentuvat perjantaina:

Perjantai 18.8. Berliini, Saksa (5 viimeistä osakilpailua) – livestream Perjantain lähtölistat Kokonaiskilpailun tulokset, säännöt ja tuoreet uutiset