Hyppää sisältöön

Salamakypärät ja Montekypärät saavat jatkoa vuonna 2022 – nuorten ohjastajien kilpailumahdollisuuksia lisätään

Salamakypärien lähtö kaudella 2020

Salamakypärät vauhdissa vuonna 2020. Kuva: Juho Hämäläinen

Suomen Hippos järjesti kolme ohjastajasarjaa vuonna 2021. Näistä jatkoa ensi vuonna saavat Salamakypärät ja Montekypärät. 16-25-vuotiaiden Juniorikypärät-kilpailusarjaa ei enää järjestetä. Sen sijaan nuorten ohjastajien kilpailumahdollisuuksia lisätään ympäri Suomea.

Kokelasohjastajien Salamakypärät-kilpailusarja järjestettiin tänä vuonna yhdeksännen kerran. Kilpailusarjalla on jo pitkät perinteet ja se on auttanut useita ammattilaiseksi pyrkiviä ohjastajia saamaan näkyvyyttä.

Montekypärät järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Sarja järjestettiin yhteistyössä Suomen Monté-ohjastajat ry:n kanssa. Montekypärät on suunnattu vähemmän ohjastaneille montéohjastajille. Sarjaan saivat hakea enintään 50 montélähtöä urallaan kilpailleet ohjastajat.

”Salamakypärät on toimiva konsepti jo vuosien takaa, ja Montekypäristä saimme hyviä kokemuksia tämän vuoden aikana. Montéohjastajia tarvitaan lisää lajin pariin, ja Montekypärät on yksi keino saada näkyvyyttä näille uusille nimille montéssa. Jo tänä vuonna osa osallistujista pääsi ratsastamaan jossain osalähdössä kilpailemallaan hevosella myös muita, sarjan ulkopuolisia montélähtöjä, mikä on erittäin positiivista”, Tomi Himanka Suomen Hippoksen raviurheiluosastolta kertoo.

Monte- ja Salamakypärien hakuaika alkaa alkuvuodesta 2022, ja tarkemmat tiedot tulevan kauden kokonaisuudesta, kuten osalähtöjen määrästä ja hakuehdoista, julkaistaan lähempänä hakuaikaa. Suomen Monte-ohjastajat ry jatkaa yhteistyötä Suomen Hippoksen kanssa Montekypärät-kilpailusarjan osalta.

Hippoksen järjestämistä sarjoista Juniorikypärät ei saa jatkoa kaudella 2022. Kuuden osalähdön sarja 12 valitulle ohjastajalle ei palvele isossa kuvassa nuoria harrastajia. Jotta nuoret ohjastajat saisivat laajasti mahdollisuuden kilpailemiseen, Suomen Hippos on päättänyt juniorilähtöjen ajamisesta. Vuoden 2022 aikana ajetaan ympäri Suomea juniorilähtöjä, jotka ovat tarkoitettu 25-vuotiaille ja nuoremmille ohjastajille.

Lisenssijärjestelmään tehty muutos poistaa kokonaan juniorilisenssin vuodesta 2022 alkaen. Juniorilisenssin haltijat siirtyvät harrastajalisenssin haltijoiksi. Tulevissa juniorilähdöissä ei ole lisenssirajoituksia, vaan juniorilähtöihin voivat osallistua esimerkiksi harrastaja- ja kokelaslisenssin haltijat.

”Juniorilähdöt antavat paremman mahdollisuuden koko Suomen nuorille raviurheilijoille päästä ohjastamaan. Näin esimerkiksi poneista hevosiin siirtyville ohjastajille on myös oman ikäisten ohjastajien lähtöjä tarjolla”, Himanka kertoo.

Lähtöjen tarkkaa määrää ei ole vielä määritelty, mutta juniorilähtöjä tullaan näkemään eri puolilla Suomea.

”Juniorilähtöjä tullaan tarjoamaan todennäköisesti yhteensä noin 30-40 lähtöä ympäri Suomen. Kun lähtöjä järjestetään etelästä pohjoiseen Suomeen, saa aiempaa isompi joukko nuoria raviohjastajia kilpailumahdollisuuksia. Toivomme tietysti, että valmentajat ilmoittavat hevosia rohkeasti lähtöihin, ja että nuoret itse ovat aktiivisia kyselemään hevosia lähtöihin”, Himanka sanoo.

Juniorilähtöjen lisäksi Pilvenmäen ravirata on suunnitellut uuden kilpailusarjan nuorille, nouseville ohjastajille. Sarjan finaali ajetaan Kuninkuusravien perjantaina 29.7. Forssassa. Kivikylän Komeetta -kilpailusta voit lukea lisää tästä.