Hyppää sisältöön

Salamakypärä Tino Paldan odottaa innolla kotiratansa Suur-Hollola-viikonlopun osalähtöä

Tino Paldan

Tino Paldan osallistui ensimmäisen kerran Salamakypäriin viime vuonna. Kuva: Juho Hämäläinen

Salamakypärät kilpailevat heinäkuun aikana kolmena peräkkäisenä viikonloppuna. Heinäkuun ensimmäinen kilpailu, joka on Salamakypärien kauden neljäs osalähtö, ajetaan Suur-Hollola-raveissa Lahdessa. Yksi kotiradan Salamakypäristä sunnuntaina on Tino Paldan, joka osallistuu ohjastajasarjaan tänä vuonna toista kertaa.

Kuten monella muullakin Salamakypärällä, hevoset ovat olleet osa Paldanin elämää aina. Hänen perheellään on ollut aina hevosia, ja innostus lajiin on lähtenyt sitä kautta. Kiinnostus raviurheilua kohtaan oli nuorella Paldanilla niin suuri, että hän lähti opiskelemaan Harjun oppimiskeskukseen hevosenhoitajaksi. Opinnoissaan hän erikoistui kengitykseen.

Tällä hetkellä Paldan työskentelee Tapio Perttusella, jonka palveluksessa hän on viihtynyt pian jo kahden vuoden ajan. Työnkuvaan kuuluvat kaikki tallin työt, Paldanilla on neljä passihevosta, joiden hoidosta hän vastaa. Lisäksi Paldan kengittää, ajaa paljon hevosilla ja pitää tallin paikoista huolta. Perttunen tunnetaan menestyneenä suomenhevosvalmentajana, ja Paldan onkin päässyt tekemään paljon suomenhevosten kanssa. Kaikki hänen passihevosensa ovat suomenhevosia, joista voidaan mainita esimerkiksi Satakunta-ajon finalisti Antin Kroisos.

”Täällä työskenteleminen on opettanut älyttömästi ihan kaikesta alaan liittyvästä, täällä on saanut nähdä raviurheilua monelta kantilta. Paljon olen oppinut valmennuksesta ja ajamisesta. Ja olen myös päässyt ajamaan paljon tallin hevosilla esimerkiksi oppilaslähdöissä tai silloin, jos tallin hevosia on samassa lähdössä useampi”, Paldan kertoo.

Sen lisäksi, että Paldan työskentelee hevosenhoitajana Perttusen tallilla, hän kengittää myös muilla talleilla. Nimekkäimpiin asiakkaisiin kuuluu ammattivalmentaja Jussi Suominen.

Viime vuosi oli Paldanin ohjastajauran tähän asti paras, hän ajoi viisi voittoa ja yli 10 000 euroa rahaa. Päällimmäisenä mieleen ovat jääneet Bilettäjällä ajettu voitto ja Uljas Suomalaisella ajettu lähtö, molemmat hevoset ovat työnantaja Perttusen valmennuksessa.

”Bilettäjän voitto jäi mieleen, kun se oli niin iso yllätys. Bilettäjä on hieno ja mielenkiintoinen hevonen, ja on ollut tärkeää minulle, että olen päässyt ajamaan sillä ja pärjännytkin hyvin. Uljas Suomalaisella ajettu startti on myös jäänyt mieleeni, kun niin hyvällä hevosella pääsi ajamaan. Oli tosi kova juttu, että pääsi sellaisen huippuhevosen kärryille ja oltiin vielä kolmansiakin”, Paldan muistelee.

Orimattilassa asuva Paldan on saanut koko ajan enemmän ajettavia hevosia, vaikka syytä siihen hän ei varsinaisesti osaa nimetä. Sunnuntain Salamakypärät-ajokki Euro Boykin on hänelle entuudestaan tuttu, hän ajoi Kouvolan Kymi GP -viikonloppuna hevosella ja sijoittui toiseksi.

”Hevonen on aivan hyvä, ja kyllä meidän pitäisi pärjätä, jos juoksunkulku onnistuu. Euro Boy voitti edellisen lähtönsä, eli sen kunto on hyvä. Mahtavaa on päästä ajamaan Suur-Hollola-raveissa. Suur-Hollola on kuitenkin lämminveristen isoin kilpailu, niin sellaisena päivänä on hieno päästä ohjastamaan”, Paldan kertoo.

Paldanin omat passihevoset eivät kilpaile Suur-Hollolassa, mutta Perttusen tallista kilpailee suomenhevosten Suur-Hollolassa Vixeli ja Uljas Suomalainen ja lämminveristen välierissä William Pine. Paldanilla riittää siis seurattavaa oman lähtönsä lisäksi viikonlopun raveissa.

Vähäinen vapaa-aika raviurheilun ja töiden ulkopuolella tulee Paldanin vietettyä 5-vuotiaan poikansa kanssa. Lisäksi hän omistaa 4-vuotiaan suomenhevostamman Super-Sannin, joka suoritti koelähdön hyväksytysti toukokuussa.

Valmentajan työtä Tino Paldan on saanut myös nähdä läheltä Ruotsissa hevosia valmentavan veljensä Roni Paldanin kautta. Isoveljen tapaan myös nuorempaa Paldania kiinnostaa tulevaisuudessa valmentajan työ, mutta mitään aikatavoitteita asialle ei ole vielä asetettu. Sen sijaan tavoitteet kuluvalle vuodelle ovat selvät.

”Haluan olla kaikessa parempi tänä vuonna kuin viime vuonna. Tavoitteeni on ajaa enemmän voittoja ja rahaa kuin viime vuonna, ja toivottavasti en ole tänä vuonna Salamakypärissä viimeinen”, Paldan nauraa.

Kaksi kauden ensimmäistä Salamakypärät-lähtöä olivat epäonnisia Paldanille, mutta edellinen osalähtö toi kakkossijan. Menestymällä Lahdessa Paldan voi tehdä isoakin nousua pistetaulukossa, sillä sarja on alkanut varsin tasaisissa merkeissä.

Salamakypärät ajavat neljännen osalähtönsä Suur-Hollola-ravien kolmannessa lähdössä sunnuntaina 4.7. Sen jälkeen sarja jatkuu 10.7. Kaustisella ja 18.7. Mikkelissä.

Salamakypärät, pistetilanne ennen 4. osalähtöä

1. Jere Hurme 28 pistettä
1. Oona Halme 28
3. Patri Filatoff 26
4. Kaisa Mikkola 23
5. Mats Havulehto 22
6. Milla Markkanen 20
6. Sakari Talikka 20
8. Terno Grönstrand 19
9. Anette Antti-Roiko 18
10. Vilja Kivinen 16
11. Riku Lehtonen 15
12. Tino Paldan 14