Hyppää sisältöön

Sakari Talikka edustaa Suomea kokelasohjastajien EM-kilpailuissa

Sakari Talikalle EM-kilpailut ovat ensimmäinen ohjastustehtävä ulkomailla (Kuva: Hanna Närhinen)

Sakari Talikka, 23, on valittu edustamaan Suomea kokelasohjastajien EM-kilpailuissa Maltalla 29. lokakuuta. Euroopan mestaruus ratkeaa neljän osalähdön kokonaistulosten perusteella.

“On mukava lähteä edustamaan Suomea tällaiseen kilpailuun. Reissusta tulee varmasti kiva kaikin puolin. En ole aiemmin ajanut kilpaa Suomen ulkopuolella, joten on kiinnostavaa nähdä, millaista raviurheilu on muualla”, Talikka kuvaa ensitunnelmia.

Kokelasohjastajien EM-kilpailuun saavat osallistua korkeintaan 25-vuotiaat ohjastajat, jotka työskentelevät ammattivalmentajan palveluksessa ja ovat ohjastaneet urallaan vähintään viisi, mutta alle sata voittoa.

Talikka on ohjastanut urallaan 138 kilpailua, joista kymmenen on päättynyt voittoon ja 21 muuhun toto-sijaan. Hän työskentelee Juho Ihamuotilan tallilla Hausjärvellä, valmentaa itse kolmea hevosta ja toimii lainaohjastajana raveissa ympäri Suomen. Tällä hetkellä Talikka on kolmannella sijalla kokelasohjastajille suunnatussa Salamakypärät-kilpailusarjassa.

“Haluan kehittyä ohjastajana entisestään. Valmentaminenkin kiinnostaa, niin että joskus voisi pitää isompaakin valmennustoimintaa”, hän kertoo tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Kaikki neljä EM-osalähtöä ajetaan sunnuntaina 29.10. Marsan raviradalla. Osalähdöissä jaetaan pisteitä sijoitusten mukaan ja eniten pisteitä kerännyt ohjastaja voittaa Euroopan mestaruuden. Osalähtöihin osallistuvat hevoset on jaettu kahteen ryhmään niiden aiemman kilpailumenestyksen perusteella. A-ryhmään kuuluvat ennakkosuosikkeihin lukeutuvat hevoset ja B-ryhmässä ovat arvioidut haastajat. Jokainen ohjastaja ajaa yhtä montaa hevosta sekä A- että B-kategoriasta.

Kokelasohjastajien Euroopan mestaruuskilpailut järjestää Euroopan Raviliitto UET. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986. Viime vuonna Suomea edusti Tuukka Varis. Toistaiseksi ainoa suomalainen Euroopan mestari on Mervi Illikainen, joka ohjasti voiton vuonna 2002.