Hyppää sisältöön

Santtu Raitala on valittu vuoden 2020 parhaaksi raviurheilijaksi

Urheilutoimittajain liiton lajien parhaat urheilijat 2020 -valinnat julkistettiin keskiviikkona. Raviurheilun osalta valinta kohdistui toista vuotta peräkkäin pihtiputaalaiseen raviohjastajaan Santtu Raitalaan.

Santtu Raitala kuva juho hämäläinen
Santtu Raitala juhli viime vuonna peräti 277 ravilähdön voittoa. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Raitala ohjasti viime vuonna peräti 277 ykkössijaa. Pihtiputaalaisen vuoden suurimpiin saavutuksiin lukeutui mm. ravikuninkuuden voitto kotipaikkakunnan tähtiravurin Evartin rattailla.

Vuonna 2008 ensimmäisen ravilähtönsä ohjastanut Raitala on kilpaillut urallaan yli 11 000 lähdössä. Voittoja on kertynyt 13. tammikuuta mennessä 1343 kappaletta.

”Valinta tuntuu totta kai hyvältä, ei siitä muuta mieltä voi olla. Urheilutoimittajien valinta on tullut molempina vuosina yllättäen, niin sitä ei edes kerkeä miettimään. Mukavaa, että yhdistys valitsee meidänkin lajista vuoden parhaat”, Raitala kommentoi valintaa.

Vuotta 2020 Raitala muistelee poikkeuksien vuotena. Päällimmäisenä mieleen jäivät kuitenkin saavutukset urheilun saralla.

”Mieleen viime vuodelta jäi, kun ravit olivat muiden lajien tapaan pitkään tauolla. Omista saavutuksista kuitenkin mielessä ovat Evartin kuninkuustittelin voitto ja Finlandia-Ajo Zarenne Fasin kanssa”, Raitala katsoo taaksepäin viime vuotta.

Raitala on uransa varrella korostanut yhteistyön tärkeyttä menestyvälle raviohjastajalle. Raviurheilussa kilparadoilla esiintyy kuski ja hevonen, mutta Raitalan mukaan lajissa kyse on ennen kaikkea tiimityöskentelystä.

Vuoteen 2021 Raitala suuntaakin hyvillä ja yhteistyötä korostavilla tunnelmilla.

”Uuteen vuoteen lähdetään hyvillä ja tunnustelevilla fiiliksillä. Uusi vuosi tuo uusia mahdollisuuksia ja kaikenlaista voi tapahtua. Itse käsitän asian niin, että ohjastajana henkilökohtaisten tavoitteiden asettaminen on äärimmäisen vaikeaa. Tämä on niin joukkuelaji. Kenen kanssa pääsee tekemään työtä ja millaisten hevosten kanssa pääsee kilpailemaan, niin se vaikuttaa paljon myös ohjastajan menestykseen.”

”Esimerkiksi yleisurheilussa pystyy omalla tekemisellä vaikuttamaan hyvin pitkälle lopputulokseen, mutta raviurheilussa se ohjastajan rooli ei ole niin radikaali. Koitetaan kuitenkin hoitaa omat hommat hyvin ja katsotaan mihin se johtaa”, Raitala kommentoi.