Hyppää sisältöön

Salamakypärät-kilpailusarjan voitto ratkaistaan lauantaina kolmen kokelasohjastajan kesken Kouvolassa

Tino Keväänranta johtaa Salamakypärät-kilpailusarjaa 104 pisteellä. (Kuva: Maisa Hyttinen)

Salamakypärät-kilpailusarjan kahdestoista ja samalla viimeinen osalähtö ajetaan lauantaina Kouvolassa. Kilpailusarjaa johtaa Tino Keväänranta 104 pisteellä. Voittoa jahtaavat myös toisella sijalla oleva Tuukka Varis (100 pistettä) sekä kolmannella sijalla oleva Väinö-Kalle Korhonen (93 pistettä).

Kilpailusarjan johtopaikkaa pitää Tino Keväänranta, 20, joka työskentelee Antti Veteläisen tallilla Ylöjärvellä. Nuori nokialaisohjastaja on ajanut urallaan 236 kilpailua, joista 26 on päättynyt voittoon. Ohjastettua palkintorahaa on kertynyt yli 70 000 euroa. Salamakypärissä Keväänranta on ohjastanut kolme voittoa ja sijoittunut kerran kolmanneksi.

“Meillä on ihan pienestä asti ollut omia hevosia ja olen niiden kanssa kasvanut. Arki on täysin hevospainotteista, mutta kilvanajo rupesi kunnolla kiinnostamaan vasta muutama vuosi sitten. Sen myötä ajoin kortin ja sen jälkeen on ollut kova halu päästä ajamaan kilpaa. Toivon, että pääsisin ajamaan kilpaa ihan ammatikseni”, Keväänranta kertoo.

“Huomiselle ei ole isompia odotuksia huonon lähtöradan takia, mutta on mukava lähteä ajamaan ja ratkaisemaan kisaa. Tästä kaudesta on ihan mukavat fiilikset. Toki aina olisi voinut mennä paremmin, mutta täytyy olla tyytyväinen. Kauden kohokohtia ovat olleet isot ravit. Ihmiset paikan päällä tuovat oman mausteensa ajamiseen”, hän jatkaa.

Salamakypärien toisella sijalla on Tuukka Varis, 18, joka työskentelee Riina Rekilän palveluksessa Hämeenkyrössä. Hän on kärkikolmikon ohjastajista kokenein; uran 759 kilpailusta voittoja on 78 ja ohjastettua palkintorahaa lähes 275 000 euroa. Salamakypärät-kilpailusarjassa Varis on voittanut kolmesti ja kerännyt neljä muuta toto-sijaa.

“Osalähdöistä on jäänyt tosi hyvät fiilikset ja tänä vuonna on ollut mukava porukka kilpailemassa. Huomenna on jännä päivä, kun pistetilanne voiton tiimoilta on vielä auki, ja useampi mahdollinen voittaja vielä ennen tätä vikaa lähtöä”, Varis kertasi kauden tunnelmia perjantaina.

“Vuoden kohokohtiin nousee oman uran ensimmäinen hattutemppu Vermossa. Ja tottakai hienoja hetkiä on ollut myös Ruotsin 75-raveihin osallistuminen”, hän summaa.

Kuopiolainen Väinö-Kalle Korhonen, 19, työskenteli Teuvo Nikulaisen tallilla Rautalammilla ja suorittaa parhaillaan varusmiespalvelusta. Hän lähtee Salamakypärien viimeiseen osalähtöön kolmannelta sijalta. 242 ohjastettua kilpailua on tuonut 11 voittoa ja yli 54 000 euroa palkintorahaa. Salamakypärissä Korhonen on ohjastanut kaksi voittoa ja kolme kakkossijaa.

“Arki on todella hevostäytteistä ja päivittäin puuhastelen hevosten kanssa. Käyn myös ajamassa hiittejä ja raveissa ohjastamassa kilpaa sen mitä kysyntää on. Kotona on aina ollut hevosia ja ponien kautta heräsi kiinnostus myös hevosten rattaille”, Väinö-Kalle kertoo.

“Huomenna koitetaan antaa omalle hepalle mahdollisimman hyvä juoksu, josta se voisi lopussa kiittää. Salamakypärien tämän kauden lähdöt ovat olleet tasaisia. Itsellä on ollut hyvä fiilis koko ajan. Vuoden kohokohta oli voittaa Salamakypärät-osalähtö St Michel –raveissa niin ison yleisön edessä”, hän jatkaa.

Lähtölista viimeiseen osalähtöön

Lähtö on ravipäivän kuudes ja starttaa klo 15:05.

1 Take Care / Anton Punkka
2 Zawar / Jerry Rauos
3 Scorpion Comery / Tuukka Varis
4 Proven Immigrant / Siiri Mäkinen
5 Wat Arun Ax / Väinö-Kalle Korhonen
6 Anne De Blend / Kaisa Rehula
7 Bigwig Swamp  / Oona Halme
8 Janis Joplin Sisu / Kyösti Blomerus
9 Katrianne / Tiia Vehviläinen
10 Brad Orden / Mats Havulehto
11 Next To Wheels / Aada Salo
12 Bossaround / Tino Keväänranta

Sakari Talikka edustaa Suomea kokelasohjastajien EM-kilpailuissa Maltalla sunnuntaina 29.10., eikä sen vuoksi osallistu viimeiseen osalähtöön. Hänen tilallaan ohjastaa Mats Havulehto.

Pistetilanne ennen viimeistä osalähtöä

1. Tino Keväänranta 104 pistettä
2. Tuukka Varis 100
3. Väinö-Kalle Korhonen 93
4. Sakari Talikka 92
5. Tiia Vehviläinen 84
6. Siiri Mäkinen 72
7. Anton Punkka 60
8. Kyösti Blomerus 59
9. Aada Salo 55
10. Jerry Rauos 54
11. Oona Halme 53
12. Kaisa Rehula 51

Salamakypärät pähkinänkuoressa

Salamakypärät on vuonna 1994–2007 syntyneille kokelasohjastajille suunnattu kilpailusarja. Kokelaslisenssin saavat sellaiset ohjastajat, joka työskentelevät ammattivalmentajan tallilla. Kilpailun tarkoituksena on toimia ponnahduslautana nuorille ohjastajille, jotka tähtäävät raviurheilun ammattilaisiksi.

Salamakypärissä on kilpaillut lukuisia huippuohjastajia, kuten Santtu Raitala (vuoden ohjastaja 2019-2022), Hannu Torvinen (vuoden ohjastaja 2013), Iikka Nurmonen, Jukka Torvinen ja Olli Koivunen.

Ohjastajat saavat pisteitä sijoituksensa perusteella seuraavasti: 16 – 12 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1. Hylätyt ja keskeyttäneet saavat 1 pisteen. Jos hevonen jää pois tai ohjastaja jää ilman hevosta osalähdössä, ohjastaja saa 6 pistettä. Jos ohjastaja on estynyt osallistumaan lähtöön, hän ei saa pisteitä. Osalähdöissä sakoista vähennetään ohjastajalta 1 piste ja ajokieltoon johtaneesta rikkeestä vähennetään ohjastajalta 3 pistettä.