Hyppää sisältöön

Sahara Jaeburn vei lämminveristen Kriteriumin SE-tuloksella – Ville Kalle dominoi suomenhevosten finaalia

Tampereen Teivon raviradalla ratkottiin lauantaina lämminveristen sekä suomenhevosten Kriterium-finaalien voittajat. Ikäluokkiensa pääkilpailuiden ykkösinä juhlivat keuruulaisen Petra Huhdin omistama sekä kasvattama Sahara Jaeburn ja lapualaisen Janne Paavolan omistama Ville Kalle.

Sahara Jaeburn Kriterium-voittajat 3.10.2020 kuva juho hämäläinen
Sahara Jaeburn vei Kriterium-finaalin voiton vakuuttavan esityksen päätteeksi. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Kolmevuotiaat lämminveriset sekä neljävuotiaat suomenhevoset ratkoivat ikäluokkansa hallitsijat lauantaina Tampereen Teivon Raviradalla järjestetyissä Kriterium-lähdöissä.

Lämminveristen finaalista odotettiin etukäteen tasaista kamppailua, ja sellainen myös saatiin.

Heti lähtökiihdytyksessä päästeltiin lujaa, kun Pekka Korven ohjastama Magical puolusti onnistuneesti keulapaikkaa Mask Offia vastaan. Mask Offin laukattua, tuli keulahevosen ulkopuolelle Sahara Jaeburn. Kärkikaksikko vetikin letkaa reippaasti, mutta lopulta maalisuoralla 2600 metrin kisan voiton vei Jorma Kontion ohjastamana sitkeä Sahara Jaerburn. Ulkopuolelta kolmanneksi kiri An-Dorra. Voittoaika 13,7 on uusi Suomen ennätys.

Sahara Jaeburnin omistajana sekä kasvattajana toimii keuruulainen Petra Huhti. Suomessa syntyneen oriin valmennuksesta vastaa Ruotsissa asuva Timo Nurmos.

Paikan päällä finaalia seurannut omistaja-kasvattaja oli ymmärrettävästi tunnemyrskyn vallassa.

”Vähän taisin häipyä tuonne kahvion puolelle, kyllä jännitti ihan hirveästi. En ihan uskaltanut katsoa koko lähtöä, sanotaan että viimeiset tuhat metriä katsoin”, Huhti vastasi voittajahaastatteluissa kyselyihin mahdollisesta lähdön aikaisesta jännityksestä.

Kriterium-karsinnassa Sahara Jaeburn sijoittui toiseksi ja välissä hevonen käväisi vielä kotitalliin Ruotsissa. SE-tahti ja matkustelut eivät kuitenkaan voittajaa haitanneet.

Petra Huhti kasvattaa Sahara-hevosia yhdessä puolisonsa Oskari Mäenpään kanssa. Valmentaja Timo Nurmoksen kanssa kasvattajat ovat tehneet yhteistyötä myös aikaisemminkin, esimerkiksi Sahara Dynamite juhli vuonna 2007 Ruotsin Kriteriumin voittoa. Sahara-kasvatille Suomen Kriteriumin voitto on ensimmäinen laatuaan.

Taustajoukot saivat voittajahaastattelussa ansaitut kiitokset.

”Kyllä Timo aika velho on, ja kiitokset myös Jompelle, jonka kanssa on ollut pitkään yhteistyötä. Tessa Länsimäki on viimeisen päälle hoitaja. Sanotaanko näin, että koitan välillä unohtaa, että hevonen on startissa, mutta en pysty, kun Tessalta tulee niin paljon kuvia ja tietoa hevosesta”, kehui Huhti tiimiä Sahara Jaeburnin takana.


Ville Kalle matkasi maalisuoraa ylhäisessä yksinäisyydessään

Ville Kalle Kriteirum-voittaja 2020 kuva juho hämäläinen
Ville Kallen kasvattaja Eija Kärkkäinen, ohjastaja Markku Hietanen ja valmentaja Jouko Paavola juhlivat Teivossa Kriteriumin voittoa. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Jouko Paavolan valmentama Villa Kalle oli suomenhevosten Kriterium-finaaliin kiistaton voittaja. Ohjastaja Markku Hietanen aloitti kirin viimeisen puolikkaan aluksi, ja maisema vaihtui. Maalisuoraa Ville Kalle sai ravata ylhäisessä yksinäisyydessään. Toisena maalilinjan ylitti Antti Ojanperän valmentama Huisi Hemmo. Mika Mäkelän valmentama Elan laukkasi lähtökiihdytyksessä, mutta nousi hienosti kolmanneksi.

Ville Kallen voittoaika on 2100 metrin matkalta komea 26,2.

Valmentaja seurasi tallialueelta Ville Kallen upeaa loppukiriä jännittyneenä, vaikka ihan tarkkoja muistikuvia ei maalisuoran tunnelmista ollut.

”Kyllä aita rupesi tärisemään, en muuta huomannut. Kyllä mahdottoman hienolta tuntuu. Tätä on unissa ajatellut, että se voi voittaa”, lapualainen Paavola jutteli voittajahaastattelussa.

Voitosta vastannut Markku Hietanen antoi ajokilleen ansaitut kehut. Valjakon taktiikka toimi lauantaina erinomaisesti.

”Oli hyvä, kun kärki ajoi kilpaa. Se auttoi meitä, kun otimme hieman alun rauhallisemmin. Tuli lopun sitten melko hurjasti”, kehui Hietanen.

Ville Kallen omistaa Jouko Paavolan poika Janne, ja hevosta hoitaa Tuulia Paavola. Tuoreen ikäluokkavoittajan on kasvattanut Eija Kärkkäinen Kiuruvedeltä.

Vixus jatkoi vakuuttavaa menoaan Kavioliigassa – Tellmeastory lämminveristen voittaja


Teivon lauantai oli täynnä huipputasokkaita ravilähtöjä. Kriteriumin välissä ajettiin raviurheilun pääsarjan Kavioliigan osakilpailua. Lähtöjen voittoon ylsivät Vixus ja Tellmeastory.

Kylmäveristen Kavioliiga-osakilpailussa nähtiin huipputasainen maaliintulo, jossa kolme hevosta kamppaili lähdön voitosta viimeisille metreille asti. Lopulta voiton vei upean juoksun tehnyt Vixus, jolle kyseessä oli jo Kavioliiga-kauden toinen ykkössija. Toisena maaliin ylsi Evartti ja kolmanneksi sijoittui Välkyn Tuisku.

Lämminveristen osakilpailussa Tellmeastory oli etevin, ennen voittotaistoon ilmoittautunutta Grainfield Aidenia. Lähdön suursuosikki Don Williams pilasi lähtönsä laukkoihin.

Kavioliiga jatkuu viikon päästä Turussa.

Tulokset:

Lämminveristen Kriterium

Suomenhevosten Kriterium

Kylmäveristen Kavioliiga-osakilpailu

Lämminveristen Kavioliiga-osakilpailu

Lue myös eilen ilmestynyt haastattelu Petra Huhdista.