Hyppää sisältöön

Salamakypärät-kilpailusarjan voittaja on Tuukka Varis

Salamakypärät-kilpailusarjan viimeiseen osalähtöön lähdettiin tiukassa pistetilanteessa. Tino Keväänrannan ja Tuukka Variksen ero oli vain neljä pistettä ennen Kouvolassa ajettua ratkaisevaa osalähtöä. Osalähdössä riitti dramatiikkaa, kun Keväänranta tuli hylätyksi murtautumisen vuoksi. Näin lähdössä neljänneksi sijoittunut Varis nousi pistetaulukon kärkeen ja voitti vuoden 2023 Salamakypärät-sarjan.

Tuukka Varis ohjasti viimeisessä lähdössä Emma Väreen valmentamaa Scorpion Comerya, joka juoksi lähdön aikana johtavan rinnalla.

”Lähdöt pitää aina ajaa ja luin ehkä lähdön väärin, kuvittelin että Siiri (Mäkinen) ajaa keulasta eikä päästä siihen ketään. Ajattelin itse näin, mutta olin sen suhteen väärässä ja jäätiin johtavan rinnalle. Tuli sellainen olo, että ei auta kuin toivoa, että hevonen kestää mahdollisimman pitkään maaliin asti. Yllättävän hyvin (kesti), ei voi moittia ollenkaan, se oli kova lähtö ja hevonen on pieneen aikaan tienannut paljon rahaa”, Varis kommentoi päivän lähtöä.

Lähdön jälkeen Varis ehti jo onnitella Keväänrantaa kokonaiskilpailun voitosta, mutta hetkeä myöhemmin raviradalla kuulutettiin, että maaliin toisena ravannut Keväänrannan ajokki Bossaround on hylätty murtautumisen vuoksi.

”Vaikka kuulutettiin että voitin, niin totta kai pitää olla iloinen ja onnellinen sen suhteen. Mutta heti lähdön jälkeen otin Tinoa kaulasta kiinni ja onnittelin voitosta, mutta se päättyi ikävästi noin päin Tinon kannalta. Ollut hienoa kilpailla Tinon kanssa tässä sarjassa ja ollut tosi tiukkoja vääntöjä. Harmi sinänsä, että päättyi noin, mutta se oli minun onni tänään”, Varis kertoi.

Varis oli mukana toisen kerran Salamakypärissä. Viime vuonna hänen sijoituksensa sarjassa oli toinen. Tänä vuonna sijoitus kirkastui ja hänet palkitaan kilpailusarjan voittajana Ravigaalassa 20. tammikuuta Tampereella.

”Mitä olen itse seurannut tätä kilpailusarjaa ja ollut siinä mukana, harvoin on ollut näin tiukkaa. Tämä on ihan huippu kilpailusarja ja olen itse ollut tosi iloinen ja onnellinen, että olen päässyt mukaan”, Varis kommentoi.

Salamakypärät-sarjaa on ajettu vuodesta 2012 alkaen ja voittajien kunniataulukossa on nykyisistä huippuohjastajista muun muassa Hannu Torvinen ja Iikka Nurmonen.

”Muistan, kun nuorena tuli nähtyä, kun tämän hetken ihan kärkikuskit olivat mukana siinä. Se oli iso juttu minulle, että pääsin ammattivalmentajalle töihin ja tähän kilpailusarjaan, ja sitä myötä menestymään näissä osalähdöissä. Olen saanut paljon näkyvyyttä ja uusia asiakkaita”, Varis kertoi.

Varis kuuluu 2000-luvulla syntyneiden ohjastajien kärkijoukkoihin. Tänä vuonna hän on ohjastanut jo 39 voittoa.

”Meillä on tosi lahjakkaita ja hyviä nuoria ohjastajia täällä Suomessa, ehkä se uusi aalto alkaa taas meistä 2000-luvulla syntyneistä”, Varis sanoi.

Toiseksi sarjassa sijoittui Tino Keväänranta ja kolmanneksi Väinö-Kalle Korhonen. Lopulta piste-eroa Variksen ja Keväänrannan välillä oli 7 pistettä, sillä sääntöjen mukaan ajokieltoon johtaneesta rangaistuksesta vähennetään kolme pistettä Keväänrannalta.

Vuonna 2023 Montekypärien ja Salamakypärien yhteistyökumppanina toimi Hevari.