Hyppää sisältöön

Sähköinen lääkekirjanpito – hevosen terveystiedot yhdessä sovelluksessa

Huolellinen lääkintä- ja terveyskirjanpito on tärkeä osa niin kilpa- kuin harrastehevosen hoitorutiineja. Suomen Hippoksen ilmainen ja helppokäyttöinen sähköinen lääkekirjanpito kokoaa yhteen sovellukseen kaiken mitä hevosen terveydenhoidossa tarvitaan. Ota sovellus käyttöön vaikka heti - löydät sen Oma Tallista!

Sähköinen lääkekirjanpito on kaikkien hevosen kanssa toimivien ja valtuutettujen henkilöiden käytettävissä - kätevästi myös mobiilissa.

”Pääpiirteissään sähköinen lääkekirjanpitosovellus korvaa käsin kirjatut ja ruutuvihkoihin kootut tiedot siitä, miten hevosta on lääkitty tai hoidettu. Sähköinen järjestelmä on vaivaton käyttää, ja tiedot pysyvät tallessa ja ovat kaikkien tietoa tarvitsevien henkilöiden nähtävillä”, tiivistää tietohallintopäällikkö Jukka Niskanen Suomen Hippoksesta.

Säännökset lääkityskirjanpidosta sisältyvät maa- ja metsätalousministeriön asetukseen 21/14. Hevosen omistajan tai haltijan on pidettävä kirjaa kaikista hevoselle annetuista lääkkeistä, myös reseptivapaista itsehoitovalmisteista. Sekä Suomen Hippos että Suomen Ratsastajainliitto edellyttävät lääkekirjanpitoa kaikkien kilpailevien hevosten osalta.

Hippoksen uusi sähköinen lääkekirjanpito löytyy Oma Talli -palvelun Talli-valikosta. Järjestelmä löytää henkilön omistamat, valmentamat ja hoitamat hevoset, ja järjestelmään voi hevoskohtaisesti syöttää hevoselle annetut lääkkeet ja lääkekuurit. Järjestelmään voi niin ikään syöttää myös muut hoidot, kuten vaikkapa loishäädöt, hieronnat ja kengitykset. Kilpahevosten lisäksi myös harrastehevosen kohdalla yhteen sovellukseen koottu lääkekirjanpito sujuvoittaa terveydenhoitorutiineja, ja yhdestä paikasta löytyvät lääkintätiedot ovat tärkeitä myös hevosen loppusijoitusta suunnitellessa, sillä myös teurastamot edellyttävät lääkekirjanpitoa.

”Kilpahevosen kannalta olennaista on, että järjestelmässä on sisäänrakennettu lääkekaappi, joka tunnistaa käytetyt tuotteet ja huomauttaa doping- ja teurasvarojoista automaattisesti”, Jukka Niskanen valottaa.

Kaikki hevosen terveydenhoitoon liittyvä ja Oma Tallin sähköiseen lääkekirjanpitoon kirjattu tieto on kirjaamisen jälkeen kaikkien hevosen kanssa toimivien ja hevosen tietoihin pääsyyn valtuutettujen henkilöiden tarkasteltavissa ja muokattavissa. Esimerkiksi hoitajan tekemät merkinnät ovat siis saman tien valmentajan ja omistajan luettavissa. Hevoskohtainen lääkintähistoria seuraa hevosta niin ikään omistajanvaihdoksen yhteydessä, joten järjestelmä luo avoimuutta myös kaupantekoon.

”Sähköinen lääkekirjanpito kelpaa myös Hippokselle jatkossa virallisena lääkekirjanpitona, joten paperikirjanpitoa ei jatkossa tarvita enää ollenkaan”, painottaa Jukka Niskanen.

Sähköisen lääkekirjanpidon käyttöä varten tarvitset Oma Talli -tunnukset.

Ravihevosen lääkekirjanpidon ohjeistuksen löydät kokonaisuudessaan täältä:

https://www.hippos.fi/raviurheilu/ravihevonen/ravihevosen_hyvinvointiohjelma/ravihevosen_laakinta/laakityskirjanpito

Lisätietoja sähköisestä lääkekirjanpidosta:

Jukka Niskanen

Tietohallintopäällikkö
020 760 5230
jukka.niskanen@hippos.fi