Hyppää sisältöön

Salamakypärä Terno Grönstrand: "Koko kausi on mennyt hienosti"

Kokelasohjastajien kilpailusarja Salamakypärissä on tänä vuonna monta ensikertalaista mukana. Yksi heistä on Kurikassa asuva Terno Grönstrand, joka on onnistunut kilpailussa hyvin. Grönstrand on jaetulla toisella sijalla ennen kahta viimeistä osakilpailua. Kilpailua johtaa sarjan kokenein ohjastaja Niko Riekkinen.

Terno Grönstrand. Kuva: Juho Hämäläinen

Toistaiseksi Terno Grönstrandille ei ole sattunut osakilpailuista voittoja, mutta tasaisen hyvät suoritukset läpi kauden ovat taanneet hänelle hyvät iskuasemat jopa koko kilpailusarjan voittoa ajatellen.


”Koko kausi on mennyt hienosti. Ei ole tullut voittoja, mutta hyviä sijoituksia. Paras tunne on tullut, kun kaikki valmentajat ovat olleet niin tyytyväisiä lähtöjen jälkeen. Siitä tulee se onnistumisen tunne, kun saa hyvää palautetta lähdöistä”, Grönstrand kertoo.

Vuoden ainoan voittonsa kurikkalainen ohjasti Timo Nurmos oppilasohjastajamestarissa Riihimäellä.

”Se oli hyvä onnistuminen, mutta vielä paremmin on jäänyt mieleen esimerkiksi St Michel –viikonlopun Salamakypärien lähtö. Olin toinen maalissa, ja sain nähdä, miten tyytyväisiä omistajat ja valmentaja olivat. Se on kaikista paras tunne”, Grönstrand sanoo.

Keskiviikkona Salamakypärien yhdeksännessä osakilpailussa Grönstrand ohjastaa Pasi J. Rytkösen valmentamaa Brissac Rapidea, jolla oli tuuria rata-arvonnassa. Valjakko kiihdyttää matkaan numerolla kolme.

”Lyötynä ei lähdetä matkaan, koitetaan pistää kampoihin kaikille. Hevosta en tunne entuudestaan muuten kuin, mitä olen nähnyt sen juoksevan kilpaa”, ohjastaja toteaa.

Grönstrand soittelee aktiivisesti hevosia etukäteen itselleen ajettavaksi ennen ilmoittamispäivää. Hänen mukaansa hevosia saa helposti ohjastettavaksi osakilpailuihin, kun jaksaa itse olla aktiivinen. Vaikka juuri kyseiselle ravipäivälle jotain hevosta ei saisikaan ajettavaksi, saattaa valmentaja ilmoittaa hevosensa myöhemmin Grönstrandille, jos sarja on sopiva.

Kokelasohjastajat työskentelevät ammattivalmentajan alaisuudessa. Grönstrand on työskennellyt viimeiset kaksi vuotta Jonny Länsimäellä. Tällä hetkellä työn alla ovat syksyllä talliin saapuneet varsat, joita opetetaan ajolle.

Kaksikko on tuntenut lapsuudesta saakka, ja heidän yhteistyönsä toimii hienosti. Keväällä Länsimäen lähtiessä Ruotsin turneelle, Grönstrandin vastuulla olivat Suomeen jääneet hevoset. Grönstrand jakaa vuolaasti kehuja Länsimäelle myös siitä, kuinka paljon on saanut apua ja oppia työnantajaltaan.

”Erityisesti viime aikoina olen saanut Jonnylta paljon apua ohjastamiseen liittyen. Hänen kanssaan pystyy puhumaan asioista ja se on helpottanut kilvanajoa, kun Jonnyn kanssa on keskusteltu ja hän on auttanut ymmärtämään eri juttuja”, Grönstrand kehuu.

Tarina raviurheilun pariin päätymisestä noudattelee myös Grönstrandin kohdalla tuttua kaavaa Salamakypärien joukossa. Perheellä on aina ollut hevosia, ja kurikkalainen on kasvanut hevosten pariin. Omiakin hevosia tulee, ja meneekin, sillä Grönstrand harjoittaa myös pienimuotoista hevoskauppaa.

”Nyt ostin kimpalle avoimen tason hevosen ja jokin aika sitten ostin myös kylmäverisen Ruotsista. Koko ajan tässä on omiakin hevosia sen lisäksi, että autan Jonnya hänen hevosten kanssa”, Grönstrand kertoo.

Lähitulevaisuuteen liittyen ohjastajalla on selvät sävelet.

”Tässä Etelä-Pohjanmaalla toimin sen, mitä pystyy, eli mielellään ajan kilpaa. Tarkoituksena vähän omia hevosia valmennella. Kilpailu on kovaa, ja valmennukseen on vaikea saada vieraita hevosia. Ja nyt, kun olemme kaksi vuotta tehneet yhteistyötä Jonnyn kanssa, vieraat valmennettavat eivät ole olleet senkään takia ajankohtaisia”, Grönstrand sanoo.


Salamakypärien yhdeksäs osakilpailu ajetaan Vermon keskiviikkoravien kuudentena lähtönä. Vermon osakilpailun jälkeen sarjaa ajetaan vielä yksi lähtö Lahdessa lauantaina 7. marraskuuta. Samana päivänä ratkeaa myös Juniorikypärien voittaja. Molempien kilpailusarjojen voittaja saa palkinnoksi Levin matkapaketin.

Salamakypärät, pistetilanne

1.Niko Riekkinen 74 pistettä

2.Niko Huuskola 68

2.Terno Grönstrand 68

4.Patri Filatoff 63

5.Riku Lehtonen 62

6.Jesse Piirainen 55

7.Anette Antti-Roikko 52

8.Vilja Kivinen 48

8.Kaisa Mikkola 48

10.Mats Havulehto 41

11.Toni Mäntyniemi 36

12.Tino Paldan 30