Hyppää sisältöön

Santtu Raitala vei varmoin ottein Arctic Challengen ohjastajakisan voiton

Santtu Raitala vei Arctic Challenge ohjastajakisan 2021

Santtu Raitala vei Arctic Challenge ohjastajakisan 2021. Hannu Torvinen sijoittui Kuva: Hippos / Jari Piirala

Rovaniemen Mäntyvaaran raviradan kauden pääravit ravattiin lauantaina 4.12. Arctic Race raveissa kilpailtiin muun muassa Arctic Challenge ohjastajakilpailu, jonka voiton vei lopulta pihtiputaalainen Santtu Raitala. Voiton Raitalalle varmisti kolmannen osalähdön voitto Diamond Lordin rattailla. Rovaniemen lauantairaveissa ravattiin myös lämminveristen ja kylmäveristen avoimet lähdöt, jotka päättyivät Antti Ala-Rantalan juhliin. Ala-Rantala vei nimiinsä sekä kylmäveristen Ice Kingin Nylandilla, että lämminveristen Heat Kingin Farzad Bokolla.

Vuoden 2021 Rovaniemen raviradan Arctic Challenge ohjastajakilpailussa kohtasivat tänä vuonna lappilaiset: Kari Alapekkala, Mauri Jaara ja Petteri Joki, tähdet: Hannu Torvinen, Olli Koivunen ja Santtu Raitala, legendat: Tuomas Pakkanen, Jarmo Saarela ja Tapio Perttunen ja ulkomaan haastajat: Hanna Olofsson, Maurius Hoitomt ja Joseph Verbeeck.

Ohjastajakilpailun ensimmäisen osalähdön voiton nappasi tiukalla loppukamppailulla Tapio Perttunen, joka ohjasti voiton Markku Kuuselan omistamalla että valmentamalla Wildest Wonderilla. Toinen osalähtö meni viime vuoden voittajan Petteri Joen nimiin omalla valmennettavallaan Callela Lionellilla. Toisen osalähdön voitto nosti Joen myös tämän vuoden kilpailun kärkeen.

Viimeinen osalähtö ratkaisi lopulta Arctic Challenge ohjastajakilpailun pihtiputaalaisen Santtu Raitalan eduksi, joka kiillotti kilpailun viime vuoden hopean kullaksi. Kolmannen osalähdön voitto tuli kotiradan Diamond Lordilla, joka piti keulapaikan alusta loppuun. Diamond Lordin voitto toi samalla valmentajalle Juha Luusuanniemelle uran ensimmäisen Toto75-voiton.

”Kyllähän se on oikein hieno onnistuminen kotiradan 75-raveissa näin isossa tapahtumassa. Sanoinkin valmentajalle tuossa seremonioihin tullessa, että nauttii siitä, sillä se ei ole ihan jokapäiväistä”, kommentoi Santtu Raitala voittajahaastattelussa.

Raitalalle Arctic Challenge ohjastajakilpailun voitto oli uran ensimmäinen. Raitala sijoittui vuonna 2020 kilpailussa toiseksi. Raitalan ravilauantai Rovaniemellä sisälsi yhteensä neljä voittoa.

”Kyllä Rovaniemellä on kiva käydä. Tänne on meiltä jonkun verran matkaan, niin ei ihan joka raveja viitsi käydä, mutta kyllä täällä kaikki asiat toimii hienosti”, summasi Raitala.

Arctic Challenge ohjastajakilpailussa jaetulle toiselle sijalle sijoittuvat Hannu Torvinen ja Petteri Joki.

Arctic Challenge 2021-ohjastajakisan kokonaistulokset

1. Santtu Raitala 44p

2. Hannu Torvinen ja Petteri Joki 31p

4. Tapio Perttunen 28p

5. Jarmo Saarela 27p

6. Olli Koivunen 25p

7. Mauri Jaara 24p

8. Joseph Verbeeck ja Hanna Olofsson 23p

10. Marius Höitomt 22p

11. Kari Alapekkala 16p

12. Tuomas Pakkanen 12p

Arctic Ice King ja Heat King olivat Ala-Rantalan juhlaa

Rovanimen Arctic Race raveissa ravattiin myös avoimet lämminveristen ja kylmäveristen ryhmäajot. Lämminveristen Arctic Heat King -lähdön vei huikealla loppukirillä nimiinsä Antti Ala-Rantalan ohjastama ja valmentama 9-vuotias tähtiruuna Farzad Boko.

”Tämä on tosi hyvä hevonen. Tällä on ollut pitkä sairashistoria, mutta omistajat ovat hienosti jaksaneet odottaa, kun ovat tienneet hevosen luokan. Kärkisijat on hieman kiertänyt, mutta hyviä sijoituksia on tullut 2-4 joukkoon”, kommentoi Antti Ala-Rantala voittajahaastattelussa.

Farzad Bokon omistaa Daunteless Team ja sen on kasvattanut Annemanna Ab. Hevosen hoitaja on Tiina Ala-Rantala. Lähdössä toiseksi sijoittui Hannu Korven ohjastama Grainfield Aiden ja kolmanneksi Mauri Jaaran ohjastama Shotproof.

Antti Ala-Rantalan juhlat jatkuivat myös avointen kylmäveristen kohtaamisessa Arctic Ice Kingissä, kun Nyland onnistui väkivahvalla suorituksella kukistamaan johtavan rinnalta viime vuoden voittajan Koskelan Akselin. Nylandin hoitaja on Tiina Ala-Rantala, sen omistaa Stam Team ja on kasvattanut Stall Avert.

”Se on pieni puinen ori, joka on tosi vilkas ja karkea peli näille muille hevosille, mutta älyttömän kiltti ihmisille. Syö ja juo hyvin, eikä ole millänsäkään mistään reissuista”, tiivisti Antti Ala-Rantala Nylandin persoonallisuutta.

Arctic Ice Kingissä toiseksi sijoittui Jukka-Pekka Kauhasen ohjastama Koskelan Akseli ja kolmanneksi Hannu Hietasen ohjastama Joriini.