Hyppää sisältöön

Santtu Raitalan ohjastama Zarenne Fas voitti Finlandia-ajon – ”Välillä tarvitsee nipistää itseään”

Pihtiputaalaisohjastaja Santtu Raitalan ilta Vermo Areenalla hipoi täydellistä, kun hän ohjasti voitot sekä Finlandia-ajossa että kylmäveristen Erkon Pokaali –lähdössä. Arvokkaan Finlandia-ajon voiton toi italialaisori Zarenne Fas.

Santtu Raitala juhli finlandia-ajon voittoa zarenne fasin rattailla kuva juho hämäläinen
Santtu Raitalalla oli syytä hymyyn Vermo Areenalla Finlandia-ajon voiton jälkeen. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Pihtiputaalaisesta 29-vuotiaasta Santtu Raitalasta tuli perjantai-iltana vasta kuudes suomalainen raviohjastaja, joka on päässyt juhlimaan Vermo Areenalla Finlandia-ajon voittoa. Raitalan kiidätti 75 000 euron arvoiseen voittoon italialaisori Zarenne Fas.

”Ihan älyttömät fiilikset, uskomattoman hieno voitto. Tuntui, että oltiin maalilinjalla ensimmäisenä ja hevonen tuli hyvällä sykkeellä maaliin. Näiden lähtöjen voittaminen johtavan rinnalta ei ole missään nimessä helppo homma, hevonen teki tänään fantastisen hienon esityksen”, Raitala ylisti.

Zarenne Fasin omistaa italialainen Francesco Gragnaniello ja sitä valmentaa Ruotsissa vaikuttava Jerry Riordan. Suomalaiskytkös löytyy myös hevosen taustajoukoista, sillä sen päivittäisestä hyvinvoinnista vastaa hoitaja Heli Tarrimaa.

Zarenne Fasin ja Raitalan voittoaika tulisella maililla oli 09,9/1620m, mikä jää vain kymmenyksen Vermon rataennätyksestä.

”Alku meni paremmin kuin villeimmissä kuvitelmissakaan pystyin kuvittelemaan. Tuntui etukäteen, että seiskarata ja tuo lähtö – mitä enemmän sitä mietti, sitä enemmän tuntui siltä, että on kädessä niin huonot kortit, että niillä ei pysty tätä peliä pelaamaan”, Raitala kertasi ihmeissään voittajahaastattelussa.

Raitala narutteli ajokkinsa kuitenkin selville vesille ja pääsi määrittelemään lähdön vauhtia johtaneen Double Exposuren rinnalle.

”Double Exposure on älyttömän kova hevonen, enkä muista, milloin Euroopassa olisi siitä mikään hevonen juossut johtavan rinnalta ohi. Tämä hevonen oli älyttömän hieno tänään”, Raitala päivitteli.

Finlandia-Ajon voittoon työntyi Zarenne Fas (7) vermo 4.9.2020 kuva juho hämäläinen
Zarenne Fas työntyi loppusuoralla oli johtaneesta Double Exposuresta. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Raitala ohjasti 5-vuotiasta Varennen poikaa ensimmäistä kertaa ja sai tehdä ajosuunnitelman itsenäisesti ilman hevosen taustajoukkojen ohjeistusta. Riordanilla riitti luottoa ”siihen kiharatukkaiseen kuskiin”, jota oli tiedustellut valmennettavansa kyytiin.

”Näin se oli kysynyt, että olisiko mahdollista. En sitten tiedä, eikö hän ollut perehtynyt tähän nykyiseen tukkatyyliin vai mikä oli. Onneksi lopulta kysymys kohdistui minulle”, Raitala nauratti Vermon yleisöä.

Raitalalle Finlandia-ajon voitto oli jälleen yksi suuri sulka ohjastajankypärään. Tältä vuodelta pihtiputaalaisella on taskussaan jo kuninkuuskilpailun voitto Evartin rattailla, ja viime vuoden ajajaliigan ykkönen on hyvää vauhtia karkaamassa muilta myös kuluvana vuonna.

”Kyllä tarvitsee välillä nipistää itseään. Moni asia hautautuu päivittäiseen toimintaan, eikä ole aikaa miettiä, mitä eilen tai toissa päivänä tapahtui. Esimerkiksi Kuninkuusravien voitto on kuitenkin sellainen, että se tuntuu hienolta häilyvän hetken joka päivä.”

Ennen Raitalaa vuodesta 1980 ajetun Finlandia-ajon ovat ohjastajana voittaneet ainoastaan Jorma Kontio (1985, 1986, 2007), Antti Teivainen (1992), Aki Antti-Roiko (1996), Ahti Antti-Roiko (2001) sekä Ari Moilanen (2015).

Tulokset, Finlandia-ajo >

Raitalan illan täydensi vanhempien kylmäveristen avoimessa Erkon Pokaali -lähdössä ohjastettu voitto ravikuningas Evartilla. 9-vuotias ori hallitsi lähdön tapahtumia johtopaikalta ja kirjasi voittoajan 22,5/2120 metriä. Evarttia valmentaa pihtiputaalainen Antti Ojanperä, sen omistaa Talli Pajatso ja on kasvattanut Olli Sippola.

Parvelan Retu Vermo 4.9.2020 kuva Juho Hämäläinen
Parvelan Retu näytti voimansa Vermossa ja kiri laukan jälkeen joukon hänniltä 24. peräkäiseen voittoonsa. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Päälähdön ohella illan sykähdyttävimmästä hetkestä vastasi superlahjakas nuori suomenhevonen Parvelan Retu ohjaksissaan Hannu Torvinen. Viisivuotias Vieskeriinkin jo verrattu ori jäi lähtönsä hännille pahan lähtölaukan myötä, mutta kiri muut kiinni ja venyi voitontahtoisesti maaliviivalla ohi siihen asti johtaneesta Vilkkeen Velmusta. Ajalla 25,0/2120m irronnut voitto oli oriveteläisen Petri Laineen valmentamalle ja Lakos Teamin omistamalle Parvelan Retulle jo 24. putkeen.

Vermon Superviikonloppu jatkuu lauantaina Suuren Suomalaisen Derbyn tähdittämillä huippuraveilla. Päivän ensimmäinen ponilähtö starttaa kello 13.00, ja 150 000 euron arvoinen Derby juostaan klo 17.50.

Tulokset, perjantai >