Hyppää sisältöön

Säihkeen Sähinä ja Stallone ovat Parvelan Retun ykköshaastajat suomenhevosten Derbyssä

Lauantaina 22.8. Jyväskylän Killerin raviradalla juostaan viisivuotiaiden suomenhevosten Derby, jossa suurena ykkössuosikkina matkaan lähtee huimassa kunnossa kilpaileva Parvelan Retu. Suosikin ykköshaastajat saapuvat Pohjois-Savosta, kun Säihkeen Sähinä ja Stallone lähtevät tavoittelemaan arvostetun ikäluokkakilpailun ykkössijoja.

Säihkeen Sähinä Jukka-Pekka Kauhanen kuva:ida laine
Säihkeen Sähinä lähtee suomenhevosten Derbyyn loistavista asetelmista. Kuva:Hippos/Ida Laine

Parvelan Retu on dominoinut 2015-syntyneiden suomenhevosten ikäluokkaa mielin määrin. Oriveteläinen tähtiravuri on saalistanut jo 22 peräkkäistä täysosumaa. Lauantaina luvassa on kauden suurin kilpailu ja peräti 45 000 euron ykköspalkinto. Suosikin suurimmat haastajat saapuvat Pohjois-Savosta, kun iisalmelainen Säihkeen Sähinä sekä kuopiolainen Stallone kiihdyttävät matkaan suosikin ulkopuolelta.

Jukka-Pekka Kauhasen ohjastama sekä valmentama Säihkeen Sähinä on kuulunut pitkään ikäluokkansa kärkihevosiin. Viime vuonna Kriteriumissa ori sijoittui komeasti kolmanneksi, ja tänä vuonna hevonen on napannut isoja mitalisijoja. Nuori hevonen on ottanut viime vuodesta askelia eteenpäin.

”Kausi on ollut Seinäjokea vaille hyvä ja yleensä edellä ei ole ollut kuin Parvelan Retu. Siihenkin välimatka on tänä vuonna ollut sellainen, että olemme jotenkin olleet hajulla ja iholla. Hevonen on tällä kaudella yleensä tullut kovaa vauhtia maaliin, joten siinäkin mielessä se on mennyt viime vuodesta eteenpäin”, Jukka-Pekka Kauhanen kommentoi Säihkeen Sähinän tämän vuoden esityksiä.

Karsinnassa takarivistä startannut Säihkeen Sähinä luotti kirivoimaansa, ja otti varman voiton. Iisalmelaisvaljakko matkasi pitkään kaukana parijonossa, mutta viimeiselle kierrokselle mentäessä voimia oli reilusti tallella. Päätöskierroksen tasainen 27-vauhti oli lahjakkuudelle sopiva valmistelu finaalia varten, sillä pienet vaivat olivat varjostaneet Derbyyn valmistautumista.

”Se kävi kipeänä Seinäjoella, ja oli Derbykin vaarassa sitten. Onneksi tuo aika riitti, ja kerkesi veriarvot kohota. Hevonen sai sitten sopivan karsintavoiton, ja se palveli siinä tilanteessa hyvin, kun sairastelun jälkeen tultiin starttiin.”

Karsinnassa nähdään huippujännittävä lähtökiihdytys, kun Säihkeen Sähinä starttaa matkaan Parvelan Retun sekä Stallonen välistä. Karsintavoittaja Mitori joutuu jäämään lähdöstä pois, joten Parvelan Retu starttaa matkaan ykkösradalta. Iisalmelaisorin paras ominaisuus on kuitenkin maalisuoran loppukiri, johon valmentaja luottaa myös lauantaina.

”Kyllä ehdottomasti se on selästä kirinyt parhaiten, sillä on ollut vahva viimeiset 200 metriä, kuten on varmaan tässäkin kisassa. Kun pystyy ajamaan mahdollisimman kovaa viimeisen 200 metriä, niin sieltä se korkein mahdollinen sijoitus sitten varmaan tulee. Kyllä se harjoituksissa keulastakin vastailee hyvin, ja uskon että sillä pystyy joskus auton takaa ottamaan keulat. Tässä vaiheessa ehkä kuitenkin parempi, että ajetaan viimeiset 200 metriä kovaa, ennemmin kuin ensimmäiset”, Kauhanen pohtii.

Stallone kellotti karsintojen toiseksi nopeimman ajan

Stallone Iikka Nurmonen kuva:Ida Laine
Stallone kellotti Derby-karsintojen toiseksi kovimman ajan. Kuva:Hippos/Ida Laine

Parvelan Retun kanssa samassa karsinnassa kilpaillut Stallone on löytämässä viime syksyn kaltaista virettään. Kuopion kuntaan kuuluvalla Maaningalla Derbyyn ollaan valmistauduttu hyvillä mielin.

”Ihan hyvää kuuluu tänne, varmaan 22 astetta lämmintä, niin ei tämän parempaa ole, kuin ajaa hyvillä hevosilla treeniä. Juuri ajoin Stallonella, ihan pieni hiki pintaan vain”, valmentaja Ossi Nurmonen kommentoi puhelimessa.

Alkuvuonna terveyshuolista kärsinyt Stallone on toipunut vatsaleikkauksestaan. Innokkuutta ja voimaa löytyy elokuussa kuin pienestä kylästä.

”Aika pirteä se on, treeneissä se on ollut aika paineissaan kun on niin iloinen. Hyvä että virkeyttä on, se on terveen tuntuinen kaikin puolin. Pari tuntia kun matkustaa Jyväskylään ja lämmitykset päälle, niin kyllä se siitä rauhoittuu, se on fiksu hevonen.”

Karsintalähdössään Stallone sijoittui toiseksi, mutta kellotti kuitenkin karsintojen toisiksi kovimman ajan, 26,6a/2140 metriä. Stallone matkasi keulapaikalla yhden kierroksen, jonka jälkeen piikkipaikalle siirtyi Parvelan Retu. Maalisuoralla Stallone lähti vielä haastamaan suursuosikkia.

”Se oli hyvä esitys kaikin puolin, eikä hevonen ollut väsynyt startin jälkeen. Iikka kun käänsi maalisuoralla Retun selästä pois, niin hevonen hyökkäsi ja koitti tulla ohi, mutta kaverikin alkoi sitten vastata siihen”, kommentoi Nurmonen Stallonen karsintalähdön esitystä.

Juoksunkulkujen ennakoiminen on vaikeaa, mutta varsinkin keulajuoksu olisi finaalissa valmentajan mieleen.

”Se on keulasta tehnyt minkä pystyy, siinä on nopeita avaajia muitakin, esimerkiksi Teemu Okkolinin hevonen (Vilkkeen Velmu) lähtee kovaa matkaan. Näen, että Stallone voi päästä sisäpuolen hevosista ohi, mutta voi olla, että joutuu kovaa avaamaan. Riippuu, miten kukin pääsee liikkeelle ja miten sattuu askelmerkit kohdalleen”, pohti Nurmonen mahdollista juoksunkulkua.

Lähtölista, suomenhevosten Derby 2020, 22.8.2020, Jyväskylä

1. Mitori / Ari Moilanen (Jää pois) 

2. Parvelan Retu / Hannu Torvinen 

3. Säihkeen Sähinä / Jukka-Pekka Kauhanen 

4. Stallone / Iikka Nurmonen 

5. Aika-Sinko / Jukka Torvinen 

6. Lumettaja / Terho Rautiainen 

7. Vilkkeen Velmu / Teemu Okkolin 

8. Suvijussi / Jarmo Saarela 

9. Hujake / Jani Ruotsalainen 

10. Tapsan Toivo / Tapio Perttunen 

11. Krios / Veli Nurminen 

12. Virin Urho / Markus Porokka 


Jyväskylän Derby-ravit ovat seurattavissa suorana Veikkauksen TotoTV:n kautta, sekä C More ja Ruutu+ -palveluiden kautta. Antennitelevisiosta MT26 -kanava näyttää lauantain ravit suorana. Ensimmäinen lähtö starttaa kello 13.37. A-ponien Poniderby starttaa kello 12.50 ja B-ponien Poniderby kello 13.10.