Hyppää sisältöön

Salamakypärien kausi jatkuu keskiviikkona Vermossa – Terno Grönstrand on mukana myös Montekypärien osalähdössä Kaustisella

Terno Grönstrand

Terno Grönstrand osallistuu Salamakypäriin toista kertaa. Kuva: Juho Hämäläinen

Hippoksen järjestämät ohjastajasarjat jatkuvat Salama- ja Montekypärien osalta keskiviikkona Vermossa ja torstaina Kaustisella. Salamakypäriin osallistuva Terno Grönstrand on mukana myös Montekypärien lähdössä, sillä hän ilmoitti lähtöön oman valmennettavansa Chevy to the Levyn.

Kurikassa asuva Grönstrand osallistuu Salamakypäriin toista kertaa. Viime vuonna hän sijoittui sarjassa neljänneksi. Ensimmäisellä kaudellaan Grönstrand ei ohjastanut yhtään osalähtövoittoa, mutta tasaisen varma suorittaminen siivitti hänet hyvään sijoitukseen.

”Minulle jäi viime kaudesta oikein positiivinen kuva. Meillä oli tosi hyvä yhteishenki. Ja se oli hienoa, että jouduit oikeasti ajamalla ajamaan oman sijoituksen itsellesi. Ei ollut niin, että yhdellä osallistujalla olisi ollut aina parhaat hevoset”, Grönstrand kertoo.

Viime vuoden mieleenpainuvin osalähtö oli St Michel -viikonloppuna ajettu kakkossija Olli Innasen valmentamalla Hello Kentilla. Vaikka koronan takia paikalla ei ollut normaalisti yleisöä, jäi suurkilpailuviikonlopun lähtö erityisenä muistona Grönstrandin mieleen.

”Omistaja-valmentajakin oli silloin tosi tyytyväinen. Se onkin minulle Salamakypärissä tärkeää, että taustajoukot ovat tyytyväisiä lähdön jälkeen. Esimerkiksi tämän vuoden ensimmäisessä lähdössä oli huonoa tuuria ja jäi kiritilat saamatta. Itseäni harmitti lähdön jälkeen, mutta valmentaja oli tyytyväinen, että hevonen kiittää siitä seuraavassa lähdössä. Ja se hevonen olikin toinen seuraavalla kerralla. Eli vaikka Salamakypärät on kilpailu, jossa kerätään pisteitä, pitää aina ajatella myös hevosta ja sen valmentajaa”, Grönstrand sanoo.

Grönstrand on aktiivinen hankkimaan hevosia ajettavaksi Salamakypärien osalähtöihin ja auttaa usein myös muita osallistujia etsimään sopivia hevosia lähtöihin. Hän kehottaa kaikkia muitakin nuoria ohjastajia olemaan rohkeita etsiessään hevosia tuleviin lähtöihin.

”Lähden siitä, että katson lähipäivien tuloksia. Mitkä hevoset ovat juosseet parin viikon sisään kilpaa. Ja en ole ujo, tohdin tarttua puhelimeen. Siinä ei häviä mitään, kun kysyy hevosta ajettavaksi. Valmentajat ovat oikeastaan usein mielissäänkin, kun heille soittaa”, Grönstrand toteaa.

Keskiviikkona Grönstrand hyppää Tapani Jauholan valmentaman Ruthless Chickin kärryille. Viime aikoina hevonen ei ole yltänyt voittoihin. Grönstrand lähtee hevosen kanssa hyvillä mielin kauden kolmanteen osalähtöön.

”Meillä on hyvä lähtöpaikka. Hevonen on nopea lähdöstä, saamme varmasti hyvän juoksun”, hän toteaa.

Salamakypärien lähtö ajetaan Vermon ravien viidentenä lähtönä noin kello 19.30.

Kurikkalainen on myös harrastajavalmentaja. Hänen valmennuslistansa Auvilan Aamor voitti viime viikolla Ylivieskassa. Grönstrand haluaa myös valmentajana tarjota mahdollisuuden muille nuorille ohjastajille, koska hän tietää itsekin, miten vaikeaa lainaohjastettavien löytäminen on. Niinpä hän ilmoitti oman valmennettavansa Chevy to the Levyn Montekypärien osalähtöön Kaustiselle Tiia Vehviläisen ratsastettavaksi.

”Tavoite on se, että hevosen ensimmäinen montelähtö sujuu moitteetta ja että Tiialle jää hyvä mieli lähdöstä. Hevosella on ollut tosi huonoa tuuria Suomen starteissa sen jälkeen, kun ostin sen itselleni Ruotsista. Kerran oikeastaan on vain päässyt onnistumaan kunnolla täällä. Torstain lähdössä on kovia montehevosia, ja saa nähdä tajuaako minun hevoseni montesta vielä paljoakaan. Sillä on nyt ratsastettu kovempaakin vauhtia selästä, ja hyvin se ravasi”, Grönstrand kehuu.

Kuten monella muullakin Hippoksen ohjastajasarjojen osallistujalla, myös Grönstrandilla hevoset ja raviurheilu ovat tulleet verenperintönä.

”Minun isälläni ja äidinisälläni on aina ollut hevosia. Isä ja ukki ovat tehneet elämänsä hevoskauppaa, olemme aina eläneet hevosesta niin sanotusti. Ja hevoset itsessään ovat se, mikä vetää tämän lajin pariin. Se on vain sellainen eläin, mikä on aina vetänyt puoleensa”, Grönstrand kertoo.

Grönstrandin päivätyö on hevosten parissa. Hän käy Jonny Länsimäen tallilla apuvalmentajan roolissa muun muassa ajamassa hevosia ja tekemässä tallitöitä. Länsimäen lähtiessä pidemmille kilpailumatkoille Grönstrand huolehtii kaikista tallin hevosista. Lisäksi Grönstrand valmentaa omia hevosiaan Kurikan Käräjävuoren hevosurheilukeskuksessa.

Salamakypäriin Grönstrand ei ole asettanut mitään tulostavoitteita tälle kaudelle, vaikka menestyminen olisi luonnollisesti mukavaa.

”Haluan, että omistajille ja valmentajille jäisi hyvä mieli meidän lähdöistä. Kuitenkin tulevaisuudessakin nämä lähdöt jatkuvat, ja joskus on vaikeaakin saada hevosia Salamakypärien lähtöihin. Siksi on tärkeää, että valmentajille jää positiivinen kuva lähdöistä ja heille jää sellainen olo, että voivat ilmoittaa näihin lähtöihin jatkossakin”, Grönstrand toteaa.

Tulevaisuudessakin Grönstrand haluaa olla hevosten ja raviurheilun parissa töissä.

”Tavoitteeni on se, että saisin leivän pöytään tästä alasta. Lisäksi haluan purkaa ennakkoluuloja omalta osaltani. Välillä näkee ikäviä asioita romaneja kohtaan. Mutta koko ajan minusta kuitenkin mennään parempaan suuntaan, ja mielestäni se auttaa, kun on aina oma itsensä”, Grönstrand päättää.

Salamakypärät kilpailevat ahkerasti kesällä. Vermon keskiviikkona ajettava osalähtö on kauden kolmas osalähtö. Heinäkuussa Salamakypärät kilpailevat peräti kolme kertaa, 4.7. Lahdessa, 10.7. Kaustisella ja 18.7. Mikkelissä. Kilpailua johtaa Oona Halme, joka voitti kauden ensimmäisen osalähdön.

Pistetilanne ennen Vermon osalähtöä

1.Oona Halme 22 pistettä
2. Jere Hurme 20
3. Sakari Talikka 19
4. Milla Markkanen 16
5. Vilja Kivinen 14
6. Anette Antti-Roiko 13
6. Mats Havulehto 13
6. Kaisa Mikkola 13
9. Terno Grönstrand 12
9. Riku Lehtonen 12
11. Patri Filatoff 11
12. Tino Paldan 2