Hyppää sisältöön

Salamakypärien toinen osalähtö ajetaan Oulussa 22.5. – Oona Halme johtaa kilpailua

Oona Halme ja Rebel Royal voittajaesittelyssä.

Oona Halme voitti ensimmäisen Salamakypärien osalähdö. Kuva: Hanna Närhinen

Salamakypärien kauden toinen osalähtö ajetaan Oulussa lauantaina 22.5. Ensimmäisen osalähdön voittanut Oona Halme lähtee Ouluun kilpailun johdossa. Orimattilassa asuva Halme osallistuu Salamakypäriin ensimmäistä kertaa.

Halme menestyi erinomaisesti poniohjastajana ennen hevosiin siirtymistä. Poneilla hän ohjasti tasan 100 voittoa ja voitti lähes kaiken, mitä voitettavissa oli. Halmeen meriittilistalle kuuluvat muun muassa Suomen mestaruuksia, poniravikuningatar-titteli ja lukuisia Nuorisogaalassa jaettuja palkintoja. Omassa valmennuksessa oleva poni Odd Molly on viimeinen raviponi Halmeelle.

”Se lähtee kesäkuun alussa Ruotsiin astutukseen. Jos se tulee kantavaksi, niin ehkä ajamme vielä jonkun lähdön sillä kilpaa. Mutta varsa on se pääasia. Siltä osin poniajat ovat nyt ohi”, Halme kertoo.

Hevosilla ohjastamiseen oikeuttavan C-ajoluvan saa suorittaa 16-vuotiaana, ja Halme suorittikin korttikurssin heti, kun se oli mahdollista. Nyt hevosilla ajettuja lähtöjä on takana jo lähes 50. Halmeelle oli selkeää, että hän siirtyisi ohjastamaan hevosia.

Halme on ajanut sekä lämminverisillä että suomenhevosilla kilpaa. Halmeen isä Teemu Okkolin tunnetaan erityisesti hyvänä suomenhevosten valmentajana. Suomenhevosten ja lämminveristen ominaisuuksissa on luonnollisesti eroja, joskus isojakin.

”Suomenhevoset ovat isompia persoonia, vähän omalaatuisia. Lämminverisellä, kun lähdet liikenteeseen, tiedät, miten se lenkki tulee menemään. Suomenhevosen kanssa kaikki ei aina mene, kuten on etukäteen ajatellut. Mutta se niissä kiehtookin, että ne ovat isoja persoonia kaikki. Joutuu ajattelemaan enemmän, mitä voisi ja pitäisi tehdä, että pääsee parhaaseen tulokseen”, Halme sanoo.

Lauantaina Halme ohjastaa Salamakypärien osalähdössä Tuomas Pakkasen valmentamaa Uomo Show’ta. Lähtö ajetaan ravien 4. lähtönä kello 14.15.

”Hevonen ei ole minulle entuudestaan tuttu. Katsoin, että sillä on hyviä suorituksia. Nätillä juoksulla voimme olla neljän sakissa”, Halme toteaa.

Halmeen ensimmäinen kausi Salamakypärissä sai lennokkaan alun, kun hän voitti ensimmäisen osalähdön Vermossa. Viime kesänä hän tuurasi myös estynyttä Salamakypärien osallistujaa St Michel -ravien osalähdössä, ja tuloksena oli silloin kolmas sija. Halmeella on hienosta alusta huolimatta vielä maltilliset tavoitteet kilpailussa.

”Jos saisin maksimisuorituksia jokaisella hevosella, voisin olla sitten kärkipäässä kokonaiskisassakin. Mutta en ota paineita asiasta. Tärkeää on saada itselleni rutiinia ja kokemusta. Toivon, että saisimme onnistuneita lähtöjä ja kaikille tulisi hyviä suorituksia. Ehkä sitten, kun lähdöt vähenee ja kisa kovenee, tulee enemmän kilpailufiilistäkin mukaan”, Halme kertoo.

Oona HalmeSalamakypärien ensikertalainen työskentelee Okkolinin tallilla, ja suorittaa samalla hevosenhoitajan opintoja loppuun.

”Olen kotona töissä Salpauksen kautta koulutussopimuksella. Elokuussa minun pitäisi saada ravihevosenhoitajan paperit. 2-4 päivää kuukaudessa minulla on koulua, nyt se on tietysti ollut etäkoulua. Arki pyörii muuten kuten muillakin tallin työntekijöillä, teen tavallista täysipäiväistä viikkoa tallilla”, Salamakypärä kertoo arjestaan.

Halmeella on peräti 11 passihevosta hoidettavanaan. Niistä hän nimeää suosikikseen Vilkkeen Velmun, vaikka toteaakin kaikkien hevosten olevan tärkeitä ja omia persooniaan.

”Vilkkeen Velmun kanssa ollaa kuitenkin päästy kiertämään kaikki ikäluokkalähdöt. Ja nyt kolkutellaan jo isompiakin ovia”, Halme toteaa.

Työnteko isän tallilla sujuu hyvin. Halmeen mukaan he pärjäävät hyvin yhdessä, vaikka välillä tuleekin erimielisyyksiä. Kiitollisuuden tunnetta Halmeessa herättää myös se, että hän saa tallilla paljon vastuuta, mikä on opettanut ja opettaa koko ajan lisää.

Hevoset ja raviurheilu ovat olleet aina iso osa Halmeen elämää. Koska opinnotkin liittyvät raviurheiluun ja hevosalaan, vapaa-aika tallin ulkopuolella tulee vietettyä muiden aktiviteettien parissa.

”Tykkään vapaa-ajalla pysyä liikkeessä. Käydään esimerkiksi kaverien kanssa pelailemassa, ulkoilemassa ja vaeltamassa metsissä. Tallielämä on kuitenkin hektistä, niin yritän rentoutua ja nollata ajatuksia aina, kun se on mahdollista”, Halme kertoo.

Ammatti tulevaisuuteen on jo valittu, Halme tähtää siihen, että hänellä olisi joskus oma talli. Mutta tällä hetkellä hänellä ei ole vielä kiire minnekään. Ajatuksissa siintää myös ulkomailla työskenteleminen seuraavien muutamien vuosien sisään, jotta hän pääsisi näkemänä lajia eri näkökulmista. Oppia on jo haettu kotitallin lisäksi muun muassa Harri Koivusen ja Veijo Heiskasen talleilta. Valmennustoiminnassa Halmetta kiinnostavat erityisesti nuoret hevoset.

”Mielestäni on mielenkiintoista ja hienoa, kun saa seurata varsojen kehitystä ja kasvua. Ja kun on ollut mukana laittamassa siloja ensimmäistä kertaa hevosen selkään, ja sitten päästään ihan ensimmäisenä sinne koelähtöön useamman vuoden työn jälkeen, niin jo se on lajin tähtihetkiä. Vaikka se voi ulkopuolisista tuntua pieneltä asialta, niin jo sen koelähdön eteen on tehty todella paljon töitä”, Halme kertoo.

Salamakypärät kilpailevat tällä kaudella 12 kertaa. Oulun osalähdön jälkeen Salamakypärä ajavat seuraavan osalähtönsä 16.6. Vermossa. Kausi päättyy marraskuussa Jyväskylässä.

Oona Halme johtaa Salamakypärien kilpailusarjaa. Toisena on Milla Markkanen ja kolmantena Patri Filatoff.

Pistetilanne ennen Oulun osalähtöä

1.Oona Halme 16 pistettä
2. Milla Markkanen 12
3. Patri Filatoff 10
4. Vilja Kivinen 9
5. Jere Hurme 8
6. Kaisa Mikkola 7
7. Mats Havulehto 6
8. Anette Antti-Roiko 5
9. Riku Lehtonen 4
10. Sakari Talikka 3
11. Terno Grönstrand 2
12. Tino Paldan 1