Hyppää sisältöön

Salamakypärät-osalähdön voittoa Suur-Hollola-raveissa juhli kotiradan Tino Paldan

Tino Paldan haastattelussa

Tino Paldan pääsi juhlimaan Salamakypärien osalähtövoittoa. Kuva: Juho Hämäläinen

Salamakypärien kauden neljäs osalähtö ajettiin Suur-Hollola-raveissa Lahdessa. Tasaisesti tänä vuonna alkanutta kilpailua johti ennen Jokimaalla ajettua lähtöä tasapistein Jere Hurme ja Oona Halme. Jokimaan lähdössä juhli kuitenkin kotiradan Tino Paldan, joka oli viimeisenä pistetaulukossa kolmen osalähdön jälkeen.

Orimattilassa Tapio Perttusen tallilla työskentelevä Paldan odotti jo ennakkoon innolla kotiratansa suurtapahtuman osalähtöä. Myös päivän ajokki, Hanna-Kaisa Kärkkäisen valmentama Euro Boy oli hänelle jo entuudestaan tuttu. Lähdön aikana Paldanin ohjastama Euro Boy matkasi sisäradalla, josta hevonen sai kiritilat viimeisessä kaarteessa. Paldanin kannustama ruuna ehti aivan maalitolpalla ohi johtaneesta Patri Filatoffin ajokista Orvar Iveristä.

”Ajoin Kymi GP-raveissa tällä, ja se oli silloin hyvä toinen. En yrittänytkään alussa keulaan, kun Euro Boy on paljon parempi selästä. Tietysti alkoi päätä pudistuttaa takasuoralla, että mihin täältä päästään, mutta hevonen oli niin hyvä, että ehti voittoon. Sillä on ihan karmea kiri, kun pääsee tuossa lopussa selästä kääntämään”, Paldan kehui hevosta.

Paldan on saanut ajaa myös työnantajansa Perttusen hevosilla kilpaa, ja hänen pomonsa onkin seurannut luonnollisesti Paldanin ajotaitojen kehittymistä tarkalla silmällä.

”Tapsa sanoi vähän aika sitten, että hyvä on, kun poika onnistuu, kun tuntui vähän aikaa sitten, ettei tule hommasta mitään. Nyt olen koittanut keskittyä, että alkaisi pärjäämään”, Paldan kertoi omasta kehityksestään.

Ohjastamisen ja Perttusen tallilla työskentelemisen lisäksi Paldan myös kengittää hevosia. Raviurheilun pariin Paldan on päätynyt perheensä kautta, joten omaa lajia ja työtä ei ole tarvinnut pohtia erityisen paljon.

14,3a / 2140 metriä tuloksen juosseen Euro Boyn omistaa Veljekset Nyman ja sama kimppa on myös kasvattanut 9-vuotiaan ruunan. Valmentaja Hanna-Kaisa Kärkkäinen tunnetaan myös menestyneenä monteohjastajana, hän on voittanut Suomen mestaruuden Atolla vuonna 2019.

Salamakypärät-kilpailusarjassa Lahden osalähdön kakkonen Patri Filatoff nousi pistetaulukon johtoon. Osalähdön voittaja Paldan nousi kokonaiskilpailussa sijalle viisi. Jere Hurme on kokonaiskilpailussa toisena ja Mats Havulehto kolmantena.

Salamakypärät kilpailevat ahkerasti heinäkuussa, seuraava osalähtö ajetaan ensi viikon lauantaina 10.7. Kaustisella. Sen jälkeen vuorossa on Mikkelin St Michel –raveissa ajettava osalähtö 18.7.

Pistetilanne 4. osalähdön jälkeen

1. Patri Filatoff 38 pistettä
2. Jere Hurme 35
3. Mats Havulehto 32
4. Oona Halme 31
5. Tino Paldan 30
6. Terno Grönstrand 28
7. Kaisa Mikkola 27
8. Milla Markkanen 26
8. Sakari Talikka 26
10. Vilja Kivinen 24
11. Anette Antti-Roiko 23
12. Riku Lehtonen 21