Hyppää sisältöön

Salama- ja Juniorikypärät saavat jatkoa – uutena sarjana Montékypärät

Nuorten ohjastajien kilpailusarjat Salama- ja Juniorikypärät saavat jatkoa myös kaudella 2021. Tänä vuonna uutena sarjana alkaa Montékypärät.


montea

Montékypärät-kilpailusarja järjestetään yhteistyössä Suomen Monté-ohjastajat ry:n kanssa. Sarja on tarkoitettu vähemmän ohjastaneille montéohjastajille. Kilpailuun saavat hakea mukaan enintään 50 montélähtöä 31.12.2020 mennessä ohjastaneet henkilöt. Ikärajaa Montékypärissä ei ole, vaan mukaan saavat hakea kaikki raviratsastuksesta innostuneet.

”Olemme kehittäneet ideaa Hippoksen kanssa yhdessä, koska on koettu, että tällaiselle on tarve. Haluamme kannustaa lajin uusia ihmisiä ja tuoda esille vähemmän ohjastaneita. Samalla tarjoamme jotain kokonaan uutta montén saralla, sillä ohjastajille ei ole ollut tässä mittakaavassa omaa kilpailua”, Nelly-Janiika Korpikoski Suomen Monté-ohjastajat ry:stä kertoo.

Korpikoski korostaa, että tarkoituksena ei ole tarjota pelkästään ohjastusmahdollisuuksia, vaan antaa kokonaisvaltaisempaa tukea kilpailuun valituille ohjastajille. Osallistujat saavat muun muassa mentorit kokeneempien montéohjastajien joukosta. Myös osallistujilta vaaditaan sitoutumista itsensä kehittämiseen, ja he osallistuvat kauden aikana muun muassa kuntotestaukseen.

”Henkilön, joka hakee mukaan, täytyy olla tosi motivoitunut. Hänen täytyy olla valmis näkemään vaivaa asian eteen. Esimerkiksi täytyy olla valmis tekemään töitä sen eteen, että löytää hevosia ohjastettavaksi lähtöihin. Toivoisin, että hakijat eivät ajattele pelkästään sitä, että pääsevät ajamaan kilpaa. Vaan, että he näkisivät sen laajan kokonaisuuden, mitä montén ohjastaminen vaatii”, Korpikoski sanoo.

Osalähtöjä ajetaan viisi. Kausi alkaa toukokuussa ja päättyy syyskuussa. Kaikki lähdöt ajetaan ryhmälähtöinä, näin ollen kilpailusarjaan valitaan 10 osallistujaa.

Montékypärät täydentää Suomen Hippoksen tarjoamaa ohjastajasarjojen kokonaisuutta, jossa oleellisena osana on myös osallistujien koulutus. Koulutusten aiheet liittyvät raviurheiluun ja hevosalan ammattilaisuuteen. Koulutukset tukevat osallistujien tavoitteita raviurheilussa.

Salama-, Juniori- ja Montékypärien hakuaika alkaa ensi viikolla. Hakemuksessa täytyy jättää toive kilpailusarjasta, johon ensisijaisesti haluaisi osallistua. Halutessaan voi hakea myös pelkästään yhteen kilpailusarjaan.

Kokelaslisenssin haltijoille tarkoitettu Salamakypärät järjestetään jo yhdeksännen kerran tänä vuonna. Juniorilisenssiläisten oma sarja Juniorikypärät järjestettiin viime vuonna ensimmäisen kerran. Niko Riekkinen oli Salamakypärät-sarjan voittaja viime vuonna ja Anna Hiltunen Juniorikypärien voittaja.

Kilpailusarjat pähkinänkuoressa:


Salamakypärät


Kilpailusarjaan voivat hakea 1992-2005 syntyneet kokelaslisenssin haltijat. Salamakypäriin voi osallistua enintään kolme kertaa. Kilpailusarjassa ajetaan 12 osalähtöä. Kilpailuun valitaan 12 ohjastajaa.

Juniorikypärät


Kilpailusarjaan voivat hakea 1996-2005 syntyneet juniorilisenssin haltijat. Kilpailusarjassa ajetaan 6 osalähtöä. Kilpailuun valitaan 12 ohjastajaa.

Montékypärät


Kilpailusarjaan voivat hakea enintään 50 montélähtöä ajaneet ohjastajat (tilanne 31.12.2020). Kilpailuun voivat hakea vuonna 2005 ja aikaisemmin syntyneet ohjastajat. Kilpailusarjassa ajetaan 5 osalähtöä. Kilpailuun valitaan 10 ohjastajaa.