Hyppää sisältöön

Santtu Raitala hallitsi Kouvolan Kavioliiga-osakilpailuja, Sahara Peyote Kymenlaakso-ajon ykköseksi

Kouvolan lauantaihin jännitystä toivat Kavioliigan kuudennet osakilpailut, joissa jaettiin viimeisiä pisteitä ennen viikon päästä käytäviä Grand Prix -kilpailuita. Osakilpailuiden voittajahevosia yhdisti kaksi asiaa – ohjastaja Santtu Raitala ja valmentaja Antti Ojanperä. Kymenlaakso-ajon voittoon ravasi Markki Niemisen suojatti.


Josveis on voittanut kaikki Kavioliiga-lähtönsä. Kuva: Hippos / Suvi Hakkarainen


Kylmäveristen Kavioliiga-lähtöjä on hallinnut yksi nimi: Josveis. Santtu Raitalan ohjastama ruuna nappasi voiton myös kuudennessa osakilpailussa Kouvolassa ja varmisti paikkansa pistepörssin ylivoimaisena ykkösenä. Pisteitä sillä on kasassa ennen ensimmäistä Grand Prix –kilpailua huimat 100.  
 
Antti Ojanperän valmentama Josveis on osallistunut Kavioliigan osakilpailuihin neljä kertaa ja voittanut ne kaikki. Kärryillä on aina ollut Santtu Raitala.  
 
“Olihan tämä taas päivän tähtihetki”, ohjastaja hymyili voittajahaastattelussa Kavioliigan liivi yllään. Rinnassa komeili suuri ykkönen, olihan Josveisilla pistepörssin ykkössija hallussaan jo ennen Kouvolan osakilpailua.  
“Satsasin kiihdytykseen, mutta sitten näin, että Välähdys laukkaa. En halunnut kuluttaa liikaa hevosen voimia, joten himmasin vähän”, Raitala kuvaili lähdön alkuasetelmia.  
 
Mika Forssin ohjastama Välähdys oli Josveisin lisäksi yksi lähdön ennakkosuosikeista, mutta lähtölaukan takia ori jäi alussa kauas kärjestä. Valjakko teki kuitenkin vakuuttavan kirin, jolla se nousi lopulta toiselle sijalle.  
 
“Välähdys tulikin sieltä yhtäkkiä parijonoon. Se oli vähän sellaista kissa ja hiiri -leikkiä, sain tarkkaan miettiä paikkoja missä pääsisimme karkuun. Viimeisessä kurvissa Josveis imi hyvin ja saatiin sitten se tarvittava ero.” 
 
Kovakuntoinen ruuna on tehnyt vakio-ohjastajaansa vaikutuksen.  
 
“Viimeistään silloin kun voitettiin Valkeala-ajo, minulle selvisi, miten hyvä hevonen tässä on. Se on mennyt uskomattoman paljon eteenpäin joka vuosi. Viime talvena se juoksi hokkikengillä hyvin, joten toivotaan että kaikki menee hyvin myös tänä talvena”, Raitala hymyili.  
 
Josveisin ovat kasvattaneet Janne Maaranen ja Maarit Ruokolainen, ja sen omistaa Paul Lindgren.  
 
Voittoajaksi kirjattiin 26,6 / 2100 metriä. Lähdön kolmanneksi sijoittui Jukka-Pekka Kauhasen ohjastama Koskelan Akseli.  
 
 
ZULTANIO AVASI KAVIOLIIGA-PISTETILINSÄ 

Nelivuotias Zultanio tuli Ojanperän talliin Italiasta. Kuva: Hippos / Suvi Hakkarainen

Raitala sai palata voittajakehään pian uudestaan ohjastettuaan nelivuotiaan Zultanion lämminveristen Kavioliiga-osakilpailun ykköseksi ajalla 15,9 / 2100 metriä.    
 
“Volttilähtö ei näyttänyt olevan ongelma, hevonen lähti hyvin kiihtymään. Pruuvissa tuntui että se ei oikein ymmärtänyt, miksi tässä pitää tällä lailla kiemurrella”, Raitala kertasi tunnelmiaan.  
 
Team Ojanperän omistama ja Antti Ojanperän valmentama ruuna piti kärkipaikan tiukasti itsellään koko lähdön ajan, vaikka Mika Forssin ohjastama Religious kovan kilpailun aiheuttikin.   
 
“Kurviin mentiin kovaa, mutta onneksi pysyi ravilla. Voitto ei kuitenkaan missään vaiheessa ollut varma, tällä on Suomessa toistaiseksi ajettu vain kilttejä selkäjuoksuja. Kun taustajoukot lähtivät hyökkäämään, hevonen vastasi hyvin ja voitto tuli lopulta sitten varmaan tyyliin.”  
 
Italiasta tuotu Zultanio on ollut Ojanperän valmennuksessa vasta kolmisen kuukautta, mutta on onnistunut jo vakuuttamaan taustajoukkonsa. Kouvolan hyisen syksyinen kelikään ei sitä näyttänyt häiritsevän.  
 
“Kuulimme tästä etukäteen paljon positiivisia kommentteja. Mielenkiintoista nähdä mitä tästä tulee, hevonen on hieno, tosi kiltti ja miellyttävä. Talvi lataillaan nyt ensin akkuja”, valmentaja kertoi uudesta suojatistaan.  
 
Zultanion Kavioliiga-debyytti toi sille täydet 25 pistettä, mikä oikeuttaa tällä hetkellä jaettuun kuudenteen sijaan lämminveristen pistepörssissä.  
 
Lähdön kolmanneksi ravasi Olli Koivusen ohjastama Sobel Conway, joka nousi samalla pistepörssin sijalle neljä varmistaen näin suoran paikkansa ensi lauantain Grand Prix -lähdössä.  
 
Historian ensimmäiset Kavioliiga Grand Prix -lähdöt ravataan lauantaina 16. marraskuuta Vermossa ja Seinäjoen raviradalla. Molempiin lähtöihin valitaan ilmoittautuneista 9 eniten pisteitä kerännyttä hevosta, sekä yhdet yleisöäänestyksen voittaneet hevoset. Ilmoittautuminen lähtöihin päättyy sunnuntaina 10. marraskuuta klo 9, ja yleisöäänestys Ilta-Sanomien verkkosivuilla käynnistyy pian sen jälkeen. Äänestysaikaa on maanantaihin 11. marraskuuta klo 9 asti.  
 
 
Kavioliiga-pistepörssit 
Kylmäveristen osakilpailun tulokset 
Lämminveristen osakilpailun tulokset 
 
KYMENLAAKSO-AJON VOITTOON SAHARA PEYOTE 

Maalisuoralla Ari Moilasen ja Pekka Korven kamppailu oli kovaa. Kuva: Hippos / Suvi Hakkarainen


Kouvolan perinteisen Kymenlaakso-ajon voittajaksi ravasi huimalla kirillä Ari Moilasen ohjastama Sahara Peyote. Markku Niemisen valmentaman kolmivuotiaan ruunan voittoaika oli 15,5 / 2100 metriä. Lähdössä toiseksi sijoittui Pekka Korven ohjastama American Hero ja kolmanneksi Santtu Raitalan ajokki Mas Dominant.  


"Tiukille se meni, kärki lähti alussa kovaa. Mutta hyvältähän se tuntuu kun Pekasta vielä pääsee ohi", Moilanen myhäili voittajahaastattelussa. 
 
Sahara Peyoten ovat kasvattaneet Tiia Halonen ja Petra Huhti, ja sen omistaa Fincumet Group Oy.  
 
Kymenlaakso-ajon tulokset